Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Samenwerken management » Een gele manager, leuk hoor. Mag het nu iets serieuzer?

Een gele manager, leuk hoor. Mag het nu iets serieuzer?

Erg leuk, zo’n gezellige gele people manager. Zo op het eerste gezicht lijkt de altijd energieke en vrolijke manager de ideale samenwerkingspartner. Dit type is altijd in voor een praatje en vindt het leuk om samen met jou over mogelijke oplossingen te sparren.

Gele people managerOok is deze manager van nature een inspirerende spreker en weet al snel met charme anderen voor zich te winnen. Een kwaliteit, die in veel verandertrajecten goed van pas komt. Een echte inspirator en vol met vernieuwende inzichten. So far, so good.

Afspraken zijn onderschikt aan vernieuwende ideeën

Wie nauwer met dit type samenwerkt, kent ook de keerzijde van al dat enthousiasme en visionair denken. Het gele type is namelijk minder goed in het uitwerken van de details en het bewaken van de afspraken. De kans is groot, dat het besluit vandaag linksaf is en morgen ineens weer rechtsaf, omdat … tja waarom eigenlijk?

Dit type kan daar overigens zelf hele goede woorden aan geven, innovatie en vernieuwend zijn de stokpaardjes, waardoor je het nog gaat geloven ook. Wat dit alles met het vertrouwen en de rust in het team op langer termijn doet heeft dit type niet altijd door en vaak wordt zo’n situatie met een grapje of vriendelijke knipoog afgedaan.

En dan heb ik het nog niet eens over het agendabeheer… soms zou je je kunnen afvragen waarom je überhaupt nog eindtijden inplant, want uitlopen en te laat komen lijkt dit type tot kunst verheven te hebben. Aanspreken op dit gedrag levert veel herkenning op, een ‘Ja, dat klopt, moet echt anders he’, met een ‘Tja oeps, gaat het weer mis’ als resultaat.

Goede mix tussen dromen en realiteit

Wie dit herkent, heeft te maken met een collega die werkt vanuit het Insights Discovery voorkeurstype geel; een extraverte persoonlijkheid, die het liefst besluiten neemt op basis van gevoel en relatie. Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en vrijheid is voor deze collega erg belangrijk. Een collega met veel verbeeldingskracht en ideeën en op die manier mensen aan zich weet te binden.

InspiratieEchter op lange termijn dreigt hij/zij deze binding te verliezen, omdat het te abstract blijft en beloftes niet altijd waar gemaakt worden. Hoe zorg je ervoor dat jullie het beiden gezellig houden en ook constructief meters kunnen maken? Hoe behoud je samen de balans tussen visionaire toekomstdromen en de realiteit van het nu?

Wat in ieder geval niet!

Het kapot prikken van alle idee-ballonnen ligt voor de hand. Toch werkt het averechts. Een overgevoelige reactie of een overhaaste eigenwijze beslissing is vaak het gevolg.

Het negeren en wachten totdat er een stilte valt? De ironie is, dat dit type zich juist luidruchtiger en overdreven enthousiast gaat gedragen als er geen reactie van de ander komt. Hoe enthousiaster en luidruchtiger dit type wordt, hoe meer het een hulpkreet geeft van ‘Erken mij in mijn goede ideeën en help mij met het concreet te krijgen en de details bewaken.’

Wat dan wel?

 • Steek in op SAMEN. Erken het ‘anders denken’ en droom eventjes mee. Zeg bijvoorbeeld: “Wat een bijzonder idee.” of “Ja, zo kan je er ook naar kijken”.
 • Wees open en flexibel. Sta open voor een andere werkwijze, zonder de aanname dat hetgeen gezegd wordt ook het definitieve besluit wordt. Het gele type denkt vaak hardop na over MOGELIJKE oplossingen. Het zijn dan nog geen DEFINITIEVE oplossingen.
 • Help bij het kiezen in het hier en nu. Na al het brainstormen kan je met elkaar een afspraak maken over het keuzeproces, bijvoorbeeld om na 10 minuten brainstormen een keuzen te maken voor een bepaalde aanpak. Stel bijvoorbeeld de vraag; ”Oké, en welk besluit gaan we nu onderzoeken?”
 • Stel vragen zoals: “Met welke stap kunnen we nu beginnen?” of “Wat betekent dit idee voor het team op dit moment?” en “Welke stappen gaan we het komend jaar zetten om die droom te verwezenlijken?”
 • Bewaak de details en de tijdsplanning. En dit mag je gerust proactief en streng aanpakken. Als je investeert in de relatie bij deze collega, dan kan je op taakniveau veel zeggen. “Kim, dit werkt niet meer prettig, ik stel voor dat we A gaan uitproberen. Doe je mee?” Ook als je moe wordt van het lange verhaal, interrumpeer gerust met een vraag of toevoegend idee, zoals; “Ah, goed idee! En dan pak ik A en B op.” Het gele type heeft vaak niet eens door, dat jij interrumpeert en ziet het eerder als een vloeiende aanvulling.
 • Herhaal gemaakte afspraken. Als je vindt dat de gemaakte afspraken verslappen, wacht dan niet te lang. Benoem dit en laat weten, wat het gevoelsmatig met jullie samenwerking doet. De werkrelatie is voor dit type belangrijker dan de formele regeltjes. Dus argumenten op gevoelsniveau hebben meer effect.
 • Verwissel de “Ja, maar…” in de “Ja, en..” Je zegt hetzelfde en toch komt het bij het gele type anders binnen 😉

Aansluiten bij de communicatiestijl van de ander

Insights Discovery is een mooi instrument, die jou helpt inzage te krijgen in jouw eigen communicatiestijl en die van jouw collega. En het helpt je ook met bruikbare handvatten hoe je jouw boodschap beter laat overkomen.

Sabina BrammerHet kleurenmodel laat vier succesgebieden zien; rood, geel, groen en blauw. Elke kleur is even belangrijk en nodig voor een goed functionerend team. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor en mening over de nut en noodzaak van één van de vier succesgebieden.

Geschreven door: Sabina Brammer, incompany trainer SMI

Lees ook haar interessante blog: Die ‘rode manager’ overtuigen, hoe doe ik dat?!

Opleiding Assistent Manager

Het Insights Discovery model is verweven in de 5-daagse opleiding Assistent Manager, gegeven door Sabina Brammer: als senior is het belangrijk dat jij stevig in je schoenen staat. Dat jij jezelf goed kent en vanuit die kracht werkt. Dat je jouw toegevoegde waarde laat zien en uitblinkt in lef en zelfvertrouwen. Dat je met je (gele) manager op één lijn communiceert en effectief samenwerkt. Na deze opleiding Assistent Manager heb jij de touwtjes in handen:

 • Je weet wat je wilt en wat je kan. Dat maakt dat jij meer voor elkaar krijgt en door collega’s wordt gerespecteerd (of ze nu rood, geel, groen of blauw zijn)
 • Je bent een inspiratiebron voor jouw omgeving, doordat je zegt wat je doet en doet wat je zegt en hiermee jouw doelen weet te bereiken
 • Je straalt senioriteit uit. Je weet tegenslagen om te buigen in kansen
 • Je zet jouw toegevoegde waarde in ten gunste van de organisatie
Lees meer over de opleiding Assistent Manager

 

Wil je samen beter samenwerken met jouw manager(s)?

Klopt het dat jij en je collega’s behoefte hebben aan goede samenwerking met jullie manager(s), welke ‘kleurtypes’ er ook tot het team behoren? Logisch! Inzicht in jezelf en in de ander, daar valt of staat het succes in de samenwerking mee.

De incompany training Manage je manager is de ideale oplossing, gericht op jullie organisatie. Door de inzichten uit deze training stem je de communicatie beter op elkaar af en weet je hoe je jullie manager(s) op een juiste wijze benadert. Je overtuigt op krachtige wijze en krijgt meer voor elkaar. Uiteindelijk vergroten jullie je bijdrage in gesprekken en adviezen.

Lees meer over de incompany training Manage je manager

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Waarom bedrijfskunde belangrijk is voor de toekomstgerichte management assistent

Een ervaren consultant op het gebied van motivatie was op een avond gaan bowlen. Een van de mensen nam de bal, naderde de lijn en wierp de bal. Toen begon hij te juichen en rond te springen. Waarom denkt u dat hij zo"n plezier had? Het antwoord was de ...

5 Reacties

 1. Ik ben compleet groen en blauw geworden in de tien jaar dat ik eerst een rode en toen een gele manager had. Ik waaide (uiterlijk) met al hun winden mee en kreeg daardoor nog wel e.e.a. voor elkaar. Maar wat lastig werken soms zeg! Inmiddels ben ik daar weg-gereorganiseerd en snak ik naar wat voor kleur leidinggevende dan ook 🙁 Ik denk dat ik bijna alle kleuren wel aan kan inmiddels 🙂

 2. Ja, Martine dat klinkt als een een slimme strategie. En hoewel het niet je voorkeur hoeft te zijn, kan je je er wel vaardig in maken. Ik hoop dat je snel weer een nieuwe uitdaging hebt gevonden! Veel geluk en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *