Hét blog voor de ervaren assistant

Liegen. Hoe herken je een leugenaar?

Liegen. In de kern van ons wezen zijn we er op tegen. Maar tegelijkertijd doen we het allemaal. Vanaf het moment dat we in de wieg liggen tot ver in ons volwassen leven trainen we onszelf om beter te liegen.

En waarom liegen we?
Liegen heeft een belangrijke positie ingenomen in ons dagelijks leven. Soms liegen we uit (zelf)bescherming, soms omwille van afleiding van de waarheid en soms om andere redenen. Van een niet oprecht gemeend compliment naar je partner over zijn of haar uiterlijk tot een vermaskering van een schulddaad.

De leugenaar ontmaskeren
Eerlijk? Het is niet makkelijk om een leugenaar te onthullen. De vraag is echter: hoe kom je erachter wanneer iemand liegt? Hieronder staan een aantal manieren om anderen te kunnen lezen op een leugen. Daarbij moet wel gezegd worden dat deze tips natuurlijk nooit helemaal waterdicht zijn.

  • De valse lach
    Als iemand liegt, probeert hij of zij te lachen met enkel de spieren onderaan het gezicht. Een leugenaar probeert te lachen om eerlijk te zijn of relaxed te lijken. Maar bij een echte lach worden àlle spieren gebruikt. Een gemaakte glimlach kun je zien.
  • De moeilijke prater
    Het is het moeilijk voor een leugenaar om vloeiend te praten. Pauzes tijdens het antwoorden zijn geen uitzondering. Stotteren of woorden herhalen komt daarbij ook vaak voor. Iemand die pauzeert, denkt na. De ogen gaan rond en kijken naar beneden om te bedenken wat hij/zij gaat zeggen.
  • De vinger
    De leugenaar in kwestie brengt een vinger naar de mond, alsof hij zich wil concentreren op het volgende antwoord. Wanneer de mond opengaat, volgt er vervolgens een geheel ander verhaal dan wat er in ze omging toen ze de vinger nog voor hun mond hadden.
  • De trillende kaak
    De kaaklijn loopt meestal parallel met de vloer als mensen met elkaar praten. Maar als de kaak omlaag zakt, begint te trillen (bij het liegen), dan is er spanning, dan kan het zo zijn dat iemand wil zeggen: “Ja, geloof me nou maar”, en nadrukkelijk probeert te overtuigen.
  • De friemel de friemel
    Als iemand vaak aan zijn oren of neus zit, is dit een teken dat de persoon zich niet op zijn of haar gemak voelt. Aan de handen is gemakkelijk te zien of iemand nerveus is, vooral als ze gaan trillen.

Op basis van bovenstaande punten kun je er een redelijk beeld van krijgen of iemand mogelijk niet de waarheid spreekt. Vooral als meerdere van bovenstaande punten van toepassing zijn op degene die je verdenkt van onwaarheden.

Wat kun je doen?
Op basis van de symptomen die je waarneemt kun je de persoon aanspreken op het gedrag wat hij of zij toont. Bijvoorbeeld: ik merk dat je nerveus wordt en anders gaat praten nu ik je hiermee confronteer. Vind je het moeilijk de waarheid te vertellen? Vaak zit er voor degene die niet eerlijk is, dan niets anders op dan te bekennen dat hij of zij niet eerlijk was. Op deze manier voorkom je ruzies en boosheid onder elkaar.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van interessante artikelen met tips en weetjes, meld je dan aan voor de nieuwsbrief: http://www.secretary.nl/aanmelden/.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *