Hét blog voor de ervaren assistant

Topwijven en reflexiviteit op Nationale Secretaresse Congres

Reflexiviteit, Top Wijf, positief denken, personal branding en ik wil iets van jou en jij van mij … je zou denken dat dit niets met elkaar te maken heeft. Het tegenovergestelde is echter waar, deze termen vormden de rode draad tijdens het jaarlijks Nationale Secretaresse Congres 2014. Met een gulle lach en haar typerende woordenschat praatte dagvoorzitter Titia Huisman ons de dag door, beginnend met de Top Wijven!Iedere vrouw een Top Wijf
“Vrouwen die staan als een huis!”, dat is wat schrijfster Diana Verbeek betreft de definitie van een Top Wijf. Voor haar boek met de gelijknamige titel, heeft zij maar liefst 11 invloedrijke, bijzondere of inspirerende vrouwen geïnterviewd. “In iedere vrouw schuilt een Top Wijf, je moet haar alleen vinden.” Benieuwd hoe?
1) Ga aan de slag met patronen die je belemmeren en weerhouden succesvol te zijn
2) Wat geeft je energie en gaat als vanzelf?
3) Durf keuzes te maken
4) Laat je niet afleiden of verleiden
5) Je komt verder door regelmatig stil te staanReflexivi … wat?
Als Trend Translater is Liane Duit als geen ander op de hoogte van de toekomstige ontwikkelingen in het Secretaresse vak. Verbonden aan Adecco Top Secretaries en in samenwerking met trendwatcher Adjied Bakas is zij overtuigd dat er 50% van de momenteel 300.000 secretariële banen de komende 5 jaar verdwijnen. Schrikbarend, niet? “De snelheid en complexiteit neemt alleen maar toe door alle technische ontwikkelingen.” Neem nu de verandering van typmachine naar PC en vervolgens iPad. Nog een stapje verder? Nu al zijn er “Watsons“, die ook in Nederlandse ziekenhuizen ondersteunen bij het diagnosticeren. Welke branche volgt?Met de opgroeiende “swipende” generatie in ons achterhoofd, het opkomen van “working out loud” door bijvoorbeeld Yammer, het verdwijnen van e-mail als resultaat hiervan en dan ook nog eens ons hele leven op internet, groeit de vraag “Wat blijft er voor ons Secretaresses over en hoe kun je je nog onderscheiden?” Niet zo moeilijk blijkt. Bedenk waar je goed in bent en waar de organisatie baat bij heeft. Zoek hierin jouw toegevoegde waarde die niet door ITC te vervangen is. Kortom: Omarm ICT en verhoog jouw service.Linda & Jildou is als Liefde & Lef
Dat je af en toe gewoon iets moet proberen, weten we allemaal. Maar doen we dit ook? Nee, maar al te vaak gaan we voor safe. Niet alles wat je onderneemt is altijd succesvol. Volgens Jildou van de Bijl, hoofdredacteur bij de Linda, is humor naast lef een belangrijke factor. “Neem nou onze 50e editie van Linda. Een feestje waarbij we 500 pagina”s wilden maken. Lef, niet? Uiteindelijk bleek dit boekwerk 1,5 kilo te zijn en niet meer door de brievenbus te passen. Ook in de AH leesschappen pasten ineens nog maar 4 exemplaren! Humor middels speciale work-out instructies bleek de oplossing. Al powerliftend liepen de supermarktmedewerkers zonder problemen de hele dag de schappen bij te vullen.”Bij Linda wordt er gewerkt volgens de 10 geboden. Want in alles wat je doet, vertegenwoordig je immers het merk waar je voor werkt. Enkele highlights:

 • niet genoegen nemen met minder. Resultaat: Premier Rutte op de cover
 • blijven verbeteren en innoveren. Resultaat: “Sex of een tas cadeau bij een nieuw abonnement”, het “Kippevel concert” en Lindanieuws.nl met “100 wereldwijven” die wereldwijd voor Linda bloggen.
 • verwennen en het leven leuker maken. Resultaat: “Compliment van een leuke vent“, app compleet met bouwvakkersfluitje elke vrijdagmiddag om 16.00 uur.

John en zijn positieve “JiJi”
Vanaf zijn 5e opgegroeid in Nederland met zijn oma als grote steun en toeverlaat heeft John Williams, TV presentator, als vanaf jongs af aan onbewust geleerd positief te denken. Als enige “donkere mannetje” in een klein Zeelands dorpje ontwikkelde hij zich door deze positieve instelling tot semi-profvoetballer, acteur, presentator en zelfs danser, ook al was dit laatste eenmalig. Volgens John overigens zijn hoogtepunt als het gaat om zijn “JiJi”, zijn persoonlijke ik. “Wat een lef had ik hier voor nodig, ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest!” In zijn persoonlijke lezing geeft John aan dat hij erg sfeergevoelig is en dat “Het voelt goed” zijn belangrijke graadmeter is. “Zorg dat je het naar je zin hebt en laat jezelf zien” zijn tevens zijn adviezen om uiteindelijk happy met jezelf en succesvol zijn. Want zoals schrijfster Diana Verbeek eerder die ochtend zei “Je hoeft geen succes te hebben om nog succesvoller te zijn. Als je je succesvol voelt, straal je dit uit en brengt je dit succes, vroeg of laat!”.

Manipuleren toegestaan

Over beïnvloeden werd niet gesproken, manipuleren moest het zijn, praktisch manipuleren wel te verstaan. Duidelijke opening van Margriet Sitskoorn, Neuropsycholoog Universiteit Tilburg. We worden voortdurend blootgelegd aan deze laatste vorm. Hier werden we nog voor gewaarschuwd en toch vielen we gedurende Margriet haar sessie voortdurend door de mand, zoals bij de vraag om binnen 10 seconden het aantal getallen “9” tussen de 0 en 100 te tellen. Al aan het tellen? Het antwoord vind je onderaan de pagina.Vol humoristische anekdotes, praktische oefeningen en “misleidende” filmpjes werd al gauw duidelijk dat:

 • multitasken niet bestaat! Onze hersenen verwerken informatie NA elkaar en niet NAAST elkaar
 • spiegelneuronen verantwoordelijk zijn om te voelen wat er bij de ander gebeurd, zie dit filmpje van een zeer ongelukkige poolstokhoogspringer
 • aanrakingen bij belangrijke woorden nieuwe herinneringen maken (Neurogenese) en dit zelfs zover gaat dat je emotioneel wordt gemanipuleerd. Zie dit filmpje van de rode fiets
 • een kop koffie bij een haardvuur als bijzonder warm kunnen worden ervaren. Om dit te begrijpen had je er toch echt bij moeten zijn

Tot slot
“We mogen op deze dag concluderen dat het dus heel belangrijk is dat je goed in je vel zit” aldus Sabine Slagter, organisator van dit congres. “Nee zeggen, luisteren naar je JiJi en je succesvol voelen kwamen bij diverse sprekers terug. En om als Secretaresses futureproof te zijn, is het belangrijk ICT te omarmen in tegenstelling tot hetgeen we vaak in praktijk zien. Kortom: genoeg handreikingen voor persoonlijk en zakelijk succes, zowel nu als in de toekomst!”
Tot slot een aantal reacties die we je zeker niet willen onthouden:

 • “Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar dit is meer dan ik had durven hopen!”
 • “Wat een leuke dag! Ik heb nog nooit een congres bijgewoond waarbij ik zo heb gelachen.”
 • “Wat knap van die Margriet Sitskoorn. Neuropsychologie en aan het einde van de dag. Zelfs de theoretische onderbouwing vond ik reuze interessant. Wat jammer dat ze er maar een uurtje was!”
 • “Veel tips en voorbeelden, erg nuttig.”
 • “Of ik geïnspireerd ben? Ja hoor, zou graag bij de Linda willen werken, hoe anders dan in mijn organisatie! En dan de ICT, daar ben ik niet zo van. Maar die Liane heeft me toch aan het denken gezet.”
 • “Vandaag was een cadeautje, wie zijn de sprekers voor volgend jaar?” (al lachend)

Antwoord vraag “Hoeveel cijfers 9 tussen de 0 en 100”: 20 stuks

Bekijk ook onze fotopagina op Facebook >>>

Geschreven door: Marloes Egberts, deelneemster Nationaal Secretaresse Congres 2014.

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *