Hét blog voor de ervaren assistant

Interview Joseph Oubelkas: zijn levenslessen na de gevangenis

Joseph is een gewone jongen die een gewoon leven leidt in Nederland. Totdat hij wordt opgepakt in Marokko en wordt veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Alle bewijzen wijzen op zijn onschuld, maar helaas gaat het er in Marokko wat anders aan toe…

Joseph OubelkasTijdens de vorige Secretary Power Class was Joseph de verrassing van de dag. Zijn indrukwekkende en persoonlijke verhaal heeft vele assistants in de zaal tot ontroering gebracht. Hij vertelde hoe hij de gevangenis heeft overleefd en welke waardevolle lessen direct toepasbaar zijn in je eigen (werk)situatie. Lees ook zijn vorige interview: “Je eigenwaarde hangt niet af van wat je hebt. Het komt vanuit jezelf”

Zijn moeder heeft hem geholpen door hem telkens brieven te sturen met doelen. In het kort: Focus, neem verantwoordelijkheid, bepaal doelen, en bereik ze!’, ‘Als je wilt, dan lukt het je!’, ‘Maar je moet het wel zelf doen…’.

Joseph kwam weer op vrije voeten en op Nederlandse bodem na 4,5 jaar gevangenisleven. Wij zijn benieuwd naar deze uitdaging en welke nieuwe lessen hij voor ons heeft.

Hoe heb je het ‘gewone’ leven weer opgepakt?

“Hoe ik het ‘gewone’ leven heb opgepakt, daar is het tweede boek ‘Gezondheid, Liefde, Vrijheid’ uit voortgekomen (het vervolg op ‘400 brieven van mijn moeder’). Net als in de gevangenis pakte ik het leven weer stapje voor stapje op, maar dat was allesbehalve makkelijk. De buitenwereld zit niet op je te wachten en na zoveel onrecht te hebben meegemaakt, moest ik het toch weer zelf doen. Maar wat mijn moeder me destijds ook schreef in de gevangenis: als je écht iets wilt, lukt het je!”

Wat had je daarvoor nodig? 

“Wat ik vooral nodig had, was het geloof in mijzelf, de liefdevolle support van mijn omgeving én een droom, een visie, een plan. Ik was vastberaden de 400 brieven van mijn moeder te verweven in mijn verhaal. Niet als een saaie bundel, maar stukken tekst die mij ten tijde van mijn onterechte gevangenschap erdoorheen sleepten. Het zou zonde zijn geweest om niets meer met die brieven te doen. Echter, ik had geen geld, leefde op een slaapkamertje bij mijn moeder thuis, en ik was wel 29, 30 jaar oud. Toch zette ik door…”

In welk opzicht ben je veranderd?

“Deze vraag heb ik weleens aan mijn moeder gesteld. Zij antwoordde toen dat ik in wezen dezelfde persoon ben gebleven, maar nu met meer diepgang en een meer filosofische instelling. Niets is meer vanzelfsprekend. Ik ben in ieder geval nog altijd de zoon die zij herkent. En mijn familie en vrienden zeggen het net zo. Dat maakt mij gelukkig. Blijkbaar mag je jezelf zijn, zolang je een ander maar niet opzettelijk kwetst!”

Hoe kijk jij tegen de wereld aan?

“Zoals menig ander persoon kijk ik tweeledig naar de wereld. Enerzijds als een plek vol ellende, verdriet en geweld (waar de media jammer genoeg ook op teert), en anderzijds als een wonderlijke plek. En het mooie laat ik nog altijd overheersen. Zelfs in een donkere, deprimerende, gevaarlijke omgeving als een Marokkaanse gevangenis, voerde het mooie de boventoon. Wij als mens hebben de kracht dit in iedere omstandigheid te doen. Maar we moeten het wel zelf doen. We moeten het niet van de buitenwereld af laten hangen.”

Heb je een tip voor de assistant die wellicht een moeilijke tijd doormaakt door onzekerheden, veranderingen en wellicht tegenslagen?

Een tip die ik graag wil meegeven, is: creëer je eigen geluk. Laat het geluk niet afhangen van de omgeving, de buitenwereld. Laat het niet afhangen van externe factoren waar je toch geen invloed op hebt, maar bereid je mentaal voor op iets wat misschien nog veel mooier kan worden dan dat je je nu kunt inbeelden. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het uit ervaring. Maar gun jezelf die ruimte, de rust en vooral de tijd…”

Wil je meer nieuwe tips van Joseph horen?

Joseph is vorig jaar beoordeeld met maar liefst een 9,4! Daar moet dus een vervolg op komen en we zijn verheugd dat hij wederom aanwezig is tijdens de vernieuwde Assistant Power Class 2016. Zijn nieuwe boodschap is: hoe blijf je dicht bij jezelf in tijden van verandering? Wederom waardevolle lessen die direct in jouw werk toepasbaar zijn!

Bekijk het volledige programma van de Assistant Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *