Hét blog voor de ervaren assistant

Maak kennis met de AI-secretaresse van Microsoft: Cortana

Het gaat niet lang meer duren voordat Microsoft haar virtuele assistent Cortana gaan introduceren. Ze zijn er al even zoet mee, maar een kennismaking is nu echt in zicht. Wat betekent dit voor jou als assistent van vlees en bloed?

“Cortana, is like having your own executive assistant”

Cortana, oftewel Calender.help – heeft maar een doel: het plannen van vergaderen, zodat het heen en weer gemail tussen collega’s stopt. Cortana helpt bovendien ook bij het vinden van een vergaderruimte en kan een online-meeting toevoegen. Best handig toch?

Hoe werkt het?

Het is simpel. Je bent in gesprek met een collega of een extern contact en wilt een afspraak laten plannen. Je cc’t Cortana en geeft aan met wie je wat wilt afspreken. Geen codetaal, of robottaal, vereist, maar een gewone taal.

Voorlopig spreekt ze nog geen Nederlands, maar wel o.a. Engels, Frans, Spaans, Duits.

AI-secretaresse Cortana

Vervolgens krijg je de opdrachtbevestiging van Cortana in je mail, die je vertelt je te informeren zodra de afspraak door de andere partij(en) bevestigd is.

AI-secretaresse Cortana

Cortana zal de afspraak direct voor je plannen, of een aantal suggesties doen op basis van de verschillende kalenders die ze naast elkaar legt. Zodra de beste optie is geselecteerd, stuurt ze alle genodigde een uitnodiging voor de vergadering.

Wat betekent dat voor de assistent?

En dan valt deze taak plotseling van je takenlijst. Waar je nu uren per dag bezig kunt zijn met agendabeheer, is dat met dank aan Cortana binnenkort compleet verleden tijd. Hierdoor houd je tijd over om te focussen op andere taken en projecten. Wil je weten hoe het exact werkt? Bekijk het Engelstalige promo-filmpje.

Is dat even schrikken…

Schrik je hiervan? Dan heb je echt in de struisvogelmodes gezeten de afgelopen tijd. Want wie de technologische ontwikkelingen die betrekking hebben op het secretaressevak volgt, weet dat repeterend werk geautomatiseerd gaat worden. Was je je hier nog niet van bewust of dacht je simpelweg, het zal mijn tijd wel duren – eerst zien dan geloven, dan hebben wij slecht nieuws.

Word wakker en ga te raden bij jezelf in welke niet te automatiseren taken je goed bent en wat je wilt. Zorg dat je in die taken, vaardigheden en competenties sterk bent en gezien wordt. Alleen zo blijf je onmisbaar op moment dat dergelijke taken als agendabeheer wegvallen.

Ben je nog niet zover, dan is er werk aan de winkel. Ga je de stap maken jezelf te ontwikkelen en nog (net) op tijd voor te bereiden, dan zijn zit dit je opties:

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

7 Onmisbare toekomstcompetenties van ondersteuners

In de nabije toekomst heeft iedere werknemer andere competenties nodig. De management ondersteuner dus ook, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *