Hét blog voor de ervaren assistant

Je aanpassingsvermogen verbeteren, hoe doe je dat?

Aanpassingsvermogen verbeteren

Aanpassingsvermogen is altijd al een waardevolle competentie voor de secretaresse geweest. Nu, in de coronacrisis, is het een onmisbare competentie geworden. Het stelt ons aanpassingsvermogen flink op de proef.

Check: hoe groot is jouw aanpassingsvermogen?

Ben je benieuwd hoe goed deze competentie bij jou is ontwikkeld? Beantwoord deze vragen:

 • Kun jij efficiënt blijven werken onder deze nieuwe omstandigheden, in je thuisomgeving of aangepaste werkomgeving?
 • Blijf jij kalm en cool in een crisissituatie en word je niet angstig door onzekerheden die deze crisis creëren voor jouw werk?
 • Kun jij nieuwe taken gemakkelijk oppakken? 
 • Ben je creatief in het vinden van oplossingen voor nieuwe problemen?
 • Heb je oog voor prioriteiten bij plotselinge veranderingen?

Beantwoord je deze vragen positief? Dan zit het wel goed met jouw aanpassingsvermogen en dan heeft jouw manager een ijzersterke ondersteuner aan zijn of haar zijde. Maar, voel je vooral niet bezwaard als je op één of meerdere vragen ‘nee’ beantwoordt. Sterker nog, dat zullen de meeste mensen doen.

Aanpassingsvermogen verbeteren

Hoe voel jij je in deze crisissituatie? Merk je dat je snel in de weerstand schiet, heb je paniekgevoelens omdat je jouw werkzaamheden niet meer overziet of voel je je onzeker? Dat zijn tekenen dat je aanpassingsvermogen onder druk staat. Hoe kun je dit verbeteren?

Je aanpassingsvermogen is een competentie die nauw verbonden is aan andere vaardigheden. Door deze vaardigheden te trainen, verbeter je ook je aanpassingsvermogen. Het gaat hierbij om:

 • Doorzettingsvermogen
  Gewoon doorgaan, ook als het even (heel) moeilijk. Heb jij hier moeite mee? Probeer niet te kijken naar de horde waar je overheen moet, maar naar de finishlijn en het fijne gevoel dat je krijgt als een taak af is of een project volbracht.
 • Reactievermogen
  Kun je snel schakelen, van de ene naar de andere taak? Reageer je flexibel op een nieuwe werkplek of verandering in je dagplanning? Dan zit het wel goed met jouw reactievermogen.
 • Samenwerken
  Een goede samenwerker is bereid om in een team aan de slag te gaan met een gezamenlijk doel. Je kunt taken van een ander opvangen, maar je durft ook aan te geven als jezelf hulp nodig hebt.
 • Planmatig werken
  Een natuurlijke eigenschap van een secretaresse: je werk organiseren op een manier dat jij precies weet wat en wanneer iets gedaan moet worden. Jij bent in control.
 • Creativiteit
  Denken in oplossingen in plaats van problemen.Hoe goed kun jij buiten de kaders denken en nieuwe oplossingen verzinnen?
   

Valkuil: jezelf wegcijferen

Jezelf aanpassen aan de nieuwe situatie betekent niet jezelf wegcijferen. Word geen ja-knikker, want daar help je niemand mee: je manager niet en jezelf niet. Het is de kunst om de balans te vinden. Leef je in, beweeg mee en communiceer je eigen grenzen op een respectvolle manier. Dit maakt je een betrouwbare en waardevolle partner, zeker in deze crisistijden!


Verbeter je aanpassingsvermogen met deze secretaresse opleidingen

Opleiding Senior Management Assistent

Tijdens deze populaire 5-daagse opleiding Senior Management Assistent op HBO-niveau werk je aan jouw aanpassingsvermogen en andere krachtige vaardigheden, zoals:

Download brochure Senior Management Assistent
 • Sterker communiceren
 • Sneller iets voor elkaar krijgen door inzicht in jezelf en de ander
 • Leren Uilen: afstand nemen van emotie en oordeel
 • Professioneel reageren
 • Makkelijker en sneller beslissingen nemen: weg met die twijfel

Opleiding Future Work Skills

Speel feilloos in op jouw sterk veranderende werkomgeving met de 5-daagse opleiding Future Work Skills. Naast de competentie ‘aanpassingsvermogen’ train je nog 6 andere onmisbare competenties voor de assistant, o.a. ICT-skills, creativiteit en persoonlijk leiderschap.


Cursus Agile en Scrum

In 2 dagen tijd maak jij je deze slimme werktechnieken eigen en leer je:

 • razendsnel inspelen op onvoorspelbare veranderingen;
 • werkprocessen en je eigen werk verbeteren;
 • tijd winnen door efficiënter te werken.

Lees meer over deze cursus


Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *