Hét blog voor de ervaren assistant

Tips van managementassistent Ettie, winnares SMI Award 2023

‘Een powervrouw, ze houdt grip in hectische tijden en ze is attent en proactief.’, aldus het Nederlands Forensisch Instituut waar Ettie Momeni Chambatani (39) werkzaam is. Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres op 9 februari nam ze onder de noemer ‘beste secretaresse van 2023’ de SMI Award in ontvangst, na een indrukwekkende nominatie door haar collega Cinderella Vermeulen.

Juryverslag SMI Award: professionele senior ondersteuner

Volgens de jury heeft Ettie laten zien dat ze in moeilijke en uitdagende tijden toch grip heeft kunnen behouden op het reilen en zeilen van alle voorkomende werkzaamheden. En dat in alle rust, met kwaliteit en zelfvertrouwen. Volgens de jury kenmerkt bovenstaande kwaliteiten als een echte senior ondersteuner die haar professionaliteit uitstraalt. De jury vindt ook dat Ettie talent heeft in dit vakgebied, omdat zij met liefde en plezier de werkzaamheden naar zich toe trekt en daarbij niemand vergeet.’

Na het winnen van de Award kwam er een vloedgolf aan aandacht, waardering en nog meer positieve woorden over een beduusde Ettie heen: ‘Deze prijs is heel bijzonder voor me en is een beloning voor het harde werken.’

Ettie’s tips voor andere ondersteuners

Omdat we vinden dat Ettie vanuit haar komaf en stille kracht erg inspirerend is, willen we haar ook graag via dit blog een podium bieden. Ettie deelt graag een aantal tips uit haar eigen werkervaring met je:

  1. Neem zelf kleine beslissingen: omdat je als ondersteuning altijd afhankelijk bent van managers, is het belangrijk dat je zelf beslissingen kunt nemen om een taak af te ronden.
  2. Wees vriendelijk: hierdoor ben je toegankelijk voor de rest van de afdeling en medewerkers (nummer één in onze functie).
  3. Wees zorgzaam: bijna iedere ondersteuner is van nature heel zorgzaam, ik merk dat dat in mijn werk heel goed past.
  4. Blijf rustig: je hebt vaak te maken met hectische momenten. Dan is het belangrijk dat je rustig blijft en niet te gestrest raakt, want dan kan je niet het probleem of de uitdaging oplossen.
  5. Wees de stabiele factor: hiermee bedoel ik dat je een steunpilaar bent voor de managers en medewerkers. Als je slechts één dag op kantoor bent en drie dagen niet, dan hebben ze weinig aan je ondersteuning.
  6. Wees dienstbaar: het is een open deur, maar ik hoor heel veel dat ik dienstbaar ben. Oftewel, je werkt vrijwel altijd in het belang van iemand anders. Dat betekent niet dat je je eigen behoeften en belangen opzij zet, maar juist dat je je eigen gang gaat: dienend leiderschap. Voorbeeld: een goede scheidsrechter staat nooit in het middelpunt…
  7. Wees proactief: Nog voordat mijn manager het aan mij vraagt, heb ik bepaalde taken al voor haar afgehandeld.
  8. Geef prioriteit: Soms is het lastig om te bepalen welke taak vandaag af moet en welke taak pas over twee dagen klaar moet zijn. Toch is dit aan jou om te bepalen.
  9. Durf! Onlangs ben ik last minute gevraagd om een lezing te geven voor een grote groep leidinggevenden van Albeda mbo over mijn ervaringen als nieuwkomer 21 jaar geleden, mijn mbo/hbo schoolloopbaan en mijn adviezen voor in- en doorstroom. Ik twijfelde… Kan ik dit wel? Vervolgens heb ik het gewoon gedaan, want wat kon er gebeuren? Ik zag het als een mooie uitdaging. En wat bleek, mijn voorbereidingsteksten had ik niet eens nodig, ondanks mijn zenuwen ging het als vanzelf. Ik heb hen – volgens hun eigen woorden – enorm geïnspireerd met mijn verhaal, wat een mooie complimenten kreeg ik na afloop. En dat smaakt naar meer… Ik sta ervoor open om ook anderen te inspireren, dus neem zeker contact met me op via Linkedin!

Podcast: de ultieme waardering voor je vak

Ettie’s voorganger, winnares Wendy Janssen, overhandigde haar de award tijdens het Nationaal Secretaresse Congres. We zijn eerder met Wendy in gesprek gegaan over de ultieme waardering voor je vak. Wat houdt dat in? En draagt zo’n award daar aan bij?

Beluister de podcast: de ultieme waardering voor je vak

Wil jij jouw collega assistant nomineren voor de SMI Award 2025?

De volgende SMI Award wordt uitgereikt tijdens het Nationaal Secretaresse Congres 2025. De nominatieperiode is nog niet geopend, maar stuur alvast een korte e-mail naar opleidingsadvies@secretary.nl. Dan sturen we je een reminder zodra je jouw collega op kunt geven!

Uitreiking Ettie Momeni Chambatani - SMI Award 2023

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *