Hét blog voor de ervaren assistant

I feel good… highlights Secretary Power Class 2013

Oefen je Bokito houding, communiceer “Lean In”, houd rekening met de verleiding van de situatie, ben verplicht nieuwsgierig en ben je bewust van je bewust onbewuste fases … hebben we je onvervalste aandacht?In aanloop naar de Secretary Power Class 2014, blik ik graag nog even met jullie terug naar editie 2013. Een vijftal highlights van deze afwisselende dag:

1. Power Poses

Het gevoel “in control” te zijn is zeer krachtig. Het maakt ons zelfverzekerder. Amy Cuddy (Harvard Business School) en Dana Carney (Columbia University) hebben in hun onderzoek de effecten gemeten van lichaamposes.

En wat blijkt? Bij bewegen verandert onze hormoonwisseling al na 1 minuut. Bij een gesloten en “ingedutte” houding verlaagt ons percentage testosteron met 10% en verhoogt het cortisolpercentage met 17%. Dit laatste hormoon zorgt voor stress en onzekerheid. En dat is niet wat we willen.

Neem een voorbeeld aan Obama, zit achterin je stoel, voeten op tafel en handen achter je hoofd. Het testosteronlevel stijgt met maar liefst 20% en het cortisolgehalte daalt met 25%. Geen bureau om je voeten op te leggen? Ook de “Bokito” pose van Michael Douglas uit zijn rol in de film Wall Street werkt krachtig. Het laat je omgeving voelen dat je er voor staat er bereid bent risico”s te nemen. Dus get in control!

2. Succesvol als vrouw

Uit het boek “Lean In” van Sheryl Sandberg/ Facebook blijkt dat vrouwen die succesvol zijn en een talent voor netwerken bezitten, minder geliefd zijn. Met onderstaande tips behaal je als vrouw zijnde je zakelijke doel en word je sympathieker bevonden:

  • Communiceer in termen van ‘wij’ in plaats van ‘ik’
  • Geef een goede reden en onderbouw je uitspraken
  • Mix ‘autoriteit’ met ‘sympathie’
  • En … zet door met een glimlach!


3. Dubbele Impact Model

We acteren meer op prikkels (Pavlov) dan dat we ons bewust zijn. Daarom is het veranderen van ons gedrag ook zo moeilijk. Wist je dat een gemiddelde gedragsverandering, hoe simpel en onschuldig ook, maar liefst 66 dagen duurt totdat het een gewoonte is?

Belangrijk om het Dubbele Impact Model te begrijpen is dat ons gedrag de “zwakke” schakel is tussen de intentie en de omgevingsfactoren aan de ene kant en het te behalen resultaat aan de andere kant. Hoe mooi sluit het “Marshmallow experiment” uit de jaren “70 aan waarbij 5-jarige kinderen een kwartier alleen worden gelaten met één marshmallow met de mededeling dat als ze er een kwartier niet aan zitten, ze er als bonus een tweede marshmallow bij krijgen. Het doel duidelijk, de intentie is om eraf te blijven, maar de situatie stimuleert de kinderen in veel gevallen toch de marshmallow binnen het kwartier op te eten.

Een ander voorbeeld zijn de in Zweden nieuwe unisex toiletten waarbij de situatie is beïnvloed. Hierdoor wordt het gewenste resultaat van schonere toiletten behaald. Benieuwd hoe? Door aan de binnenkant bevestigde beugels worden de heren ervan weerhouden staand te plassen. Probleem opgelost …


4. 100% Communicatie bestaat niet!

Belangrijk is het besef dat je voor de volle 100% verantwoordelijk bent voor het slagen van de communicatie, maar effectief 100% communicatie bestaat niet. We proberen “zo dicht mogelijk langs elkaar heen te lullen”, was de letterlijke uitspraak tijdens één van de powerlezingen.

Benieuwd wat jij kunt doen binnen jouw verantwoordelijkheid om communicatie zo goed mogelijk te laten slagen? Hierbij de tips:

  • Verplicht nieuwsgierig zijn
  • Stel (open) vragen
  • Oordeel niet, vraag!
  • Vind overeenkomsten
  • Verdiep het contact
  • Praat over je persoonlijk leven

5. Bewust-Onbewust-Bewust

Bij persoonlijke ontwikkeling en het “bekwaam worden” is de focus van cruciaal belang. Dus wil je succesvol aan de slag met de inhoud, tips & tricks, modellen en ervaringen van de sprekers en hun powerlezingen, breng dan Focus aan. Focus heeft te maken met het maken van keuzes en bewustwording. In tegenstelling tot multitasken, dit kunnen we allemaal en gebeurt vaak automatisch.

Staaf je ontwikkeling aan onderstaande fases van het “leerproces”: Fase 1 : onbewust onbekwaam – (geen idee dat ik iets niet kan)
Fase 2 : bewust onbekwaam – (ik kan iets niet)
Fase 3 : bewust bekwaam – (ik ben aan het oefenen en wordt steeds beter)
Fase 4 : onbewust bekwaam – (ik doe het al jaren zo)

Bonustip Ben Tiggelaar
Streef ernaar “meer jezelf zijn zoals je bent op je beste momenten”. Zweverig, vergezocht, idealistisch of gewoon kort samengevat hoe we nog beter kunnen worden? Volgens Ben Tiggelaar, DE inspirator op het gebied van leiderschap, de sleutel tot persoonlijke groei.

Geschreven door Marloes Egberts

Bekijk de Secretary Power Class 2014

Over Ruud Heijnen

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …