Hét blog voor de ervaren assistant

Overtuigen als Rachel, Claire en Donna

Collega’s meekrijgen met jouw plan of visie?

Breng jouw boodschap op de juiste manier over en het wordt gegarandeerd een succes. Maar, pas op dat je niet in de valkuilen trapt! Jouw plan kan dan nog zo goed zijn, maar op een groot draagvlak hoef je niet te rekenen. Leer van succesvolle karakters uit Friends, Suits, Game of Thrones, House of Cards en Downton Abbey.

Gebruik een vleugje Claire, een hint Ross & Rachel, de coolness van Donna en maak het af met een snufje Katniss!

Valkuilen: slechte kijkcijfers 

 1. Drammen
  Blijven hameren. ‘Nee, maar echt…’ ‘Luister nou…’ Als je jezelf hoort herhalen of iemand zegt ja-haa, dan weet je genoeg: de boodschap komt niet binnen. STOP.
 2. Voorzichtigheid
  Werkt ook niet. Je wordt niet gehoord. Of nog erger: een ander denkt dat het een eigen idee was en gaat er mee aan de haal!
 3. Stem verheffen
  Nou ja, kansloos natuurlijk. Iemand die teveel zijn of haar best doet, nemen we niet serieus.

Gouden tips: guts & glory

 1. Oog op de bal
  Klink doelgericht. Plannen die als plan klinken, gaan minder snel door dan plannen die gebracht worden alsof ze al zo goed als zeker doorgaan.  Zeg i.p.v. ‘Stel dat we …’ liever: ‘We gaan…’ Denk Claire Underwood (House of Cards), Harvey Specter en Donna Paulsen (Suits) & Katniss Everdeen (The Hunger Games).
 2. Cliffhangers
  Alle kaskrakers eindigen met een aflevering met een open einde. Zeg nog niet alles, maak mensen nieuwsgierig naar je mening.
  Ik heb een idee, maar dat is nog te vroeg’
  ‘Mijn plan is bedoeld voor de RvB’

  Onweerstaanbaar! Iedereen hangt aan je lippen om je plan te horen.
 3. Noem anderen
  Hoge kijkcijfers brengen hogere kijkcijfers. Iedereen is gevoelig voor de mening van een groep.  Van mensen zoals wij, vrienden of collega’s dus…
  ‘Olivier & Laura vinden het ook een goed idee. Wat vind jij…’ Noem anderen en de kans op een positieve reactie schiet omhoog!

Bonustip: blijf relaxed!

Gedraag je ontspannen.  Ook al ben je mega enthousiast over je plan of juist heel zenuwachtig. Keep it cool. Denk aan Lady Mary & de Dowager Countess Voilet (Downtown Abbey) aan Tyrion Lannister (Games of Thrones) en zelfs Jack Sparrow (Pirates of the Carribean). En natuurlijk Donna Paulsen, supersecretaresse, die situaties meer de baas is dan Harvey zelf.  ‘I’m Donna, and I’m awesome’.

Hoffelijk, sterk en relativerend, wat er ook gebeurt. Zet ‘m op!

Geschreven door Pacelle van Goethem, onderzoeker, schrijver en Nederland’s meest gevraagde spreker op het gebied van overtuigen, stem en invloed. Ze traint de top van politiek en bedrijfsleven in overtuigen. Ze ontwikkelde ‘de Methode voor Overtuigen’ om je persoonlijke overtuigingskracht direct te vergroten en je de fijne kneepjes van overtuigen eigen te maken. Pacelle ontdekte de spectaculaire samenhang tussen ontspanning en overtuigen.

Wil je meer horen van Pacelle?

Kom dan op 6 februari 2018 naar het Nationaal Secretaresse Congres in Utrecht. Pacelle is één van de topsprekers en inspireert jou om je nek uit te steken, je visie te delen én gelijk te krijgen!

Niet alleen Pacelle staat op het podium, ook Beau van Erven Dorens en Sophie Hilbrand gaan jou inspireren om eens wat vaker uit je comfortzone te treden.

Kom ook naar het Nationaal Secretaresse Congres 2018!

 

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Verrassing secretaresse

3 Tips voor meer werkgeluk als secretaresse

De meesten van ons besteden zo’n 60 tot 70 procent van onze kostbare tijd op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *