Hét blog voor de ervaren assistant

Mentaal sterk op je werk

Topsport en bedrijfsleven vertonen vaak mooie parallellen. Vergelijkingen zijn gemakkelijk te maken. Gelukkig zie je steeds vaker dat het bedrijfsleven durft te leren van de topsportorganisaties en dat de topsport durft te spieken bij het bedrijfsleven. Beide partijen blijven conservatief en afwachtend. Ze roepen vaak dat ze beide zeer bijzonder zijn en hun eigen dynamieken hebben, maar de eerste tekenen van “leren van elkaar” zijn er.

Waarom falen “als het erop aan komt”?

Vanuit mijn vak als communicatietrainer heb ik jaren geleden al het idee opgepakt om mijn kennis te delen met de topsportbranche. Lange trajecten in de wielersport, hockeywereld, voetbalwereld en atletiek waren het mooie gevolg. Steeds maar weer ben ik bezig om teams en individuele sporters dat laatste duwtje mee te geven. Een paar %-tjes toe te voegen waardoor ze optimaal presteren.

Wat je vaak tegenkomt is dat teams en sporters een atletisch potentieel hebben. Een prestatieniveau waarvan je verwacht dat ze het kunnen halen. Vaak is het zo dat de atletische prestatie achterblijft. Dat ze “wanneer het er echt om gaat” minder presenteren dan op de training. Aan mij de taak om te onderzoeken waar dit aan ligt en een oplossing te bedenken.

Zoek het in het mentale

Wanneer de fysieke gesteldheid top is, de persoonlijkheid in orde is, tactiek en techniek goed zijn dan is de oorzaak voor het minder presteren te zoeken in de mentale aspecten. Persoonlijk vertrouwen, omgaan met spanning, omgaan met teleurstellingen, motivatie, twijfel en concentratie. Welke invloed hebben deze aspecten op de sportprestatie? Moeten we ze ontwikkelen om beter te presteren? Waarschijnlijk wel.

En hoe zit dat in het vak van de assistant?

Wat is de reden van een mindere prestatie? Heeft het te maken met je kennis van je Nederlandse taal? Heeft dat te maken met je snelheid van typen? Of ligt het, net als bij de topsporters, aan de sfeer op het werk? Je motivatie? De spanning op de afdeling? We gaan het onderzoeken tijdens mijn powerlezing op de Secretary Power Class.

Lees meer over de Secretary Power Class

Geschreven door de dagvoorzitter en spreker van de Secretary Power Class: Huub van Mackelenbergh

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *