Hét blog voor de ervaren assistant

Weg met de mopperpot, welkom oplossing

Het is herkenbaar voor iedereen. Het is menselijk: mopperen. Haast een natuurlijke reactie. Het gaat in het leven even niet zoals we willen en hup, uit het niets plopt er een gezond gemopper op. Even zeuren en zaniken en dan gewoon weer door.

Als je geluk hebt. Want gemopper tegen een ander levert vaak extra gemopper op. De ander moet namelijk zijn emmertje vol frustratie ook even leeggooien. En omdat jij effe de ruimte hebt gekregen om jouw verhaal te doen, heeft de ander net zo veel recht om ook effe te spuien. Even aftappen.

Op zich geen probleem, maar er schuilt wel een klein gevaar. Wanneer je samen gaat mopperen op dezelfde situatie is de kans groot dat je gevoel over die situatie alleen maar vervelender wordt.

Voorbeeld!

Ik ken een organisatie waar de koffie uit de automaat niet erg lekker is. Ook niet erg smerig, maar de koffie in het restaurant is gewoon lekkerder. De smaak van de koffie werd onderwerp van gesprek door heel de organisatie heen. Iedereen vond er wat van en in de meeste gevallen waren de meningen negatief.

Alleen de mensen die geen koffie dronken hadden geen mening, maar stemden hun mening graag af op het heersende geluid. Als een sneeuwbal op verse sneeuw rolde het gemopper voort en voort. Medewerkers gingen massaal koffie halen in het restaurant, waar vervolgens weer rijen ontstonden van mopperende collega”s over de lange wachttijden.

De leidinggevende mopperende weer om de tijdrovende bezigheid om lekkere koffie te halen. De OR ging zich er mee bemoeien. De pers vloog erop. Artikels in het plaatselijke suffertje. Zelf de regionale TV zender kwam even polshoogte nemen. Paniek. Om een kopje koffie. Een iets minder lekker kopje koffie…

Kortom?

Als mens heb je altijd de keuze hoe je met een situatie met een storing omgaat: ga je mopperen of neem je initiatief om de situatie op te lossen. Ik zou je willen adviseren voor de oplossing te gaan. Leuker voor jezelf en leuker voor je omgeving.

Geschreven door Huub van Mackelenberg


Meer inspiratie horen van Huub? Kom naar de Secretary Power Class!

Huub van Mackelenbergh is dit jaar wederom spreker op de Secretary Power Class met een NIEUWE lezing over de ontwikkelingen in je vak en buitengewoon presteren. Zorg dat je erbij bent, door hem en diverse andere sprekers geïnspireerd wordt en vol power weer aan de slag gaat! Huub is vorig jaar beoordeeld met een 8,3.

Vorig jaar hebben 148 secretaresses de inhoud van deze hele dag beoordeeld met maar liefst een 8,8. Dit programma mÓet je gewoon gezien hebben!

Bekijk het programma

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …