Hét blog voor de ervaren assistant

Verbeter je werk- en privéleven door leiderschap

Hoe sta je gelukkiger en effectiever in het leven? Dr. Stephen Covey maak dit concreet in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, gebaseerd op grondig onderzoek naar de principes van succes.

Kortstondig succes wordt vooral afgemeten door persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Covey beargumenteert echter dat blijvend succes alleen mogelijk is als je leeft volgens principiële leiderschapsprincipes. Principes die hij samenvat in 7 eigenschappen.

Effectief en succesvol leiderschap van assistants

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Volgens Covey zijn de 7 eigenschappen van effectief leidinggeven opgebouwd uit drie peilers:

 • Werken aan persoonlijke en individuele ontwikkeling
  • Wees proactief
  • Begin met het eind in gedachten
  • Belangrijke zaken eerst
 • Werken aan effectief samenwerken
  • Denk in termen van winnen-winnen
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  • Synergie
 • Ontwikkelen en onderhouden van de voorgaande zes eigenschappen
  • Houd de zaag scherp – continue verbetering

Persoonlijke en individuele ontwikkeling

1. Wees proactief

Proactiviteit heeft veel te maken met de ‘cirkel van invloed’ van de persoon. Wat heb je onder controle, waar heb je invloed op, en wat staat buiten je bereik? De eerste grote stap die je maakt is van afhankelijkheid naar onafhankelijkheid: bepaal je eigen agenda van je leven (dus zowel zakelijk als privé).

Dus: neem het roer in eigen handen. Jij kiest je eigen gedrag, en daar ben je ook verantwoordelijk voor. Maak je niet druk over de zaken waarop je geen invloed hebt. Richt je aandacht op datgene waarop je wel invloed kunt uitoefenen.

2. Begin met het einde voor ogen

Dit is de eigenschap van de visie, het doel, de missie. Het houdt in dat je bij de beslissingen van vandaag consistent rekening houdt met waar je ‘in het algemeen’ voor staat. Stel vast naar welke principes en richtlijnen je wilt leven en en wat je wilt bereiken.

Het draait dus om de vraag: wat is voor jou nu echt belangrijk? Hoe richt jij je leven in, je werk, je team? Waar wil jij heen? Begin met het einddoel zodat het helder is waar je naartoe wilt werken.

3. Belangrijke zaken eerst

Deze eigenschap bouwt voort op de vorige en heeft te maken met integriteit, discipline, je aan je afspraken houden. Waar draait het in het leven om en hoe wil je je leven vormgeven? Veel tijd gaat op aan onbelangrijke, niet dringende zaken, waardoor de echt belangrijke zaken blijven liggen.

Dat wetende ga je met de juiste prioriteiten aan de slag. De tweede grote stap is die van onafhankelijkheid naar wederzijdse (zelfgekozen) afhankelijkheid. Dit is ook wel de ’timemanagement’ eigenschap.

Effectief samenwerken

4. Denk in termen van winnen/winnen

Dit is de eigenschap van de paradox. De verleiding is sterk om te denken in winnen OF verliezen – je gelijk willen halen. Het is de kunst om in te zien dat bij schijnbare tegenstrijdigheden er ruimte is om juist te verenigen. Je blijft weliswaar onafhankelijk, maar tegelijkertijd besef je dat je met anderen meer kunt bereiken dan in je eentje.

Je doel bereiken lukt dus het best als je ook het belang van de ander in het oog houdt. Streef naar win-win-situaties en gun de ander evenveel als jezelf. Geen verliezers dus.

5. Probeer eerst te begrijpen… dan begrepen te worden

Dit is een van de basiseigenschappen van een leider of een coach: luisteren, luisteren, luisteren. Het is hét geheim van effectieve communicatie. Je eerst concentreren op het begrijpen van de ander en dan pas energie stoppen in het begrepen worden. Jezelf inleven in de ander zonder meteen te reageren. De communicatie verloopt daardoor vlotter.

6. Synergie

Dit is de eigenschap van het versterken: om wederzijdse afhankelijkheid te bereiken is synergetisch werken noodzakelijk. Oftewel: je aanpak is fundamenteel gebaseerd op respect, samenwerking en vertrouwen.

De valkuil is het compromis. Het doel is om de creatieve derde weg te vinden: hoe kunnen twee schijnbare tegenstellingen worden verenigd tot iets beters? Zoek naar de oplossing die voldoet aan ieders wensen.

Ontwikkelen en onderhouden

7. Houd de zaag scherp

Als je die zes eigenschappen bezit, hoe zorg je dan dat je ze niet vergeet en dat je ze steeds opnieuw toepast? Door onderhoud te plegen op je belangrijkste instrument: jezelf. Je bent immers nooit klaar met verbeteren en volhouden. Besteed aandacht aan alle vier je dimensies: lichaam, verstand, hart en ziel. Ja, daar hoort ook voldoende oefening én rust bij.

Deze zeven eigenschappen van effectief leiderschap vormen al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen. Ze leren ons hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privé-leven en gezinsleven kunnen verbeteren. De verbeterde omgang met anderen heeft het werk in duizenden organisaties prettiger en effectiever gemaakt.

Beluister ook de podcast: Persoonlijk leiderschap als assistant

Zoals je nu weet, begint persoonlijk leiderschap bij wat je écht wilt. Het is voor iedereen, dus ook voor de managementassistent. Naast kennis en kunde heb je vooral inzicht in jezelf nodig; hoe je dingen wel of niet doet. In deze podcast geeft docent Astrid Kies je tips en tegeltjeswijsheden om aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap.

Versterk je persoonlijke leiderschapskwaliteiten

Na de 5-daagse opleiding Hoger Management Support op HBO-niveau zorg je dat je in jouw dagelijkse functioneren:

Opleiding Hoger Management Support - brochure
 • krachtig aan het roer staat;
 • je manager voorziet van goede adviezen
 • standvastigheid uitstraalt en relaties opbouwt;
 • leiderschapskwaliteiten inzet;
 • effectief omgaat met conflicten en moeilijke situaties.

Kortom: je vergroot jouw persoonlijke vaardigheden.

Nog meer persoonlijke ontwikkeling?

Tijdens deze 5-daagse populaire opleiding Senior Management Assistent op HBO-niveau leer je krachtige vaardigheden waarbij je breder leert kijken en werken:

Opleiding Senior Management Assistent - brochure
 • Sterker communiceren
 • Sneller iets voor elkaar krijgen door inzicht in jezelf en de ander
 • Leren uilen: afstand nemen van emotie en oordeel
 • Professioneel reageren
 • Makkelijker en sneller beslissingen nemen: weg met die twijfel

Oftewel: je maakt de stap van rechterhand naar adviseur.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *