Hét blog voor de ervaren assistant

De toekomst van projectmanagement na COVID-19

Het coronavirus heeft miljoenen bedrijven over de hele wereld gedwongen hun manier van werken aan te passen. Binnen projectmanagement vindt een enorme veelbelovende verschuiving plaats. Of het nu gaat om het implementeren van technologische vernieuwingen, het upgraden van systemen of het herinrichten van de infrastructuur van het bedrijf, nieuwe en unieke kansen zijn ontstaan ​​voor bedrijfsleiders en projectmedewerkers.

Ik schets een beeld van hoe projectmanagement zich de komende jaren ontwikkelt als gevolg van de pandemie: na dit blog ben je vast enthousiast!

Projectondersteuners: update je kennis

Projectmanagement voor projectassistants

Nu we ons verplaatsen naar het post-pandemische tijdperk, wordt het aanleren van nieuwe vaardigheden belangrijker dan ooit. Simpel gezegd: blijf bij als je wilt overleven in het bedrijfsleven. En om dit effectief te doen: blijf gemotiveerd om te leren en je vaardigheden te willen verbeteren. Zowel voor het welzijn van het bedrijf als voor jezelf.

Herken en omarm de verschillende kansen, of het nu gaat om:

  • het aanscherpen van je zachte vaardigheden, zoals communicatie;
  • het verbeteren van managementvaardigheden, zoals het leren ontwikkelen van ondersteunend leiderschap, of;
  • het verbeteren van harde vaardigheden, zoals grip krijgen op datagestuurde systemen.

(Samen)werken op afstand

Als de pandemie iets heeft geleerd, is dat de meeste projecten prima kunnen met een thuiswerkopstelling. Dit blijft waarschijnlijk zo, grotendeels vanwege het aantal bewezen voordelen van thuiswerken voor werkgevers en werknemers: van verhoogde productiviteitsniveaus tot verbeterde flexibiliteit. Bedrijven zijn dus gedwongen tot een ongekende verschuiving naar werken op afstand.

Het kwam echter ook met uitdagingen. Werken op afstand verandert immers de dynamiek van de werkplek volledig, waardoor bepaalde werkprocessen moeilijker uitvoerbaar zijn, zoals spontane samenwerking, teambuilding en andere projectmanagementtaken. Dit werkt doorgaans veel beter wanneer alle teamleden aanwezig zijn en hun ideeën met elkaar kunnen uitwisselen.

Samenwerken secretaresse en manager

Bedenk daarom nieuwe en verbeterde manieren om hetzelfde niveau van samenwerking aan te moedigen wanneer projectteamleden zich niet in dezelfde ruimte bevinden. Dit zal grotendeels afhangen van het feit of we effectief met elkaar kunnen communiceren.

Communicatie is de sleutel

Een van de belangrijkste nadelen heeft daarnaast betrekking op de betrokkenheid van werknemers. Effectieve communicatiekanalen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat projectmedewerkers goed gemotiveerd blijven. Zo raken online communicatietools (Slack), videotools (Zoom), organisatietools (Trello) en brainstormingtools (Miro) steeds meer ingebed op de werkplek.

Ook moeten managers een actievere inspanning leveren om de productiviteit, mentale gezondheid en het welzijn van hun werknemers bij te houden.

Veranderende rol door technologie

In de loop der jaren heeft technologie een ware revolutie teweeggebracht in de manier waarop projecten worden beheerd. Tien jaar terug zou het idee om effectief vanuit huis te werken zijn uitgelachen. Nog maar twee jaar geleden gold het samen in één ruimte zitten als voorwaarde voor een succesvol agile project.

Kunstmatige intelligentie (AI) is zo’n gebied dat waarschijnlijk een enorme impact zal hebben op de manier waarop administratief-gebaseerde processen worden uitgevoerd, waardoor een enorme hoeveelheid tijd wordt bespaard als het gaat om gegevensbeheer, planning of op tactische planning gerichte taken.

Cloudgebaseerde systemen worden steeds vaker gebruikt bij projectbeheer. Als zodanig zullen software, gegevensopslag, servertoegang, beheersystemen en een hele reeks HR-taken veel meer gestroomlijnd worden, waardoor de interne werkomgeving van veel bedrijven en projecten verandert.

Deze verandering roept echter ook vragen op over gegevensbeveiliging, waardoor het projectsupport juist ook over die vaardigheden dient te beschikken om de online toegang en aanwezigheid van hun bedrijf in de cloud te beschermen.  

Raak vertrouwd met verschillende projectmanagementmethodes

Een decennium terug zouden projectmanagers al hun projecten volgens één en dezelfde projectmanagementmethode managen… Projectmanagers zijn nu veel flexibeler en creëren vaak ‘blended benaderingen’ (agile en waterval), afgestemd op de behoeften van hun specifieke project en de verschillende projectmanagement-methodes. Deze blended projectmanagementbenaderingen blijken over het algemeen succesvoller dan het traditionele proces met één raamwerk.

Maak jezelf daarom proactief vertrouwd met een reeks ‘andere’ potentieel bruikbare methodes. Je weet tenslotte nooit wanneer een op samenwerking gebaseerde aanpak van pas kan komen. Lees ook het blog: 6 Redenen om te starten met agile en scrum

Omarm de toekomst

COVID-19 heeft misschien een catastrofaal effect gehad op de projectmanagementsector, maar het heeft bedrijven ook de mogelijkheid geboden om hun strategieën voor de toekomst te onderbreken, na te denken en te heroverwegen.

In plaats van vast te blijven zitten in het verleden en een verouderd werkmodel, is dit het ideale moment om naar de toekomst te kijken en de trends te omarmen die de industrie de komende maanden biedt. Door:

  • op technologie gebaseerde systemen te implementeren;
  • jouw werk vanuit huis te verfijnen, en;
  • eventuele nieuwe vaardigheden te leren en toe te passen;

zorg je ervoor dat niet alleen jouw bedrijf de pandemie overleeft, maar ook dat jij ervan gedijt.

Dit blog is geschreven door Michel Munier, projectmanager, consultant en trainer van de opleiding Praktisch projectmanagement voor de assistent.


Opleiding projectmanagement voor de management assistant

Ontwikkel je rol als projectassistent

Tijdens de 5-daagse opleiding Praktisch Projectmanagement voor de assistent ga je samen met Michel Munier aan de slag met de vakinhoudelijke kennis en persoonlijke vaardigheden die passen in deze tijd. Je ontdekt alle belangrijke (nieuwe) technieken om een project professioneel te coördineren.

Of word Agile Assistant…

En dus ook future proof. Met de cursus Agile en Scrum voor de management assistent verdiep je je in deze projectaanpak en weet je hoe je het implementeert in je organisatie. Samen met collega’s win je tijd, werken jullie blijvend aan verbetering en reageren jullie voortaan positief op verandering. 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Natuurlijk assertief - secretaresse tips

Natuurlijk assertief optreden: leer van deze tips

Het is mogelijk om assertiever te worden en toch jezelf te blijven. Als je op een goede manier feedback geeft, lopen relaties geen schade op. Sterker, je krijgt meer waardering. Lees onze tips!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *