Hét blog voor de ervaren assistant

‘Is m’n werk wéér niet af’ – 3 tips om van dat nare gevoel af te komen

Secretaresse verminder werkdrukJe hebt een drukke dag gehad. Het is inmiddels vijf uur: tijd om je laptop dicht te klappen. Je goede voornemen is immers om op tijd naar huis te gaan. Dat heb je je gezin plechtig beloofd. Met gepaste trots (‘het is mij toch maar mooi gelukt om de deur achter mij dicht te trekken’) stap je in de auto. Maar dan…

… kruipt Japie Krekel in je hoofd. Hij begint te knabbelen en te knagen aan je geweten. Hij fluistert nare dingen in je oor, zoals: ‘Eigenlijk moet je vanavond nog aan project X werken hè?’, of: ‘Je kan toch niet zomaar stoppen met taak Y, die is nog lang niet af hoor!’.

Je bent weliswaar fysiek uitgecheckt op je werk, maar mentaal ben je nog druk bezig met alles wat is blijven liggen. Je voelt je er niet lekker bij. Volgende week toch maar weer wat langer blijven… Hoe snoer jij Japie Krekel de mond?

Sus je geweten en relax

Er is een paar praktische dingen die je kunt doen om je geweten te sussen en lekker van je vrije avond te genieten. Het is helemaal niet moeilijk (écht waar): gewoon even doen! Ik heb drie tips voor je, die je vandaag al kunt toepassen.

Tip 1: maak concrete doelen

Stel jezelf een paar concrete, realistische doelen op een dag. Bedenk van tevoren wanneer je met dat doel ‘klaar’ bent: wat moet je opgeleverd hebben? Zet deze mijlpalen in je agenda en STOP ook echt na het behalen van je doelen. Zo beloon je jezelf voor je goede werk!

Tip 2: begin aan iets wat je af kunt maken

Begin aan het einde van de dag niet aan een taak die je gewoonweg niet kunt afronden voor je naar huis gaat. Om 16:45u nog aan een rapport beginnen waarvoor je 2 uur nodig hebt, laat alleen maar een onbevredigend gevoel bij je achter. Doe aan het einde van de middag alleen taken waarbij je tot afronding kan komen. Grotere taken kun je in dat kader wellicht opdelen in kleinere taakjes (‘ik maak alleen de inleiding’).

Tip 3: relativeer

Overschat jouw belangrijkheid niet, let it go. Vergaat de wereld als je die ene taak niet hebt afgemaakt? Kan het echt niet een dagje wachten? Wees mild voor jezelf, morgen is er weer een dag. Vind je dit moeilijk? Plan dan iets leuks in voor de avonduren. Dit is je beloning voor het op tijd naar huis gaan. En daarnaast dient het als een mooie stok achter de deur!

Dit artikel is geschreven door Sandra van Dijk, docent bij de cursus Digitaal organiseren & new timemanagement.


Heb jij last van dat ‘onaffe’ gevoel na je werkdag?

Cursus Timemanagement en Digitaal OrganiserenHeb jij te vaak last van irritante stemmetjes in je hoofd? Denk dan eens aan bovenstaande tips. Een beetje relativeren, je doelen scherp stellen en niet beginnen aan onbegonnen werk helpen met gemak die stemmetjes om zeep. Wel zo rustig, toch?

Wil je hier véél meer over weten en met meer rust in je hoofd aan het werk gaan? Volg dan de 3-daagse cursus Digitaal organiseren en new timemanagement.

Bekijk het programma

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Krijg toch de P met je ge-CC

Stel je voor: je ligt op de operatietafel en terwijl de chirurg met haar ene …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *