Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom wachten totdat je gewaardeerd wordt?

Beoordeling secretaresseZo eens per jaar worden we beoordeeld op ons functioneren. Tenminste, dat is de planning en de bedoeling van de organisatie waarin we werken. Het is vastgesteld beleid. Maar de vraag is of het beoordelings- en functioneringsbeleid ook uitgevoerd wordt volgens afspraak…

Maar al te vaak kom ik organisaties tegen waar op papier alles prima uitgeschreven is maar waar de waan van de dag regeert en het beoordelingsgesprek afgedaan wordt met een vinkje zetten. Oké of niet oké zijn de enige twee opties. Een paar euro per maand erbij of niets erbij.

Ik hoef niemand het belang van functioneringsgesprekken uit te leggen. Het officiële moment waarop we bepalen wat we willen en mogen in onze functie. Het moment waarop we bepalen waarop we beoordeeld worden.

 • Beoordeling als eenrichtingsverkeer. Mond houden en luisteren. Macht aan de ander. Geen invloed.
 • Functioneren als tweerichtingsverkeer. Zeggen wat je denkt en vindt. Bekend maken waar je ambities liggen. Kiezen voor een combinatie van eigen kansen en organisatie kansen. Het moment waarop je jezelf officieel kan laten horen en gelden.

Maar waarom wachten op dit officiële moment? Ik ben een enorme voorstander van zeggen wat je denkt en vindt. Natuurlijk met respect voor de ander, maar wel duidelijk. Ik houd ervan om mezelf zichtbaar te maken. De wereld laten weten wat ik kan en wat ik leuk vind. De boer op gaan met mijn eigen kracht. Ik vind het heerlijk om te hengelen naar complimenten.

Waarom wachten tot ik beoordeeld word? Echt niet. Wat vond je ervan? Ben je tevreden? Hoe heb je mijn rol ervaren? Stel de vragen in alle vrijheid en luister en geniet van de antwoorden. Focus vooral op de pluspunten. Zie ze als de absolute waarheid. Relativeer ze niet. Wij Nederlanders zijn nogal bescheiden en hebben het liever over wat niet goed ging in plaats van dat we het hebben over wat wel goed ging. Raar toch?

Laatst stuurde ik een app’je naar alle ouders van de meiden van het voetbalteam dat ik train. Ik schreef ze het volgende:

Beste ouder, ik wil jullie ongelooflijk bedanken voor de tijd en moeite die jullie genomen hebben om jullie dochter optimaal te laten sporten. Dank voor de organisatie, dank voor het rijden, dank voor jullie support. Mede dankzij jullie inzet hebben we een topseizoen gedraaid. Dank, dank, dank.

Huub van Mackelenbergh

En weet je wat ik terugkreeg? 13 App’jes van ouders die mij bedankten voor alles wat ik gedaan had. Hartverwarmend. Lief. Dankbaar. Heerlijk om te lezen. Ik had deze mooie complimenten nooit gekregen wanneer ik zelf het initiatief niet had genomen. En dit lekkere gevoel gun ik jou ook. Succes!

Deze column is geschreven door Huub van Mackelenbergh, spreker tijdens de Assistant Power Class 2016, waar hij vertelde over jouw assistant rol als sparringpartner.

Wacht niet langer: vraag de secretaresse opleidingsgids 2019 aan

Zorg dat je meteen werk maakt van jouw ambities om beter te worden in (een gedeelte van) jouw vak. In deze opleidingsgids lees je:

 • Het uitgebreide aanbod van (nieuwe) praktijkgerichte opleidingen op HBO-niveau
 • Secretaresse opleidingsgids 2019Diverse proeflessen
 • Waardevolle tips die je toepast op je werk (en thuis):
  • 12 tips voor de toekomstgerichte secretaresse;
  • wat ga je NIET doen vandaag?
  • wat onderscheidt een goede secretaresse?
  • vergroot je werkgeluk;
  • doe de test: hoe tech savvy ben jij?
Vraag de secretaresse opleidingsgids aan

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *