Hét blog voor de ervaren assistant

Stappenplan: hoe word je digiwise?

Het is een must voor jou als managementassistent om digiwise te zijn. Dat word je echter niet van vandaag op morgen. Daar is motivatie, inzicht, kennis en overtuiging voor nodig. Wat het inhoudt om digiwise te zijn en welke stappen je zet om het te worden, lees je hier.

Wanneer ben je digiwise?

Je bent digiwise als je gedegen kennis hebt van digitale tools, zodat je deze tools efficiënt en effectief gebruikt en collega’s stimuleert hetzelfde te doen.

Dan is de vraag: welke tools zijn relevant? Waar ga je je in verdiepen? Want je kunt wel heel veel weten van één specifiek programma, maar als jouw organisatie daar niet mee werkt of geen interesse in heeft om mee te gaan werken op korte termijn, dan voegt het weinig toe. Dus, de vraag aan jou is: met welke softwareprogramma’s wordt er gewerkt in jouw organisatie? Is dat Office 365, dus bijvoorbeeld Planner, OneNote, Teams, of een van de bekendere tools zoals Outlook en SharePoint. Of maakt jouw organisatie juist veel gebruik van creatieve software die ze inzetten voor het communiceren via social media, het maken en monteren van video’s of PowerPoint presentaties.

Een nieuwe rol voor jou: digicoach

Stel, ze gebruiken die software nu nog niet, maar jij ziet wel enorme toegevoegde waarde voor de organisatie om dit wél te gaan doen, ook dan is het slim om je vaardigheden rondom deze specifieke tool te versterken. Want wanneer jij weet hoe het programma werkt, ben jij in staat de organisatie te overtuigen van de voordelen. Wanneer de organisatie dan besluit over te gaan op deze tool, kun jij optreden als digicoach en je collega’s begeleiden in het effectief gebruiken van het programma. Klinkt dat als een interessante, nieuwe rol?

Wat als je er nog niet bent?

Het kan natuurlijk dat je nog niet voldoende wegwijs bent in de digitale tools die er voor jou en je organisatie toe doen. Is dat dan erg? Nou… uiteraard is het geen levensbedreigende situatie, maar echt bevorderlijk is het ook niet. We leven tenslotte in een wereld waarin het digitale aspect verweven is in onze maatschappij, ons dagelijks leven en dus ook ons werk. Bij de tijd blijven, betekent dus ook op de hoogte zijn en blijven van de digitale tools die voor jouw organisatie belangrijk zijn. Met andere woorden, ben je onvoldoende wegwijs in de digitale tools, dan is er werk aan de winkel!

Welke stappen zet je om digiwise te worden?

Digiwise word je niet van de een op de andere dag. Er zijn een aantal zaken nodig om digiwise te worden én te blijven. Met de volgende stappen ben je een heel eind op weg.

Stap 1: raak geïnteresseerd in de digitale wereld
De een vindt digitale ontwikkelingen rete interessant, de ander vindt het slaapverwekkend. Tot welke categorie jij ook behoort, je zult je moeten verdiepen in de digitale wereld en wat het jou kan brengen. Ben je dus minder geïnteresseerd, voeg er dan een leuk element aan toe. Ben je competitief ingesteld? Maak er dan een wedstrijd van om elke week een nieuw feitje te leren over een van jouw tools.

Stap 2: bepaal welke (type) tools relevant zijn
Kijk niet alleen naar welke tools er in jouw organisatie worden gebruikt, maar ook naar welke type tools het zijn. Zijn het tools om efficiënt samen te werken, om creatieve creaties mee te maken of om verhalen te vertellen. Bedenk met welke type tools jouw organisatie gebaat is om te gebruik. Verdiep je daarna in welke tools dat kunnen zijn. Google is je beste vriend.

Stap 3: verdiep je in de relevante tools
Nu je perfect op je vizier hebt welke tools voor jou en je organisatie relevant zijn, ga je je er in verdiepen. Ontdek hoe je efficiënter kunt werken met deze tools. Ken de ins and outs. En dat kun je niet altijd alleen. YouTube kan je een heel eind op weg helpen en geheimen onthullen. Als je het echter hebt over kritisch kijken naar hoe je het nu werkt met de tool en wat je slimmer kunt doen, kan een trainer of coach je het beste helpen. Wellicht is er een collega die dit programma goed beheerst en je hiervoor kunt vragen.

Stap 4: breng je kennis over en word digicoach
Ontdek hoe je jouw kennis het beste inzet binnen jouw organisatie om ook jouw collega’s mee te krijgen. Neem je collega’s mee in de kennis die jij hebt opgedaan, waardoor ook zij de tool(s) efficiënter gaan gebruiken. Dit levert de organisatie geld op, omdat de vaak dure, aangeschafte software programma’s, nu veel beter benut worden. Wees dus niet bang om je als ambassadeur of digicoach van een specifieke tool aan te melden. Jouw organisatie zou hier juist om moeten staan te springen!

Gaat het je niet snel genoeg? Kom dan naar het Tech Savvy Event en de  Digiwise Praktijkdag op 4 en 11 juni 2020 en wordt in één dag wegwijs in de digitale tools die er voor jou toe doen! Bekijk het programma.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *