Hét blog voor de ervaren assistant

Wat onderscheidt een goede secretaresse?

Wat onderscheidt een goede secretaresseEen goede secretaresse maakt het verschil. Ze neemt haar vak en haar ontwikkeling serieus, staat stevig in haar schoenen en weet wat haar toegevoegde waarde is. Dagelijks zorgt ze ervoor dat haar manager optimaal kan werken. Vooruit denken, adviseren, ontzorgen, regelen en soms een ‘al gedaan’ voordat het is gevraagd.

Spreek je verwachtingen uit

In het dagelijks leven draait het heel vaak om het managen van verwachtingen. Maak daarom duidelijk wat jouw verwachtingen zijn en vraag ook naar de verwachtingen van je manager(s). Dit is de basis van een goede samenwerking! Op het moment dat je voldoet aan de verwachtingen (en ze soms overtreft!); dan ben je een goede secretaresse.

Recent vroeg ik aan een topmanager wat zijn beeld was van een goede secretaresse. Zijn antwoord: ‘Ik wil graag bijgestaan worden door iemand die mij nèt een stap voor is en weet wat ik belangrijk vind. Twee zielen, één gedachte, zeg maar.‘ Zo simpel kan het dus zijn.

Investeren van twee kanten

Hieruit blijkt waar de basis ligt vanuit waar je met elkaar aan het werk gaat. Een goede samenwerking is essentieel om vervolgens dat beeld van een ‘goede secretaresse’ waar te maken. Dat vraagt een investering van twee kanten.

Hierbij is of voelt de verdeling van de investering echter niet altijd evenredig… Soms zul je net iets meer investeren dan de ander:

  • zaken regelen ondanks gebrek aan informatie;
  • het managen van je manager zonder dat hij of zij dat in de gaten heeft;
  • de energie hooghouden;
  • doortastend zijn en toch vriendelijk blijven;
  • mensen afhouden en toch aanspreekbaar/benaderbaar zijn;
  • consequent blijven en toch benaderbaar zijn.

En last but not least: voor, naast en achter je manager(s) staan.

En de goede secretaresse…

Die spreekt haar manager aan op zaken, eist indien nodig tijd en aandacht, regisseert en heeft een voorbeeldfunctie. En vooral: ze heeft plezier in haar baan, is trots op het feit dat zij al die rollen speelt en gaat na werktijd met een goed gevoel naar huis. Morgen weer een dag!

Lees ook eens het blog Het verschil tussen mbo, hbo en hbo+ in een secretaressefunctie

Wil jij graag een stap verder zetten?

Wil jij je de stap maken van rechterhand naar adviseur en je functie nog meer inhoud geven? Bekijk dan eens deze opleidingen op HBO-niveau:

Bekijk alle secretaresse opleidingen

Tip: omdat we snappen dat de juiste opleiding zoeken best een lastige klus is, geven wij je graag advies over welke opleiding bij jouw groeiwensen past. Neem vrijblijvend contact op met één van onze opleidingsadviseurs: 040 – 2 974 947.

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *