Hét blog voor de ervaren assistant

Zelfleiderschap op het secretariaat… Ja! Maar, hoe dan?

Zelfleiderschap voor de management assistent

De vraag om “zelfleiderschap” weergalmt door de kantoren. Of je er nu de kriebels van krijgt of niet, het is één van de secretaressecompetenties van de toekomst. Maar, wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Hoe toon je als management assistent dat je over de vaardigheid ‘zelfleiderschap’ beschikt? Begin met deze tips!

Dé 6 kenmerken van persoonlijk leiderschap bij secretaresses

Wat is zelfleiderschap?

Zelfleiderschap gaat over jezelf. Je loopbaan in eigen handen nemen, initiatief tonen en beslissingen (durven) maken. Met zelfleiderschap geef je je motivatie een gigantische boost en presteer je optimaal.

Allereerst moet je bepalen in welke richting jij jouw leven en carrière wilt sturen. Waar ben je goed, waar krijg je energie van en welke vaardigheden wil je ontwikkelen? Natuurlijk is het belangrijk dat jouw koers aansluit bij de organisatie waar je voor werkt.

Toekomstcompetentie. Waarom?

Zelfleiderschap heeft zich al genesteld in veel organisaties. Echter, vaak nog alleen op managementniveau. Precies dat gaat veranderen en daarom is het een competentie van de toekomst voor jou als secretaresse.

Op elke laag in de organisatie wil men – in de toekomst, maar nu eigenlijk ook al – zelfleiderschap terugzien. Concreet betekent dat, dat jouw toekomstige manager verwacht dat jij in staat bent jouw vaardigheden verder te verfijnen en bij te sturen waar nodig. Je bent in staat jezelf te observeren, neemt meer verantwoordelijkheid en denkt positief en constructief. Bij bedrijven die constant innoveren of onder hoge concurrentiedruk werken, gaat deze vraag het meest gesteld worden.

Hoe toon je zelfleiderschap?

Dat is de hamvraag. Want tja… waar begin je? Wij onthullen twee tips:

  1. Zelfleiderschap tonen begint bij geloven in je zelf(leiderschap). Leer jezelf te zien als leider. En dan bedoelen we niet dat je op de stoel van jouw manager moet gaan zitten. Het gaat erom dat je jouw eigen performance en (intrinsieke) motivatie bloedserieus gaat nemen. Beantwoord voor jezelf de vraag: “Wat wil ik? Wat kan ik? Wat doe ik?” Zo breng je niet alleen je intrinsieke motivatie in kaart, maar overtuig je jezelf ook dat je het kan! Je zelfvertrouwen groeit. Zodra je de vragen hebt beantwoord, maak je een statement: “Ik wil het, ik kan het en ik doe het!”
  1. Creëer een “zelfleider-identiteit”. De gedachte “het moet van de baas” mag je heel snel vergeten. Je werkt omdat je zélf gemotiveerd bent om de taken tot een goed einde te brengen. Daarvoor moet je in staat kunnen zijn om je werk zo in te richten, dat het voor jou werkt. Soms vraagt dat om een organisatieverandering, wat niet altijd realistisch is. Dus probeer het wel bij zaken te houden waar je invloed op hebt of kunt uitoefenen.

De vraag is dus: word jij gestuurd of zit jij achter het stuur?

Opleiding Future Work Skills: download brochure

Opleiding Future Work Skills

Wil jij van de bijrijdersstoel naar de bestuurdersstoel en heb je daarbij een steuntje in je rug nodig? Bekijk de 5-daagse opleiding Future Work Skills op HBO-niveau dan eens. Tijdens deze opleiding ga je met jouw zelfleiderschap aan de slag! En dat niet alleen. Naast zelfleiderschap leer je ook de overige 6 toekomstcompetenties kennen en toepassen in je werk.

Lees meer over de opleiding Future Work Skills

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

3 redenen waarom de assistent niet hoeft te vrezen voor chatbots

In een artikel in De Volkskrant werd op 30 december 2019 vermeld dat: “ondanks alle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *