Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom bedrijfsinzicht noodzakelijk is voor de toekomstgerichte managementassistent

Je bent aan het bowlen. De kegels zijn opgesteld, maar wanneer je wilt gooien, blijkt een laken dwars over de baan gespannen te zijn. Toch gooi je de bal en hoor je het geluid van omvallende kegels, maar je kan niet zien hoeveel je hebt omgegooid. Als je teamgenoot vraagt naar het resultaat, antwoord jij: ‘Ik weet het niet precies, maar het voelde wel goed…’

– Afgeleid van “Over Leiderschap” van Ken Blanchard

Wat wordt anno 2022 verwacht van de managementassistent?

Als managementassistent van nu ben je niet meer ‘slechts’ dienstbaar, maar je draagt graag optimaal bij aan de effectiviteit van jouw manager. Sterker nog: managers verwachten een meedenkende houding en bijbehorend gedrag. Proactief meedenken en -doen behoren tot de belangrijkste functie-eisen voor een managementassistent. Een beetje kennis – en dus begrip – van met welke vraagstukken een organisatie of afdeling dealt, is dus voor de huidige managementassistent pure noodzaak.

Samenwerken secretaresse en manager

Niet om de bedrijfsstrategie tegen het licht te houden of een beleidsplan te schrijven, maar wel om beter te begrijpen waar de manager zich inhoudelijk mee bezig houdt. Wat zijn de actuele vraagstukken, welke overwegingen leiden tot een oplossing, welke gevolgen hebben managementkeuzes voor andere onderdelen van de organisatie?

Bedrijfskennis als belangrijke competentie

Met bedrijfskundig inzicht kun je – vanuit een ondersteunende rol – beter inspelen op de behoefte van de manager. Belangrijke competenties zijn dus:

  • over grenzen kijken met behulp van basisbedrijfskennis;
  • meedenken als dat gevraagd wordt (of misschien ook ongevraagd);
  • inzicht krijgen in de samenhang tussen delen van je organisatie.

Het resultaat daarvan is een meer adviserende rol en daardoor een grotere toegevoegde waarde voor de gehele organisatie.

Niet voor niks zijn veel actuele assistant opleidingen aangevuld met bedrijfsgerichte vakken, zoals Management & Organisatie, HR en Verandermanagement.

Strike!

En wat heeft het bowling-verhaal hier nu mee te maken? Jouw vernieuwde rol is natuurlijk niet gericht op bowlen met je manager, met als doel om te winnen. Wél is het belangrijk de werp- en andere technieken van de manager beter te begrijpen en die nog professioneler te kunnen ondersteunen. Je trekt het laken zelf weg, waardoor je beter ziet hoe je de bal kunt gooien én jouw toegevoegde waarde als ondersteuner zichtbaar wordt. Strike!

Dit artikel is gebaseerd op het blog van Wilt Idema.

Verbeter je bedrijfskundig inzicht én jezelf

Wil jij je manager en organisatie beter adviseren en ondersteunen met behulp van meer bedrijfskundig inzicht? En zit je al minimaal 8 jaar in het assistantvak? Dan is de Management Assistant Master misschien wel jouw volgende stap.

Naast bedrijfskundig inzicht werk je ook aan belangrijke persoonlijke vaardigheden.

MBA-tools: versterk je inhoudelijke kennis

Het werken op je gevoel heeft je ver gebracht. Geweldig! Je zet een grote stap verder met de achterliggende management en bedrijfskundige vakkennis die je leert tijdens de opleiding MBA-tools voor de senior assistent. Hierdoor:

  • manage je inhoudelijk projecten professioneler en succesvoller;
  • ben je in staat constructief draagvlak te creëren;
  • ondersteun je veranderprocessen effectief;
  • werk je nog zelfstandiger;
  • upgrade je je functie en CV.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *