Hét blog voor de ervaren assistant

Focus en leef het leven van je dromen

Doelen stellen lijkt gemakkelijk. Je stelt jezelf als doel om drie dagen in de week te gaan sporten, of om “s ochtends te beginnen met de klussen waar je het meest tegenop ziet, of om elke maand een boek te lezen.

Neem je genoegen met minder?
Leuk die voorop gestelde doelen, maar behaal jij deze doelen ook? Of neem je genoegen met één dag per week sporten in plaats van drie dagen per week. Of ben je al tevreden wanneer jij je één boek leest op vakantie. Het is natuurlijk al een hele verbetering ten opzichte van het niet-doen. Daar mag je ook best trots op zijn. Maar waarom zou je genoegen nemen met een vereenvoudigde versie van je ambities en er niet vol voor gaan? De doelen behalen zoals jij ze voor jezelf gesteld hebt.

Geen grip meer op je doelen
De belangrijkste reden om niet vol je doel achterna te gaan is dat je de focus verliest en dus ophoudt om naar je doel toe te werken. Het is heel gemakkelijk om op een zijspoor terecht te komen. En na een tijdje laat je, bewust of onbewust, je voorop gestelde doelen helemaal gaan.

Tips om gefocust te blijven
Waarom genoegen nemen met minder als je de mogelijkheden hebt om veel meer te bereiken? Hoe blijf je gefocust op je doelen? Hier vind je vijf tips die je helpen een vlijmscherpe focus op je doelen te behouden en je het super voldane gevoel geven wanneer je je doel bereikt hebt. Voer elke stap iedere dag uit.

 1. Schrijf je doelen op
  Neem de tijd om je doelen op te schrijven, om ze officieel te maken. Maak je doelen onsterfelijk op papier en maak ze concreet. Plaats je opgeschreven doelen op een plek waar je ze dagelijks kan lezen; op je bureau of langs je bed.
 2. Spreek je doelen uit
  Terwijl het opschrijven van je doelen ervoor zorgt dat je ze officieel maakt, is het hardop lezen van je doelen een manier om ze tot leven te brengen. Herhaal de zin zo vaak hardop, totdat je hem begint te geloven. Spreek je doelen ook uit aan de mensen rondom je. Zo heb je een stok achter de deur.
 3. Visualiseer je doelen
  Sta jezelf toe om te dromen. Om iets te bereiken in je leven is het nodig dat je gelooft dat je het werkelijk kan. Stel jezelf voor dat je je doel al bereikt hebt. Voel hoe het zou voelen. Voel het succes, de trots, de voldoening van het bereiken van je doel.
 4. Hou je vorderingen bij
  Op een gezond kritische manier reflecteren over je vorderingen helpt je om werkelijk naar je doelen toe te groeien. Als je doel is om 10 km te kunnen rennen en je rent iedere dag zonder de afstand of je vorderingen te meten, heb je er geen idee van of je vooruitgang maakt richting je doel.
 5. Keep the fire burning
  Om je blijvend te focussen op je doelen is het een goede zaak om er zoveel mogelijk tijdens je dag aan herinnerd te worden. Zet bijvoorbeeld een beeld van je doel als wallpaper op je desktop of telefoon. Hang een inspirerende poster op of verander je wachtwoord in een term die je doet denken aan je doel.

Begin dagelijks met je doelen op te schrijven, uit te spreken, te visualiseren, op te volgen en jezelf eraan te herinneren, en je zal een stevige focus hebben.

Bekijk de Secretay Powerclass

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *