Hét blog voor de ervaren assistant

Zit je langer dan dat je slaapt?

In een artikel over nachtrust las Arie Boomsma – één van de sprekers van het Nationaal Secretaresse Congres 2021 – dat we langer zitten dan we slapen. Oei, dat klinkt ernstig. Hij begon direct te rekenen:

  • Aangezien slaap heilig is voor hem, zorgt Arie dat hij de aanbevolen acht uur pakt. Maar, dat lukt niet altijd…
  • Het zitten is lastiger in kaart te brengen. Ontbijten, onderweg in de auto, tijdens opnames en afspraken, lunchen, een column schrijven en mails wegwerken, weer naar huis in de auto, avondeten, een boek lezen en/of wat Netflixen: het gebeurt allemaal zittend. Het lukt soms om onder die acht te blijven, maar als hij eerlijk is, gaat ie er regelmatig overheen.

Hoe ziet jouw berekening zitten/slapen eruit? Als assistant werk je vaak aan een bureau of vergadertafel: dan ga je zeker over die acht uur heen.

Tips voor een betere verhouding tussen slapen en zitten

Arie heeft een paar dingen veranderd in zijn leven, om die verhouding tussen nachtrust en zituren te verbeteren:

  1. Blijven tellen: houd die zituren elke dag bij en zorg ervoor dat je nooit een uur onafgebroken stil blijft zitten. Tijdens een afspraak ga je even staan. De auto zet ik net binnen het uur een minuutje aan de kant als ik lang moet rijden. Of ik ga tanken terwijl het eigenlijk nog niet nodig is.
  2. Vraag aan één of twee afspraken of jullie de afspraak wandelend of staand doen. Soms krijg je een verbaasde reactie, maar bijna iedereen is enthousiast. Die wandelende afspraak is heerlijk, want je beweegt nog een beetje. Die staande afspraak is altijd veel sneller klaar dan zittend. Het werkt.
  3. Lopend bellen: werk je bellijstje lopend af. Het liefst op een paar momenten van de dag. En als je werk dat toelaat, lekker buiten.

Door deze aanpassingen lukt het een stuk beter om minder uren te zitten dan je slaapt. Dat geeft weer veel meer energie. Je verbrandt meer, en je spieren en gewrichten wennen niet aan die gekke zithouding. Bewegen houdt je dus niet alleen fysiek gezond, het maakt je ook rustig en het geeft meer ruimte in je volle hoofd. Dat is in deze tijd van veel thuiswerken wel zo fijn.

Slechte excuses liggen op de loer

Ben je al aan het tellen? Terecht. 🙂 Maak die aanpassing in je leven! Probeer de slechte excuses niet de overhand te laten krijgen, zoals:

  • te moe;
  • lange werkdagen;
  • druk gezinsleven;
  • teveel andere dingen aan mijn hoofd.

Nog een tip die Arie geeft: durf kleine stappen te accepteren. Je hoeft niet van nul keer per week ineens naar zes keer per week staand vergaderen, wandelen of sporten. Neem kleine stapjes. Neem vaker de trap (werk je thuis, dan loop je een paar keer op en neer), pak de fiets, neem een ommetje tussen het afsluiten van je werkdag en het avondeten. Je hoeft niet meteen bij je einddoel te zijn. En… vergelijk jezelf in het proces niet te veel met anderen. Succes!

Bronnen:


Creëer een vitale mindset met Arie Boomsma

Nationaal Secretaresse Congres 2021

Arie Boomsma wil iedereen in beweging krijgen om een gezonde en gelukkige levensstijl te ontwikkelen. Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres op 3 juni 2021 vertelt hij je meer over een vitalere mindset: hij leert je kijken en luisteren naar je lichaam.

Ook vertelt Olcay Gulsen over hoe tegenslag je sterker maakt en hoe je jezelf opnieuw uitvindt. Daarnaast ontdek je dankzij Mark Tigchelaar welke werkroutines je helpen als thuiswerker om écht lekker te werken en goed je aandacht erbij te kunnen houden.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *