Hét blog voor de ervaren assistant

Meer verbreding en verdieping in secretaressevak

Het vak van secretaresse verbreedt zich en het vak verdiept zich. Al is dat laatste vooral het geval bij functies op HBO-niveau. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van ECABO en Schoevers onder 3.000 secretaresses.

Binnen het secretaressevak is volgens het onderzoek steeds meer een verschuiving te zien van de traditionele taken naar taken op het gebied van personeel, marketing, communicatie en ICT. Dat komt mede door de nieuwe generatie managers die er nu is. De onderzoekers stellen dat die steeds meer traditionele taken zelf op zich nemen, zodat er ruimte ontstaat voor secretaresses. Zij zijn hun secretaresse daarom meer als co-manager, als gelijkwaardige partner.

Ook op de arbeidsmarkt is een verschuiving zo blijkt uit het onderzoek. Het aandeel secretaressevacatures op HBO-niveau neemt toe. Desondanks is een instap met een specifieke opleiding op MBO nog steeds veel gevraagd. Twee-derde van de vacatures is op dat niveau. Door ervaring en met aanvullende opleidingen en cursussen groeien de secretaresses door naar HBO-niveau, zo staat in het onderzoek.

Bekijk ons opleidingsaanbod

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *