Hét blog voor de ervaren assistant

Het beoordelingsgesprek: bereid je voor in 6 stappen

Met de feestdagen in aantocht, nadert ook het beoordelingsgesprek (ook wel het eindejaarsgesprek genoemd). Dit gesprek is een belangrijk moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en, nog belangrijker, om vooruit te kijken en plannen te maken voor het komende jaar. Ben jij al goed voorbereid?

Beoordelingsgesprek voorbereiden - 6 tips

6 Tips voor je beoordelingsgesprek

Het eindejaarsgesprek of beoordelingsgesprek is vaak meer eenrichtingsverkeer dan het functioneringsgesprek. Toch is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden, zodat het gesprek effectief is en jij tevreden het gesprek verlaat. Met deze tips kom je beslagen ten ijs:

1. Neem de agenda door
Zorg dat je weet wat je manager wil bespreken. Het beste doe je dat aan de hand van de agenda. Heeft je leidinggevende deze nog niet gestuurd? Vraag dan ruim van tevoren of hij/zij dat wil doen, zodat jij je goed kunt voorbereiden.

2. Ken de beoordelingscriteria
Vaak word je vanuit een vast stramien beoordeeld en kijkt je leidinggevende naar specifieke aspecten die hij/zij beoordeelt. Ga voor jezelf na hoe jij scoort op elk onderdeel. Wat ging goed en wat ging wat minder? En hoe kwam dit? Door zelfreflectie ben jij in staat beter te reageren op zowel positieve als negatieve feedback die je mogelijk ontvangt.

3. Weet wat er de vorige keer werd gezegd
Pak de verslagen van voorgaande beoordelingsgesprekken er nog eens bij. Welke verbeteringen heb je doorgevoerd en welke niet? Vermeld in dat geval ook waarom niet. Pak ook je Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) erbij en geef aan welke resultaten je hebt behaald.

4. Evalueer jezelf eerlijk
Wees eerlijk over je eigen presteren. Ben je de afspraken nagekomen en zijn de resultaten naar tevredenheid behaald? Hoe heb jij de actiepunten ervaren? Wat ging goed en wat ging minder goed, en waarom? Zelfinzicht wordt gewaardeerd.

5. Geef je leerbehoefte aan
Je bent nooit te oud om te leren. Denk goed na waar jouw leervraag zit en zorg dat dit aansluit op je verhaal. Hoewel het beoordelingsgesprek officieel eenrichtingsverkeer is, kan het namelijk geen kwaad om aan te geven welke stap past bij jouw ontwikkelingen van de afgelopen jaar. Je gaat tenslotte concrete afspraken maken.

Beantwoord de volgende vragen:

  • Waarom sluit deze stap aan bij de ontwikkelingen?
  • Waarom draagt deze stap bij aan je motivatie?
  • Waarom kun je hierdoor je capaciteiten nog beter benutten?
Jaar Lang Leren 2023 - online workshops

6. Maak concrete doelen
Als afsluiting van het gesprek maak je samen met je manager concrete afspraken en doelen. Zorg dat je deze SMART formuleert. Hierdoor maak je ze concreet en controleerbaar. SMART staat voor:

  • Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
  • Meetbaar – Onder welke meetbare voorwaarde is het doel bereikt?
  • Acceptabel – Zij de doelen acceptabel voor het management?
  • Realistisch – Is het doel haalbaar?
  • Tijdsgebonden – Wanneer moet het doel zijn behaald?

Wil jij groeien, maar weet je niet precies hoe?

Marjan Muller - Secretary Management Institute

Vind je het – net zoals zoveel assistants – lastig om de vertaalslag van jouw ontwikkelingswensen naar een concrete opleiding te maken?

Toch is dit belangrijk om goed voorbereid te zijn op je beoordelingsgesprek. Onze opleidingsadviseur Marjan Muller helpt je graag om je wensen te koppelen aan een opleiding die jou én je organisatie helpt. Ze weet precies met welke vragen ze jouw groeimogelijkheden in kaart brengt.

Of bekijk alvast wat opleidingen op HBO-niveau:

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Leren nee zeggen

Leer ‘nee’ zeggen tegen de ander en ‘ja’ tegen jezelf

Wil jij leren om nee te zeggen? Hoe vaak komt het wel niet voor dat …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *