Hét blog voor de ervaren assistant

12 Tips voor een goede balans tussen werk en privé

We worden er allemaal wel eens moe van.. het continu jongleren tussen werk en privé. Vooral nu je een stuk vaker thuis werkt. Een goede balans is ook best een uitdaging, aangezien we altijd online (denken te) moeten zijn.

Onderzoek toont aan dat een slechte werk-privébalans negatieve impact heeft op je gezondheid. Het veroorzaakt stress, een ongelukkig gevoel en het vermindert de productiviteit. In het slechtste scenario leidt het zelfs tot een burn-out…

Door de balans te vinden in zowel jouw werk- als privéleven presteer je dus optimaal in beide gebieden. Met deze 12 tips weet jij hoe je deze harmonie herstelt en in stand houdt. Je werkt hiermee meteen ook aan jouw persoonlijke vaardigheden!

Stap 1: stel prioriteiten

Wat wil je? Stel je jezelf die vraag weleens? Vraag jezelf: als ik slechts op één ding mag focussen in het leven, wat is dat dan? Dat antwoord weergeeft exact jouw topprioriteit. Maak een lijstje met jouw top 5 prioriteiten.

Stap 2: houd de tijd in de gaten

Houd gedurende 1 week bij hoeveel tijd je spendeert aan al je taken. Hoeveel tijd besteed je aan zaken die er voor jou écht toe doen of die niet in lijn liggen met jouw persoonlijke prioriteiten? Elimineer deze of geef ze aan anderen.

Stap 3: focus op één ding tegelijk

Het is simpelweg niet mogelijk om je op meer dan één ding tegelijk te focussen. Geef één taak daarom de volle aandacht. Ben je aan het werk, dan werk je. Ben je samen met je familie, dan focus je volledig op hen.

Stap 4: plan dagelijks fijne momentjes in

Maak elke dag tijd voor een leuke activiteit. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en ingewikkeld of duur te zijn. Leg je werk een half uur naast je neer en lees een boek, ga wandelen of neem gewoon even tijd voor jezelf.

Stap 5: respecteer je privétijd

Er moet bijna een noodgeval plaatsvinden voordat je die belangrijke meeting op het werk wilt verplaatsen. Waarom geef je jouw privétijd niet zoveel respect? Zorg dat je – zodra jij tijd voor jezelf inplant – je deze tijd wel net zo behandelt. Zet je telefoon en e-mail daarom uit na werktijd en werk (bijvoorbeeld) niet op zondag.

Stap 6: kijk kritisch naar je persoonlijke gewoontes en leefstijl

Weinig slaap, slechte voeding en minimale beweging dragen bij aan een onevenwichtig gevoel. Het kan alle inspanningen om een innerlijke balans te vinden zelfs tegengaan. Zo zorgt voldoende bewegen voor stressvermindering, het ‘leegt je hoofd’ en het maakt je uiteindelijk productiever. Sla deze tip zeker niet over!

Stap 7: neem die dag of week vrij

Neem ten minste twee weken per jaar vrij. Je hoeft niet op vakantie, ver weg te gaan en veel geld uit te geven, maar je batterij moet wel opgeladen worden. Hierdoor ben je na de vrije dagen productiever, creatiever en gelukkiger. Zet tijdens deze vrije dagen je telefoon uit en negeer je mail. Geniet van jouw welverdiende vakantietijd!

Stap 8: vraag om hulp

Laat je leidinggevende, familie, vrienden of collega’s weten dat je behoefte hebt aan een betere balans tussen werk en privé. Laat hen weten wat jouw plan is en vraag hen dit te respecteren.

Stap 9: schakel een persoonlijke coach of mentor

Kom je er zelf niet uit? Een coach vertelt je wat je kunt doen om een optimale werk-privébalans te realiseren. Of ken jij iemand die het zelf allemaal uitstekend weet te balanceren? Vraag hem of haar dan eens om advies over loopbaanontwikkeling, het stellen van deadlines en time management.

Stap 10: stel grenzen

Het wordt van je verwacht dat je 24/7 ‘aan staat’. Stel daarbij voor jezelf duidelijk grenzen. Zet je telefoon en laptop uit wanneer je naar de voetbalwedstrijd van jouw zoontje kijkt. Vraag vrienden en familie jouw werkdag niet onnodig te storen.

Stap 11: leer nee te zeggen

Accepteer niet zomaar elk verzoek dat op je afkomt. Past het niet in je schema of ligt het niet in lijn met jouw prioriteiten? Overweldig jezelf dan niet door meer op je te nemen en wijs het verzoek vriendelijk af.

Stap 12: beoordeel jouw werk-privébalans met enige regelmaat

Je behoeftes variëren afhankelijk van het moment in jouw leven. Reflecteer daarom regelmatig of je nog steeds de juiste balans hebt en bedenk een plan om het eventueel te verbeteren.


Wil je grip krijgen op jouw werkdruk?

Cursus grip op werkdruk

En wil je daarmee jouw balans verbeteren en meer werkplezier ervaren? Bekijk de 2-daagse cursus Grip op Werkdruk:

  • Ervaar stress als vriend en niet als vijand
  • Speel slim in op gespannen situaties en buig het om naar positiviteit
  • Functioneer krachtig als positieve perfectionist
  • Kom voor jezelf op wanneer grenzen worden bereikt
  • Sta met meer energie op de werkvloer, wat aanstekelijk werkt op anderen
Lees meer over de cursus Grip op Werkdruk

Of wil je werken aan jouw persoonlijke vaardigheden?

Wil je als assistant werken aan jouw innerlijke balans en meer zelfvertrouwen krijgen om jouw vaardigheden (strategisch) in te zetten?

Download brochure Executive AssistantDe 5-daagse opleiding Executive Assistant/PA op HBO+/Academisch niveau transformeert je tot een gebalanceerd Executive Assistant. Je vergroot jouw persoonlijke vaardigheden, leert krachtig communiceren en speelt feilloos in op jouw sterk veranderende omgeving. Het persoonlijke ontwikkelingsprogramma van deze opleiding leert je hoe je jouw strategische rol optimaal inzet.

Lees meer over de opleiding Executive Assistant/PA
Download brochure Hoger Management SupportNa de 5-daagse opleiding Hoger Management Support op HBO-niveau zorg je dat je krachtig aan het roer staat en je manager voorziet van goede adviezen. Je straalt standvastigheid uit, bouwt relaties op en gebruikt leiderschapskwaliteiten in jouw dagelijkse functioneren. Je gaat effectief om met conflicten en moeilijke situaties. Kortom: je vergroot jouw persoonlijke vaardigheden.

Lees meer over de opleiding Hoger Management Support

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *