Hét blog voor de ervaren assistant

Natuurlijk assertief optreden: leer van deze tips

Jij bent als ondersteuner van nature dienstverlenend. Dat is een prima eigenschap en daardoor ben je die goede ondersteuner. Soms voelt het echter lastig om voor je mening uit te komen. Je denkt: ‘Laat ik mijn mond maar houden’…Natuurlijk assertief - secretaresse tips

Je bent echter steeds meer de rechterhand van je manager. Dat vraagt om een proactieve houding waarin je respectvol en helder jouw ideeën, mening en adviezen geeft. Het liefst nog voordat je manager erom vraagt. Jij bent immers de spil in de organisatie en je hoort en ziet alles. Besef dat je juist voor je mening kunt opkomen zonder dat het de werkrelatie schaadt. Want natuurlijk assertief zijn is heel waardevol in je rol.

Tips om assertiever te worden

Je mening geven uit het niets, is best spannend als je dat niet vaak doet. Zit het nog niet helemaal in je DNA? Goed nieuws: assertief zijn is iets wat jij jezelf kunt aanleren:

  • Bouw zelfvertrouwen op
    Ga uit van je eigen kracht. Je hebt evenveel waarde als een ander, dus accepteer jezelf zoals je bent, dan zullen anderen dit ook doen. In elke situatie mag jij je mening aankaarten. Denk vooral aan de schat aan ervaring en mensenkennis die je in de loop der jaren hebt opgebouwd. Dat is veel, heel veel.
  • Gedachten die je tegenhouden omzetten in gedachten die je helpen
    Denk je dat een ander het beter weet en dat je daarom beter niets kunt zeggen? Of dat je manager je advies toch niet aanneemt of op jouw advies zit te wachten? Dan zal dat inderdaad niet gebeuren. Weg met die belemmerende gedachten! Denk in kansen en mogelijkheden. ‘Wat heb ik te verliezen als ik mijn advies geef?’. Of: ‘Mijn manager kan echt iets met mijn idee’. Breng je advies ook met flair en overtuigingskracht, dan heb je de helft al gewonnen.
  • Nee zeggen en grenzen stellen
    Nee zeggen betekent voor jezelf kiezen. Dat is vaak niet makkelijk als je dienstverlenend van aard bent. Je hebt dan de neiging om verantwoording af te leggen of twijfeltaal te gebruiken. Of erger nog: sorry zeggen voor iets wat je niet kan doen, in plaats van voor iets wat écht fout is gaan… Dat hoef je helemaal niet te doen. Als je dat wel doet, passeer je wellicht je eigen grenzen. Waak daarvoor en bedenk dat een simpele ‘nee’ ook volstaat. Grenzen zijn de basis van iedere succesvolle samenwerking.

Wees natuurlijk assertief en krijg meer waardering

Het is dus haalbaar om assertiever te worden en toch jezelf te blijven. Als je weet waarvoor je staat, op een goede manier grenzen stelt, voor jezelf opkomt of advies uitbrengt, lopen werkrelaties geen schade op. Sterker nog: je levert een effectievere en actievere bijdrage aan je organisatie. Anderen zullen je meer waarderen. Door jouw duidelijkheid weten anderen wat ze aan je hebben. Dat is pas dienstverlenend!

Lees ook het blog: Hoe omzeil je die assertieve secretaresse?

Smaken deze tips naar meer?Jaar Lang Leren 2024: online workshops voor secretaresses

Zelfvertrouwen, helpende gedachten en grenzen aangeven zijn slechts drie van de tien onderwerpen die tijdens de online Jaar Lang Leren workshops aan bod komen.

Je neemt elke maand een (half) uur de tijd om jezelf te ontwikkelen in jouw ondersteunende vak. Zo doe je het hele jaar nieuwe kennis en inspiratie op.

Bekijk alle online workshops in 2024

Liever zelf aan de slag met je assertiviteit?Zelfstudie Managementassistent

Leren om natuurlijk assertief te zijn, is zeer waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling én je organisatie. Tijdens de schriftelijke module 8 van de zelfstudie Managementassistent ga je in je eigen tijd aan de slag om assertiever op te treden. Denk aan:

  • Ondernemerschap: proactief in plaats van afwachtend
  • Je manager altijd een stap voor zijn
  • Je manager optimaal ondersteunen
  • Persoonlijk profileren
  • Grenzen aangeven

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Netwerken - ondersteuners en secretaresses

Het nut van netwerken met secretaresse-vakgenoten

Je creëert regelmatig tijd in de agenda van jouw directeur zodat hij/zij naar netwerkbijeenkomsten kan …