Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Samenwerken management » 12 Tips voor een goede balans tussen werk en privé

12 Tips voor een goede balans tussen werk en privé

We worden er allemaal (wel eens) gek en moe van.. het continu jongleren tussen werk en privé. Dat kan best een uitdaging zijn, aangezien we altijd online (denken te) moeten zijn.

Onderzoek toont aan dat een slechte werk-privébalans negatieve impact heeft op je gezondheid. Het veroorzaakt stress, een ongelukkig gevoel en het vermindert de productiviteit. In het slechtste scenario leidt het zelfs tot een burn-out…

Door de balans te vinden in zowel jouw werk- als privéleven presteer je dus optimaal in beide gebieden. Volg je deze 12 tips/stappen, dan weet jij hoe je deze harmonie herstelt en in stand houdt. Je werkt hiermee meteen ook aan jouw persoonlijke vaardigheden!

Stap 1: stel prioriteiten

Wat wil je? Stel je jezelf die vraag weleens? Vraag jezelf: als ik slechts op één ding mag focussen in het leven, wat is dat dan? Dat antwoord weergeeft exact jouw topprioriteit. Maak een lijstje met jouw top 5 prioriteiten.

Stap 2: houd de tijd in de gaten

Houd gedurende 1 week bij hoeveel tijd je spendeert aan al je taken. Hoeveel tijd besteed je aan zaken die er voor jou écht toe doen of die niet in lijn liggen met jouw persoonlijke prioriteiten? Elimineer deze of geef ze aan anderen.

Stap 3: focus op één ding tegelijk

Het is simpelweg niet mogelijk om je op meer dan één ding tegelijk te focussen. Geef één taak daarom de volle aandacht. Ben je aan het werk, dan werk je. Ben je samen met je familie, dan focus je volledig op hen.

Stap 4: plan dagelijks fijne momentjes in

Maak elke dag tijd voor een leuke activiteit. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en ingewikkeld of duur te zijn. Ga tennissen met een vriend of bezoek een museum. Of leg je werk een uur naast je neer en lees een boek, ga wandelen of neem gewoon even tijd voor jezelf.

Stap 5: respecteer je privétijd

Er moet bijna een noodgeval plaatsvinden voordat je die belangrijke meeting op het werk wilt verplaatsen. Waarom geef jij jouw privétijd niet zoveel respect? Zorg dat je – zodra jij tijd voor jezelf inplant – je deze tijd wel net zo behandelt. Zet je telefoon en e-mail daarom uit na werktijd en werk (bijvoorbeeld) niet op zondag.

Stap 6: kijk kritisch naar jouw persoonlijke gewoontes en leefstijl

Weinig slaap, slechte voeding en minimale beweging dragen bij aan een onevenwichtig gevoel. Het kan alle inspanningen om een innerlijke balans te vinden zelfs tegengaan. Zo zorgt voldoende bewegen voor stressvermindering, het ‘leegt je hoofd’ en het maakt je uiteindelijk productiever. Sla deze tip zeker niet over!

Stap 7: ga op vakantie

Neem ten minste twee weken per jaar vrij. Je hoeft niet op vakantie, ver weg te gaan en veel geld uit te geven, maar je batterij moet wel opgeladen worden. Hierdoor ben je na de vrije dagen productiever, creatiever en gelukkiger. Zet tijdens deze vrije dagen je telefoon uit en negeer je mail. Geniet van jouw welverdiende vakantie!

Stap 8: vraag om hulp

Laat jouw leidinggevende, familie, vrienden of collega’s weten dat je behoefte hebt aan een betere balans tussen werk en privé. Laat hen weten wat jouw plan is en vraag hen dit te respecteren.

Stap 9: schakel een persoonlijke coach of mentor

Kom je er zelf niet uit? Een coach vertelt je wat je kunt doen om een optimale werk-privébalans te realiseren. Of ken jij iemand die het zelf allemaal uitstekend weet te balanceren? Vraag hem of haar dan eens om advies over loopbaanontwikkeling, het stellen van deadlines en time management.

Stap 10: stel grenzen

Vandaag de dag wordt verwacht dat je 24/7 ‘aan staat’. Stel daarbij voor jezelf duidelijk grenzen. Zet je telefoon en laptop uit wanneer je naar de voetbalwedstrijd van jouw zoontje kijkt. Vraag vrienden en familie jouw werkdag niet onnodig te storen.

Stap 11: leer nee te zeggen

Accepteer niet zomaar elk verzoek dat op je afkomt. Past het niet in je schema of ligt het niet in lijn met jouw prioriteiten? Overweldig jezelf dan niet door meer op je te nemen en wijs het verzoek vriendelijk af.

Stap 12: beoordeel jouw werk-privébalans met enige regelmaat

Jouw behoeftes variëren afhankelijk van het moment in jouw leven. Reflecteer daarom regelmatig of je nog steeds de juiste balans hebt en bedenk een plan om het eventueel te verbeteren.

Wil je werken aan jouw persoonlijke vaardigheden?

Wil jij als secretaresse of assistant werken aan jouw innerlijke balans en meer zelfvertrouwen krijgen om jouw vaardigheden (strategisch) in te zetten?

Download brochure Executive AssistantDe 5-daagse opleiding Executive Assistant/PA op HBO+/Academisch niveau transformeert je tot een gebalanceerd Executive Assistant. Je vergroot jouw persoonlijke vaardigheden, leert krachtig communiceren en speelt feilloos in op jouw sterk veranderende omgeving. Het persoonlijke ontwikkelingsprogramma van deze opleiding leert je hoe je jouw strategische rol optimaal inzet.

Lees meer over de opleiding Executive Assistant/PA
Download brochure Hoger Management SupportNa de 5-daagse opleiding Hoger Management Support op HBO-niveau zorg je dat je krachtig aan het roer staat en je manager voorziet van goede adviezen. Je straalt standvastigheid uit, bouwt relaties op en gebruikt leiderschapskwaliteiten in jouw dagelijkse functioneren. Je gaat effectief om met conflicten en moeilijke situaties. Kortom: je vergroot jouw persoonlijke vaardigheden.

Lees meer over de opleiding Hoger Management Support
Download brochure Persoonlijk LeiderschapTijdens de jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap op HBO-niveau werk je vanuit verschillende invalshoeken en 10 masterclass thema’s aan jouw persoonlijke ontwikkeling als senior assistent. Denk aan: zelfmanagement, constructief communiceren, van reactief naar proactief, opkomen voor jezelf, werken met jouw talenten, sterk denken en handelen met overtuigingskracht. Inclusief persoonlijk leerplan!

Lees meer over de opleiding Persoonlijk Leiderschap voor de senior managementassistent

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Proefles: strategisch beïnvloeden voor de assistant

Sterker worden in beïnvloeden De 5-daagse opleiding ‘Senior Assistant op strategisch niveau’ leert jou om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *