Hét blog voor de ervaren assistant

Tips voor een krachtige zakelijke tekst

Schrijven wat je bedoelt

Het schrijven van een zakelijke tekst is soms een hele klus.

  • Hoe beantwoord je de klacht van een klant?
  • Wat is de juiste formulering van een slecht-nieuws-bericht?
  • Hoe maak je collega’s enthousiast voor een verandering op kantoor?

De kunst, bij een goede zakelijk tekst, is om formeel te blijven maar niet onpersoonlijk. Daarnaast moet de lezer begrijpen wat je bedoelt en niet verdwalen in lappen teksten. Er mag geen ruis ontstaan!

Maak je tekst actief en persoonlijk

Hoe vaak gebruik jij de werkwoorden ‘zijn’ of ‘worden’ in zinnen?
Is het antwoord vaak? Dan loop je het gevaar dat de tekst niet prettig leest. Vaak weet je dan ook niet wie verantwoordelijk is voor een bepaalde handeling in een zin. Daardoor mis je simpelweg informatie.

Hoe voorkom je dat je zin teveel onnodige woorden bevat? Schrijf actief en vermijd zoveel mogelijk het gebruik van passieve zinnen. Hoe? Herken eerst het verschil tussen actieve en passieve zinnen.

Persoonlijk versus onpersoonlijk

  1. De management assistent bereidt de vergadering voor (actieve zin)
  2. De vergadering wordt voorbereid door de management assistent (passieve zin)

Valt je op dat de tweede zin onpersoonlijker is dan de eerste zin? De actieve zin legt de nadruk op wie de vergadering voorbereidt. Wanneer je de passieve zin leest, gaat het meer om de vergadering zelf en niet wie verantwoordelijk is voor de voorbereiding. Maar vaak laat men ook door-bepaling weg. Wie bereidt dan de vergadering voor? Onduidelijk, vind je niet?

Dynamisch versus statisch schrijven

  1. Het secretariaat wordt gevraagd om het jaarlijkse teamuitje te organiseren (passieve zin)
  2. De burgemeester vraagt het secretariaat om het jaarlijkse teamuitje te organiseren (actieve zin)

De eerste zin laat min of meer in midden wie de opdrachtgever is. Het kan eigenlijk iedereen zijn! De zin wordt (onbedoeld) statisch. Wanneer je benoemt dat de burgemeester (ja, DE burgemeester) het secretariaat gevraagd heeft, dan krijgt de zin opeens een hele andere lading die veel interessanter is.


Cursus Kort en Krachtig Schrijven

Wil je weten hoe je de passieve vorm kan omzeilen? Of weten wanneer het gepast is om passieve zinnen te gebruiken in je tekst? Trainer Ellis Buis helpt je heldere zinnen te schrijven waarmee jij de aandacht van de lezer vasthoudt op een prettige manier.

In deze cursus Kort en Krachtig Schrijven leer je hoe je kort, bondig en boeiend schrijft zonder overbodige informatie. Je overtuigt met een beperkt aantal krachtige argumenten en neemt vooraf bezwaren weg. Door het handige stappenplan hebben je teksten een duidelijke structuur en bespaar je tijd!

Lees meer over deze cursus

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Secretariaat

Zes tips voor succesvol projectmanagement

Steeds meer organisaties werken in projectteams. Dus ook steeds meer secretaresses werken in de rol van projectassistent. Herkenbaar? We geven je 6 tips voor succesvol projectmanagement: Met een goede project kickoff is de kans van slagen veel groter.   Kijk naar de kwaliteiten van de projectleden, maak gebruik van elkaars talenten. ...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.