Hét blog voor de ervaren assistant

Te drukke medewerker kost geld, véél geld

Multitasken secretaresseDe Overbelaste Collega is alom aanwezig

We kennen ze allemaal wel, De Overbelaste Collega. De Overbelaste Collega komt te laat op vergaderingen, reageert nooit op mail, laat zich leiden door de waan van de dag en heeft al in geen tijden een innovatief idee aangedragen.

De Overbelaste Collega is al een tijdje moe, slaapt niet meer zo goed. ’s Nachts ligt hij wakker van alle to do’s die door zijn hoofd spoken. Hij begint ook wat vage klachten te krijgen, iets met zijn maag en zijn nek. Maar De Overbelaste Collega dendert voort, omdat er geen budget is om hem te begeleiden of niemand voor hem op de rem trapt. Zelf is hij zich er niet eens meer van bewust dat er zoiets als een rem is.

Hij staat in de overdrive, overziet zijn situatie niet meer. Los van dat hij zichzelf en anderen in de weg gaat staan, kosten dit soort collega’s zowel indirect als direct geld, veel geld. Waarom? Lees verder.

Een gestresst brein draagt niet bij aan innovatie en klantgerichtheid

Hoger ziekteverzuimcijfer

Vroeg of laat gaat het lichaam protesteren: van te lang te veel van hetzelfde zonder een lonkend perspectief gaat ons lichaam kraken. In 2015 logen de cijfers er niet om: op de factsheet van www.duurzameinzetbaarheid.nl staat dat in 2015 2,7 miljoen Nederlanders last hadden van een hoge werkdruk en 35% van het werkgerelateerde ziekteverzuim veroorzaakt werd door werkstress. Eerdere berichten stelden dat werkstress het Nederlandse bedrijfsleven zelfs ca. 1 miljard euro per jaar kost!

Lager denkvermogen

Door langdurige stress gaan wij gehaaster denken, hebben we moeite om ons te concentreren en zijn wij geneigd vanuit een tunnelvisie te denken. Vervelend als je er vanuit gaat dat de mensen in je organisatie het verschil maken, jou een concurrentievoorsprong geven.

Lang voordat De Overbelaste Collega meldt dat het allemaal een beetje teveel wordt, heeft hij al verkeerde beslissingen gemaakt, belangrijke kansen gemist en die ene belangrijke klant niet goed te woord gestaan. Chronische stress kan zelfs zijn geheugen aantasten en ervoor zorgen dat hij zich afhoudend gedraagt bij vernieuwing, omdat hij hierin vooral ‘gevaar’ ziet.

In geld uit te drukken is dit alles lastig, maar reken maar dat een gestresst brein niet bijdraagt aan zaken als innovatie, ondernemerschap of klantgerichtheid!

Inefficiëntie

Wanneer wij het druk hebben gebeurt er nog iets bijzonders: we gaan dingen minder efficiënt aanpakken. Gevolg: we krijgen het nog drukker en werken om het werken. Mailboxen stromen vol, papieren stapelen zich op, de agenda wordt één grote warboel… De Overbelaste Collega vangt hierdoor nieuwe informatie maar half op, of helemaal niet. Gevolg: hij gaat dingen dubbelop doen of ‘vergeet’ simpelweg actie te ondernemen, wat hem op de lange termijn alleen maar meer werk oplevert. Collega’s om hem heen beginnen zich te ergeren aan het feit dat hij nooit terugbelt en afspraken vergeet. Hierdoor hebben zij ook weer meer werk.

Laten we heel voorzichtig stellen dat een te drukke medewerker elke dag gemiddeld een half uur ‘minder logische dingen’ doet en dat hij daar alleen zelf last van heeft. Uitgaande van loonkosten van € 20,- p/u, is dat € 10, – per dag. Uitgaande van 200 werkbare dagen per jaar voor die medewerker, is dat al snel € 2000,- per jaar down the drain.

Doe iets, want niets kost geld

Sluit de ogen niet, maar investeer vandaag nog in het back on track krijgen van de medewerker. Misschien door bedrijfsmatige beslissingen te nemen (afdeling X meer van dit, minder van dat laten doen), misschien door te investeren in leiderschap, teamsamenwerking, of individuele coaching van de medewerker.

Doe in ieder geval IETS, want NIETS kost (los van het tragische menselijke aspect) bakken geld, elke dag weer!

Geschreven door Sandra van Dijk, Timemanagement Expert & Business Organizer en docent van de cursus Digitaal organiseren & new timemanagement

Zorg dat jij niet de Overbelaste Collega wordt

Herken jij jezelf (een beetje) in bovenstaande? Of wil je juist voorkomen dat jij De Overbelaste Collega wordt? Laat je dan bijspijkeren over de nieuwste timemanagement inzichten en krijg praktische (digitale) handvatten om gestructureerd, efficiënt en met meer plezier jouw werk uit te voeren.

Bekijk de cursus Digitaal organiseren & new timemanagement

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Krijg toch de P met je ge-CC

Stel je voor: je ligt op de operatietafel en terwijl de chirurg met haar ene …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *