Hét blog voor de ervaren assistant

Zelfleiderschap op het secretariaat… Ja! Maar, hoe dan?

Zelfleiderschap voor de managementassistent

De vraag om zelfleiderschap weergalmt door de kantoren. Of je er nu de kriebels van krijgt of niet, het is één van de werkcompetenties van de (nabije) toekomst. Maar, wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Hoe toon je als managementassistent dat je over de vaardigheid zelfleiderschap beschikt? Begin met deze tips!

Dé 6 kenmerken van persoonlijk leiderschap bij secretaresses

Wat is zelfleiderschap?

Zelfleiderschap gaat over jezelf. Je loopbaan in eigen handen nemen, initiatief tonen en beslissingen (durven) maken. Met zelfleiderschap geef je je motivatie een gigantische boost en presteer je optimaal.

Allereerst moet je bepalen in welke richting jij je leven en carrière wilt sturen. Waar ben je goed in, waar krijg je energie van en welke vaardigheden wil je ontwikkelen? Natuurlijk is het belangrijk dat je koers aansluit bij de organisatie waar je voor werkt.

Toekomstcompetentie. Waarom?

Zelfleiderschap heeft zich al genesteld in veel organisaties. Echter, vaak nog alleen op managementniveau. Precies dat gaat veranderen en daarom is het een competentie van de toekomst voor jou als assistant.

Op elke laag in de organisatie wil men – in de toekomst, maar nu eigenlijk ook al – zelfleiderschap terugzien. Concreet betekent het dat je manager verwacht dat jij in staat bent jouw vaardigheden verder te verfijnen en bij te sturen waar nodig. Je bent in staat jezelf te observeren, neemt meer verantwoordelijkheid en denkt positief en constructief. Bij bedrijven die constant innoveren of onder hoge concurrentiedruk werken, gaat deze vraag het meest gesteld worden.

Hoe toon je zelfleiderschap?

Dat is de hamvraag. Want tja… waar begin je? We geven twee tips:

 1. Begin bij geloven in je zelf(leiderschap). Leer jezelf te zien als leider. En dan bedoelen we niet dat je op de stoel van jouw manager gaat zitten. Het gaat erom dat je jouw eigen performance en (intrinsieke) motivatie bloedserieus gaat nemen. Beantwoord voor jezelf de vragen: ‘Wat wil ik? Wat kan ik? Wat doe ik?’. Zo breng je niet alleen je intrinsieke motivatie in kaart, maar overtuig je jezelf ook dat je het kan. Je zelfvertrouwen groeit. Zodra je de vragen hebt beantwoord, maak je een statement: “Ik wil het, ik kan het en ik doe het!”
 1. Creëer een ‘zelfleider-identiteit’. De gedachte ‘het moet van de baas’ mag je heel snel vergeten. Je werkt omdat je zélf gemotiveerd bent om de taken tot een goed einde te brengen. Daarvoor moet je in staat kunnen zijn om je werk zo in te richten, dat het voor jou werkt. Soms vraagt dat om een organisatieverandering, wat niet altijd realistisch is. Dus probeer het wel bij zaken te houden waar je invloed op hebt of kunt uitoefenen.

De vraag is dus: word je gestuurd of zit je achter het stuur?

Opleiding Future Work Skills: download brochure

Opleiding Future Work Skills

Wil jij van de bijrijdersstoel naar de bestuurdersstoel en heb je daarbij een steuntje in je rug nodig? Bekijk de 5-daagse opleiding Future Work Skills op HBO-niveau eens. Tijdens deze opleiding ga je met jouw zelfleiderschap aan de slag! Ook leer je de andere 6 toekomstcompetenties kennen en toepassen in je werk.

Lees meer over de opleiding Future Work Skills

Opleiding Hoger Management Support

Download brochure Hoger Management Support

Als senior ondersteuner is het belangrijk dat je weet hoe je je profileert en met de juiste kracht je boodschap uitstraalt. Blijf groeien en jezelf ontwikkelen met de 5-daagse opleiding Hoger Manager Support:

 • door inzicht in leiderschap word je een betere sparringpartner voor je manager;
 • krijg inzicht in jouw persoonlijke presentatie en profilering;
 • leer overtuigen met uitstraling.

Jaaropleiding Management Assistent Master

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

Wil je een flinke stap zetten op strategisch niveau? En door krachtig leiderschap bijdragen aan organisatieverbeteringen? Heb je geen tijd voor een 4-jarige bachelor opleiding? Bekijk dan de unieke jaaropleiding Management Assistent Master op HBO+ niveau:

 • fungeer als sparringpartner van je manager;
 • sta sterker in je schoenen;
 • ondersteun je manager in het nemen van bedrijfsbrede beslissingen;
 • anticipeer proactief en komt zelf met initiatieven;
 • versterk je positie binnen de organisatie;
 • leg meer verbanden tussen diverse afdelingen.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Digitale trends? Zet mens voorop

Wordt je organisatie steeds digitaler? Zet de werknemers voorop

Twee derde van de digitale projecten mislukt binnen organisaties. Ze leveren niet de beloofde verwachtingen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *