Hét blog voor de ervaren assistant

Een gele manager, leuk hoor. Mag het nu iets serieuzer?

Erg leuk, zo’n gezellige gele people manager. Zo op het eerste gezicht lijkt de altijd energieke en vrolijke manager de ideale samenwerkingspartner. Dit type is altijd in voor een praatje en vindt het leuk om samen met jou over mogelijke oplossingen te sparren.

Inspiratie

Ook is deze manager van nature een inspirerende spreker en weet al snel met charme anderen voor zich te winnen. Een kwaliteit, die in veel verandertrajecten goed van pas komt. Een echte inspirator en vol met vernieuwende inzichten. So far, so good.

Afspraken zijn onderschikt aan vernieuwende ideeën

Wie nauwer met dit type samenwerkt, kent ook de keerzijde van al dat enthousiasme en visionair denken. Het gele type is namelijk minder goed in het uitwerken van de details en het bewaken van de afspraken. De kans is groot, dat het besluit vandaag linksaf is en morgen ineens weer rechtsaf, omdat … tja waarom eigenlijk?

Dit type kan daar overigens zelf hele goede woorden aan geven, innovatie en vernieuwend zijn de stokpaardjes, waardoor je het nog gaat geloven ook. Wat dit alles met het vertrouwen en de rust in het team op langer termijn doet heeft dit type niet altijd door en vaak wordt zo’n situatie met een grapje of vriendelijke knipoog afgedaan.

En dan heb ik het nog niet eens over het agendabeheer… soms zou je je kunnen afvragen waarom je überhaupt nog eindtijden inplant, want uitlopen en te laat komen lijkt dit type tot kunst verheven te hebben. Aanspreken op dit gedrag levert veel herkenning op, een ‘Ja, dat klopt, moet echt anders he’, met een ‘Tja oeps, gaat het weer mis’ als resultaat.

Goede mix tussen dromen en realiteit

Wie dit herkent, heeft te maken met een collega die werkt vanuit het Insights Discovery* voorkeurstype geel; een extraverte persoonlijkheid, die het liefst besluiten neemt op basis van gevoel en relatie. Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en vrijheid is voor deze collega erg belangrijk. Een collega met veel verbeeldingskracht en ideeën en op die manier mensen aan zich weet te binden.

Echter op lange termijn dreigt hij/zij deze binding te verliezen, omdat het te abstract blijft en beloftes niet altijd waar gemaakt worden. Hoe zorg je ervoor dat jullie het beiden gezellig houden en ook constructief meters kunnen maken? Hoe behoud je samen de balans tussen visionaire toekomstdromen en de realiteit van het nu?

Wat in ieder geval niet!

Het kapot prikken van alle idee-ballonnen ligt voor de hand. Toch werkt het averechts. Een overgevoelige reactie of een overhaaste eigenwijze beslissing is vaak het gevolg.

Het negeren en wachten totdat er een stilte valt? De ironie is, dat dit type zich juist luidruchtiger en overdreven enthousiast gaat gedragen als er geen reactie van de ander komt. Hoe enthousiaster en luidruchtiger dit type wordt, hoe meer het een hulpkreet geeft van ‘Erken mij in mijn goede ideeën en help mij met het concreet te krijgen en de details bewaken.’

Wat dan wel?

Samenwerken met een gele manager: communicatietips
 • Steek in op samen. Erken het ‘anders denken’ en droom eventjes mee. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat een bijzonder idee.’ of ‘Ja, zo kan je er ook naar kijken’.
 • Wees open en flexibel. Sta open voor een andere werkwijze, zonder de aanname dat hetgeen gezegd wordt ook het definitieve besluit wordt. Het gele type denkt vaak hardop na over mogelijke oplossingen. Het zijn dan nog geen definitieve oplossingen.
 • Help bij het kiezen in het hier en nu. Na al het brainstormen kan je met elkaar een afspraak maken over het keuzeproces, bijvoorbeeld om na 10 minuten een keuze te maken voor een bepaalde aanpak. Stel bijvoorbeeld de vraag; ‘Oké, en welk besluit gaan we nu onderzoeken?’
 • Stel concrete vragen zoals: ‘Met welke stap kunnen we nu beginnen?’ of ‘Wat betekent dit idee voor het team op dit moment?’ en ‘Welke stappen gaan we het komend jaar zetten om die droom te verwezenlijken?’
 • Bewaak de details en de tijdsplanning. En dit mag je gerust proactief en streng aanpakken. Als je investeert in de relatie bij deze collega, dan kan je op taakniveau veel zeggen. ‘Kim, dit werkt niet meer prettig, ik stel voor dat we A gaan uitproberen. Doe je mee?’ Ook als je moe wordt van het lange verhaal, interrumpeer gerust met een vraag of toevoegend idee, zoals; ‘Ah, goed idee! En dan pak ik A en B op.’ Het gele type heeft vaak niet eens door, dat jij interrumpeert en ziet het eerder als een vloeiende aanvulling.
 • Herhaal gemaakte afspraken. Als je vindt dat de gemaakte afspraken verslappen, wacht dan niet te lang. Benoem dit en laat weten, wat het gevoelsmatig met jullie samenwerking doet. De werkrelatie is voor dit type belangrijker dan de formele regeltjes. Dus argumenten op gevoelsniveau hebben meer effect.
 • Verwissel de ‘Ja, maar…’ in de ‘Ja, en…’. Je zegt hetzelfde en toch komt het bij het gele type anders binnen. 😉

*Aansluiten bij de communicatiestijl van de ander

Insights Discovery is een mooi instrument, die jou helpt inzage te krijgen in jouw eigen communicatiestijl en die van jouw collega. En het helpt je ook met bruikbare handvatten hoe je jouw boodschap beter laat overkomen.

Sabina Brammer

Het kleurenmodel laat vier succesgebieden zien; rood, geel, groen en blauw. Elke kleur is even belangrijk en nodig voor een goed functionerend team. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor en mening over de nut en noodzaak van één van de vier succesgebieden.

Geschreven door: Sabina Brammer, docent van diverse opleidingen van Secretary Management Institute. Lees ook haar blog: Die ‘rode manager’ overtuigen, hoe doe ik dat?!


Cursus Krachtig en Effectief Communiceren

Cursus Krachtig en Effectief Communiceren

Hoe communiceer jij? En hoe kom je over? Wil je helderder communiceren, zichtbaarder worden en de regie houden in gesprekken? Beter omgaan met lastige situaties of (gele) personen en ‘nee’ zeggen zonder dat je er last van hebt?

Na deze 3-daagse cursus Krachtig en Effectief Communiceren beïnvloed en stuur je jouw eigen communicatie en daarmee ook het effect op anderen. Deze cursus verandert jou van binnenuit en dat merken zowel jij als je omgeving.


Optimaal samenwerken? Zelfstudie Managementassistent

Sabina verzorgt de 5e schriftelijke module van de Zelfstudie Managementassistent over optimaal samenwerken:

 • Inspelen op verschillende werkstijlen
 • Aanpassen aan samenwerkingspartner
 • Omgaan met weerstand en conflicten
 • Omgaan met lastige personen en emoties
 • Coach je manager

Je updatet in korte tijd je kennis over diverse belangrijke én nieuwe aspecten die passen bij de managementassistent van nu. Je bepaalt zelf je leertempo en leert waar en wanneer je wilt. Je ontvangt het diploma op HBO-niveau na het succesvol voltooien van het optionele examen.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

5 Reacties

 1. Ik ben compleet groen en blauw geworden in de tien jaar dat ik eerst een rode en toen een gele manager had. Ik waaide (uiterlijk) met al hun winden mee en kreeg daardoor nog wel e.e.a. voor elkaar. Maar wat lastig werken soms zeg! Inmiddels ben ik daar weg-gereorganiseerd en snak ik naar wat voor kleur leidinggevende dan ook 🙁 Ik denk dat ik bijna alle kleuren wel aan kan inmiddels 🙂

 2. Ja, Martine dat klinkt als een een slimme strategie. En hoewel het niet je voorkeur hoeft te zijn, kan je je er wel vaardig in maken. Ik hoop dat je snel weer een nieuwe uitdaging hebt gevonden! Veel geluk en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *