Hét blog voor de ervaren assistant

Slecht nieuws: zitten is het nieuwe roken

Als mensen je slecht nieuws moeten vertellen, zeggen ze vaak: ga maar even zitten. Ik ga je slecht nieuws vertellen, maar ik zeg je: ga maar staan. Mensen die veel zitten gaan namelijk eerder dood. Mensen die elf uur per dag zitten, hebben veertig procent méér kans om binnen drie jaar te overlijden dan mensen die minder dan vier uur per dag zitten.

Waarom is zitten zo slecht?
De grootste spieren van je lichaam -in de benen en billen- doen niets als je zit. Als je ook nog een beetje onderuitzakt, gaan ook de rug- en buikspieren in de relaxstand. De spieren verbruiken geen energie. De vetten en suikers die we binnen krijgen als we eten, blijven langer in ons bloed zitten. Dat is niet alleen slecht voor hart en vaten, maar ook voor ons brein. Bloedvatbeschadigingen kunnen leiden tot vasculaire dementie, één van de meest voorkomende vormen van dementie.

De oplossing is simpel: sta op en beweeg!
Je hoeft heus niet te gaan trainen voor de marathon. Het gaat er namelijk niet om dat je méér of intensiever gaat sporten, maar dat je minder zit. Het liefst door iedere twintig minuten drie minuten te bewegen.

Artsen zijn stellig: zitten is het nieuwe roken. Overdreven?
Vijftien jaar geleden mocht er nog gewoon gerookt worden op de werkplek. Mensen die naar buiten gingen om te roken? Amerikaanse toestanden! Inmiddels weet iedereen hoe slecht roken is, dankzij overheidscampagnes en waarschuwingen op sigaretten. Misschien dat er over tien jaar waarschuwingen komen te staan op stoelen: zitten schaadt de gezondheid, begin er niet aan.

Geschreven door Erik Scherder, bekend van zijn optreden bij De Wereld Draait Door. Hij is hoogleraar neuropsycholoog op de Universiteit van Nederland.

Wil je meer weten over je conditie en de werking van je brein? En hoe je, met slimme tips, het meeste uit je brein haalt? Kom dan naar de Secretary Power Class op 30 oktober 2014.

Bekijk de Secretay Powerclass

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *