We weten allemaal dat de traditionele kerst lekkernijen niet bepaald gezond zijn. Chocolade, suiker, veel vlees, vette sauzen en veel alcohol. We willen genieten, maar we willen niet aankomen en bovenal gezond blijven. Met deze tips kun je volop genieten van al dat heerlijke eten, en blijf je toch gezond en op gewicht.1. Wissel af met balansdagen
Heb je genoten van een heerlijk kerstdiner, of ben je je even goed te buiten gegaan op een verjaardag? Las dan een eenvoudige balansdag in. Je doel is om deze dag minder calorieën binnen te krijgen, zodat je de dag ervoor een beetje compenseert.2. Sla hapjes af
Je hoeft niet alles te eten wat je neus passeert. Ben je aan het borrelen voor het kerstdiner? Houd het dan rustig, en stop jezelf niet vol voordat het diner moet beginnen. Al die kleine hapjes verzadigen snel. En het kerstdiner wordt een stuk minder leuk als je aanschuift met een volle buik.3. Zorg ervoor dat je voldoende groente binnenkrijgt
Kies aan tafel niet direct voor brood, vlees, rijst en pasta. Start met groente. Schep eerst een bord salade op, en geniet hiervan. Vervolgens ga je verder met de andere lekkernijen.4. Kies voor een dagje groen
Doe het rondom de kerstperiode een dagje zonder vlees, en kies in plaats daarvan voor groene groente. Dit bevat naast veel eiwitten ook allerlei andere gezonde stoffen, maar dan zonder dierlijke vetten.5. Ontbijt met een groene smoothie
Door je ontbijt te vervangen door een groene smoothie start je de ochtend met een stoot gezonde voedingsstoffen. Bovendien is een groene smoothie laag in calorieën, en geeft het lang een verzadigd gevoel.6. Gebruik geen snoep als decoratie
Kun je nooit met je handen van al die heerlijke chocolade afblijven? Zet het dan vooral niet op tafel als eetbare decoratie. Sterker nog, haal het liefst helemaal geen kerstsnoep in huis.7. Gebruik fruit als decoratie
Kun je echt geen afscheid nemen van je eetbare decoratie? Zet dan liever een heerlijke fruitschaal neer met makkelijk eetbaar fruit. Denk aan appels, mandarijnen, druiven en bananen.8. Wissel af met een alcoholvrij dagje
In december drinken mensen meer alcohol. Daarom is het slim om in deze periode regelmatig een alcoholvrij dagje in te lassen. Heb je gisteren veel wijn op? Drink dan vandaag even helemaal niets. Dus ook niet dat glaasje wijn bij het diner. Je lichaam heeft veel tijd nodig om alcohol te verwerken.9. Eet pas als je voelt dat je maag leeg is
Eet pas als je lichaam vraagt om eten, niet omdat er toevallig eten beschikbaar is. Als je gaat eten, zorg er dan voor dat je een heel klein beetje hongerig bent.10. Stop als je vol zit
Voel je dat je verzadigd bent? Stop dan met eten.11. Eet rustig en geniet van je eten
Focus niet op de hoeveelheid eten die je naar binnen kunt werken, maar kies voor kwaliteit. Geniet van de lekkerste gerechten, neem je tijd om van het eten te genieten.
Nieuwsbrief
Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van leuke artikelen en het cursusaanbod? Meld je dan aan voor onze inspirerende nieuwsbrief
Ik heb voor het kerstdiner prachtig servies gekocht. En raad eens. Ik heb expres gekozen voor een klein bord. Als je een kleiner bord hebt lijkt het of je heel veel hebt opgeschept en is het toch een normale portie. Dit doe ik in het dagelijks leven ook. Maar nu heb ik dus ook echt super mooi servies gekocht voor de kerst. Voor mij werkt het echt. Ik heb sneller het gevoel dat ik al veel gegeten hebt. Maar hierdoor beperk je dus niet perse je gasten met minder eten. die kunnen gewoon nog een keer opscheppen. Maar voor mij is het juist die rem dat ik bij mezelf denk. Ik heb al op. Nu moet ik wel zeggen dat ik 2 dagen mijn eigen huis vol gasten heb. dus ik heb het iets meer zelf in de hand. Dat is natuurlijk wel anders als je bij iemand anders te gast bent.