Hét blog voor de ervaren assistant

Een mooie start van de dag

Wat is er mooier dan een nieuwe dag te beginnen met een lastige opdracht? Oké, het klinkt in eerste instantie wellicht niet als het meest geweldige begin van je ochtend. Soms moet je echter even verder kijken om je te realiseren dat je eigenlijk geen betere start van de dag kunt maken…

Ook jij hebt vast een aantal dingen die je op wilt pakken die je maar voor je uit blijft schuiven. Werkzaamheden waar je tegenop ziet omdat je er bijvoorbeeld onbekend mee bent, omdat je het lastig vindt of omdat je het idee hebt het niet goed (genoeg) te kunnen. Of omdat je er gewoon geen zin in hebt. Klussen waarvan je denkt; nu even niet…

Vooruit schuiven
Zo hebben we allemaal zaken die we al dagen en misschien zelfs weken of langer voor ons uit aan het schuiven zijn. Dit gedrag heeft een officiële naam; uitstelgedrag! Je bent aan het uitstellen door niet te doen wat je wilt doen. En daar word je op de langere termijn eigenlijk helemaal niet gelukkig van. Onbewust blijft namelijk in je hoofd hangen dat je die ene klus nog op moet pakken. En dat vreet energie en maakt dat je je schuldig voelt omdat je iets niet doet wat je toch wilt doen.

Doe waar je tegenop ziet
Gelukkig is er een oplossing om dagelijks te doen wat je wit doen; begin je dag met datgene op te pakken wat je het meest lastig vindt of waar je geen zin in hebt. Als je toch iets moet doen waar je eigenlijk als een berg tegenop ziet, doe het dan meteen in plaats van er de hele dag tegenaan te kijken.

Laat je niet afleiden
Laat je dus niet afleiden door eerst met andere, leukere, klussen te beginnen. Voor je het weet is er weer een dag om. Tip: probeer jezelf aan te wennen dat je aan het begin van je dag direct één “vervelend” ding op pakt die je wilt afhandelen. Bijt je erin vast zodat je de hele verdere dag volop kunt besteden aan al die dingen die je wel leuk vindt om te doen. Zo heb je die vervelende taak heerlijk weggewerkt en draag je zelf ook nog eens heel gemakkelijk bij aan tevreden gevoel. Hoe lekker voelt dat?!

Bertine Zoon verzorgt een lezing over uitstelgedrag tijdens de Powerdag voor de receptioniste.

Bekijk de Powerdag voor receptionistes

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *