Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe omzeil je die assertieve secretaresse?

Geloof het of niet: is echt een zoekterm in Google. Vooral voor verkopers die door de assertieve secretaresse worden weggehouden bij hun doel; jouw manager aan de lijn krijgen. Er staan tips op internet hoe ze de assertieve secretaresse moeten omzeilen. Hoe ze ermee om moeten gaan en wat vooral wel of niet te zeggen tegen deze ‘gatekeeper’.

Secretaresse omzeilenAssertief versus makke schapen

Ik moet daar stiekem wel om lachen. Want dames, dat betekent dat jullie je werk uitstekend doen. Op een paar na, want er schijnen ook ‘makke schapen’ te zijn. Deze secretaresses zijn niet het echte probleem, want die kunnen ze simpelweg wel omzeilen. Het gaat om die echte assertieve secretaresses die als een waakhond hun baas beschermen. Die bijten als je te veel vragen stelt.

Het woord assertief is nog aardig geformuleerd op internet, want waarschijnlijk zouden ze liever zeggen; hoe omzeil ik die ‘irritante’ secretaresse. Maar dan gooien ze natuurlijk meteen hun eigen ruiten in. Assertief klinkt wat aardiger.

Eigen belangen dienen

En dan zijn er zoveel secretaresses die graag wat assertiever willen zijn. De secretaresse is van nature dienstverlenend en wil juist duidelijker nee leren zeggen of grenzen stellen. Zijn dit dan ‘makke schapen’? Nee, want zij zijn juist heel assertief in het beschermen en ontzorgen van hun baas (de ander) want dat is een deel van hun taak.

Maar als het om de dames zelf gaat, dan is meer assertiviteit gewenst. Voor hun baas komen ze op, maar voor zichzelf nog niet. En daar moet verandering in komen.

Waarom je baas beschermen en jezelf niet?

Hoe omzeil je de secretaresse? 10 tipsWil jij ook assertiever zijn, denk aan:

  • Op een correcte manier zeggen dat jouw collega zelf die taak moet uitvoeren in plaats van het bij jou op je bureau gooien
  • Duidelijk jouw eigen ideeën naar voren brengen in overleg
  • In conflictsituaties uit je woorden komen
  • Duidelijke en opbouwende feedback kunnen geven
  • Aangeven dat jij jezelf wilt ontwikkelen en dat je wilt groeien in je functie

Zo zijn er tal van zaken waarin jij meer voor zichzelf kan opkomen, en iedereen heeft weer andere leerpunten. Ben jij die assertieve irritante secretaresse die zijn of haar baas goed beschermt tegen die vervelende verkopers? Zorg dan dat je dit gaat toepassen op jezelf. Dat je jezelf gaat beschermen en opkomt voor jouw eigen belangen.

Het werk van jouw baas wordt er niet alleen leuker op, ook jouw eigen werk wordt een stuk leuker. Want je durft te zeggen wat je op jouw hart hebt, op een eerlijke manier. Niet zoals die verkoper die trucjes gebruikt om jou te omzeilen…

Is er voor de makke schapen ook hoop?

Jazeker, ook voor jou geldt om te werken aan jouw eigen assertiviteit. En dat kun je dan meteen toepassen als die irritante verkopers weer bellen die jouw baas willen spreken, want dat gaat niet zomaar meer gebeuren. Jouw baas zal de verandering wel zien. Nog meer winst! En mak schaap is maar weer een term waar mee wordt gesmeten, maar in ieder geval niet meer op jou toepasbaar.

Deze opleidingen zorgen ervoor dat jij daadkrachtig blijft

Download brochure Senior Management AssistentHet komt vaak voor dat je een helpende hand nodig hebt om breder te leren kijken en werken. Stilstaan is geen optie: het is belangrijk om jouw persoonlijke vaardigheden aan te blijven scherpen. Deze opleidingen zijn perfect om bijvoorbeeld te leren hoe je je manager voorziet van beter advies en steviger in je schoenen staat:

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Verandermanagement: tips voor assistants

Organisatieverandering met weerstand? 3 Tips voor assistants

Leren omgaan met verandering is een vaardigheid voor je leven. De enige constante ís immers …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *