Hét blog voor de ervaren assistant

Top 5 wat maakt een manager goed volgens de secretaresse

Je ziet ze weleens combinaties van managers en hun secretaresse die samen naar een andere organisatie verhuizen. Niet iedereen zou dat willen en doen en sommigen vinden dat een geweldige oplossing. Een leider heeft heel veel capaciteiten en wat zijn nu die extra eigenschappen of vaardigheden die iemand juist unieker maken dan menig leider of manager?

 1. Geef de ruimte en het gevoel dat alles bespreekbaar is
  Als een manager in staat is om de aandacht te verplaatsen van zichzelf naar de secretaresse of iemand anders, is dat een vaardigheid die hij hopelijk vaak inzet. Het is heel belangrijk je medewerkers de ruimte te geven om een eigen mening te ventileren. Als er dan ook nog echt geluisterd wordt dan kan een manager niet meer stuk.
 2. Verwachtingsmanagement
  Het uitspreken en bespreken van verwachtingen, ben duidelijk zodat iedereen weet wat zijn/haar taak is én wat er verwacht wordt. Een manager koppelt terug en reflecteert. Hij herinnert zijn teamleden aan de doelen, kernwaarden van een project/een organisatie, zodat de focus en koers de goede richting op blijft gaan. Hij stelt vragen en zet de ander aan het denken zodat die tot zelfinzicht komt. Dit wordt coachend gedaan en niet beschuldigend.
 3. Voorbeeldfunctie
  Een secretaresse wordt vaak aangesproken op het gedrag van haar manager. Vaak gaan deze zaken over de voorbeeldfunctie die hij beter moet naleven. Een goede manager doet wat hij zelf van anderen verwacht. Als een manager er zich van bewust is, hoeveel paar ogen er op hem zijn gericht en wat voor impact zijn gedrag heeft en daar naar handelt dan krijgt hij veel meer respect en de gunfactor wordt eens zo groot.
 4. Gunt een ander zijn succes
  Je hoeft niet altijd een gorilla te zijn en op je eigen borst te kloppen. Als een medewerker iets goeds heeft gedaan dan is de kracht van een manager om die collega daarvoor ook te belonen en in het zonnetje te zetten. Ook al heeft hij een voorzet gegeven, hij moedigt hem aan en laat zien dat trots is.
 5. LOL in het werk
  Ze genieten van de bijdrage die zij mogen leveren en niet omdat er directeur voor hun naam staat. Hij zorgt voor humor en ontspanning en heeft plezier. Wat je geeft krijg je terug. Een waarheid als een koe. Hij kan het podium vrijmaken voor de ander en dat lukt alleen las het gevoel en de energie goed zijn.

Voor alles geldt: wil je iets veranderen, begin bij jezelf.

Succes!

Bekijk de cursus Manage je manager

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *