Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Samenwerken management » Loslaten om verder te komen

Loslaten om verder te komen

Waarom blijf ik doen wat ik doe? Ook wanneer ik mij nog zo had voorgenomen het anders te doen? Voordat je je blijft focussen op wat je anders wilt, is het nuttig om achterom te kijken.

Zolang jouw oude patronen jou nog wat opleveren, blijf je ze namelijk – onbewust – trouw. Zo wil ik bijvoorbeeld met lef die zwarte piste bedwingen, maar blijf ik (oud patroon) wachten op de perfecte windrichting. Dat gaat dus niet lukken. Het onbekende in skiën en alle risico’s willen uitbannen conflicteren met elkaar. De kans is groot dat ik mij weer veilig met de skilift naar het dal laat brengen. Het onbekende niet hoeven aangaan levert mij op dat moment een beter gevoel op: lekker veilig. Van korte duur, want tijdens de borrel baal ik ervan, dat ik het niet aangedurfd heb.

Laat dat zelfvertrouwen groeien
Pas als ik mijn oude patroon, de drang naar het vermijden van risico’s, durf los te laten komt er ruimte voor het avontuur naar het onbekende. Pas dan kan ik mijzelf versteld doen staan. Wanneer ik in het dal kan zeggen dat ik die zwarte piste heb bedwongen, pas dan groeit mijn zelfvertrouwen. Iets wat mij op langere termijn nog meer zal gaan opleveren!

Klinkt logisch toch?
Zo is het ook in leiderschap. Soms kom je voor keuzes te staan, die je onzeker maakt; bijvoorbeeld moet ik deze medewerker nu wel of niet aanspreken op haar gedrag? Verstandelijk weet je dat haar gedrag niet door de spreekwoordelijke beugel kan. Maarja, als je haar hierop aanspreekt kan het zijn, dat ze je niet meer zo aardig vindt. En wat als ze je een vervelende onaardige bullebak gaat vinden… Wat doet dat dan met mijn positie?

In zo”n situatie helpt het om je je te focussen op de lange termijn doelstelling; aanspreken op gedrag is nodig om de sfeer in het team te verbeteren. De korte termijn oplossing is negeren of aardig blijven, met als gevolg dat het gedrag van deze medewerker niet verandert. En dan de hamvraag; Welke soort leider wil je zijn? Een aardige teamleider, maar niet in staat om de sfeer te bewaken? Of een teamleider die in staat is de sfeer te bewaken door even onaardig te zijn?

Weg met dat oude patroon
Voor een leider is het soms nodig impopulaire beslissingen te nemen. Je kan dan niet tegelijkertijd de allemansvriend zijn. Of een van de groep willen zijn, terwijl juist die dingen je in het verleden wellicht hebben geholpen met moeilijke situaties. Mogelijk zit juist dát oude patroon je nu in de weg om een betere leider te zijn.

Vaak helpt het te onderzoeken waarom je vasthoudt aan oude overtuigingen en gedragingen. Zo kan je je ervan bewust worden wanneer ze je wel en wanneer ze niet helpen in specifieke situaties. Vervolgens helpt de focusvraag “Wat wil ik op lange termijn bereiken?” met het creëren van de nodige zelfvertrouwen. Een beetje meer van dit, betekent een beetje minder van het andere.

Door: Sabina Brammer, trainer van de 5-daagse opleiding Teamleider Secretariaat.

Opleiding Teamleider secretariaat

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Stappenplan: hoe word je digiwise?

Het is een must voor jou als managementassistent om digiwise te zijn. Dat word je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *