Met de feestdagen in aantocht, nadert ook het beoordelingsgesprek of eindejaarsgesprek. Dit gesprek is een belangrijk moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en, nog belangrijker, om vooruit te kijken en plannen te maken voor het komende jaar. Ben jij al goed voorbereid?
6 Tips voor je beoordelingsgesprek
Het beoordelingsgesprek is vaak meer eenrichtingsverkeer dan het functioneringsgesprek. Toch is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden, zodat het gesprek effectief is en jij tevreden het gesprek afrondt. Met deze tips kom je beslagen ten ijs:
1. Neem de agenda door
Zorg dat je weet wat je manager wil bespreken. Het beste doe je dat aan de hand van de agenda. Heeft je leidinggevende deze nog niet gestuurd? Vraag dan ruim van tevoren of hij/zij dat wil doen, zodat jij je goed kunt voorbereiden.
2. Ken de beoordelingscriteria
Vaak word je vanuit een vast stramien beoordeeld en kijkt je leidinggevende naar specifieke aspecten die hij/zij beoordeelt. Ga voor jezelf na hoe jij scoort op elk onderdeel. Wat ging goed en wat ging wat minder? En hoe kwam dit? Door zelfreflectie ben jij in staat beter te reageren op zowel positieve als negatieve feedback die je mogelijk ontvangt.
3. Weet wat er de vorige keer werd gezegd
Pak de verslagen van voorgaande beoordelingsgesprekken er nog eens bij. Welke verbeteringen heb je doorgevoerd en welke niet? Vermeld in dat geval ook waarom niet. Pak ook je Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) erbij en geef aan welke resultaten je hebt behaald.
4. Evalueer jezelf eerlijk
Wees eerlijk over je eigen presteren. Ben je de afspraken nagekomen en zijn de resultaten naar tevredenheid behaald? Hoe heb jij de actiepunten ervaren? Wat ging goed en wat ging minder goed, en waarom? Zelfinzicht wordt gewaardeerd.
5. Geef je leerbehoefte aan
Je bent nooit te oud om te leren. Denk goed na waar jouw leervraag zit en zorg dat dit aansluit op je verhaal. Hoewel het beoordelingsgesprek officieel eenrichtingsverkeer is, kan het namelijk geen kwaad om aan te geven welke stap past bij jouw ontwikkelingen van de afgelopen jaar (tip: bekijk eens de 10 assistant workshops van het Jaar Lang Leren 2024). Je gaat tenslotte concrete afspraken maken. Beantwoord dan de volgende vragen:
- Waarom sluit deze stap aan bij de ontwikkelingen?
- Waarom draagt deze stap bij aan je motivatie?
- Waarom kun je hierdoor je capaciteiten nog beter benutten?
6. Maak concrete doelen
Als afsluiting van het gesprek maak je samen met je manager concrete afspraken en doelen. Zorg dat je deze SMART formuleert. Hierdoor maak je ze concreet en controleerbaar:
- Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
- Meetbaar – Onder welke meetbare voorwaarde is het doel bereikt?
- Acceptabel – Zij de doelen acceptabel voor het management?
- Realistisch – Is het doel haalbaar?
- Tijdsgebonden – Wanneer moet het doel zijn behaald?
Wil jij groeien, maar weet je niet precies hoe?
Vind je het – net zoals zoveel assistants – lastig om de vertaalslag van jouw ontwikkelingswensen naar een concrete opleiding te maken?
Toch is dit belangrijk om goed voorbereid te zijn op je beoordelingsgesprek. Onze opleidingsadviseur Marjan Muller helpt je graag om je wensen te koppelen aan een opleiding die jou én je organisatie helpt. Ze weet precies met welke vragen ze jouw groeimogelijkheden in kaart brengt.
Gratis online proefsessies: vind de opleiding die bij je past
Of volg op 29 november 2023 drie gratis online proefsessies over onze opleidingen. In slechts één kwartier per sessie delen onze deskundige docenten hun inzichten, zodat jij een beeld krijgt van welke opleiding het beste bij jouw leerbehoeften en ambities past.
Lees meer over de online proefsessies