Hét blog voor de ervaren assistant

Belastingplan 2017: inzet op verbetering ondernemingsklimaat

Belastingplan 2017Tijdens Prinsjesdag werd het Belastingplan 2017 aangeboden. Het Kabinet wil het ondernemingsklimaat stimuleren, belastingontwijking aanpakken en inzetten op de vereenvoudiging van het belastingstelsel. Ben je als non-financial benieuwd naar deze hoofdlijnen? Hieronder lees je een korte samenvatting van de belangrijkste plannen.

De stimulatie van onze economie

Nederland staat er economisch gezien beter voor ten aanzien van vorig jaar. Het kabinet wil de koopkracht blijvend stimuleren door te zorgen dat Nederlanders over het algemeen iets meer overhouden van hun brutosalaris. Hiervoor worden per 1-1-2017 de arbeidskorting, ouderenkorting en de kinderopvangtoeslag verhoogd. Door in te zetten op het verbeteren van de arbeidsmarkt en het vergroten van de koopkracht, wordt de Nederlandse economie gestimuleerd.

Teruglopende groei in veel sectoren

Dit jaar heeft men een aantrekkende vraag uit binnen- en buitenland gezien waardoor in 2016 naar verwachting vrijwel alle sectoren groei laten zien. In 2017 zal deze groei in veel sectoren waarschijnlijk iets teruglopen vanwege minder sterke economische groei in andere delen van de wereld en mogelijk ook als gevolg van de Brexit. Het kabinet zet voor 2017 in op:

 • aanpak van belastingontwijking;
 • stimulering van innovatie in het bedrijfsleven;
 • vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Nederland: een fiscaal vestigingsklimaat?

Het kabinet wil dat ze het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat aantrekkelijk houdt. Om die reden zet Nederland in op het terugdringen van internationale belastingontwijking, waarbij eerlijke concurrentie en banenbehoud in Nederland worden gewaarborgd. Waardecreatie als management assistentVoorbeelden hiervan:

 • het verlengen van de eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting;
 • de versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor de stimulering van start-ups.

Nationale belastingontwijking aanpakken

Het innoveren moet volgens het Kabinet wel binnen de kaders blijven. Hiervoor treft het Kabinet nationale maatregelen tegen constructies voor ontwijking of uitstel van belasting:

 • maatregelen die het minder interessant maken om beleggingen uit box 3 (tijdelijk, ook wel bekend als boxhoppen) over te hevelen naar een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI);
 • de beperking van de toerekeningsstop – waarmee dubbele belastingheffing werd beoogd te voorkomen – binnen de regeling betreffende afgezonderd particulier vermogen (APV). In het Belastingplan 2017 wordt deze toerekeningsstop beperkt. Deze stop zit nu nog enkel op APV’s waarin een materiële onderneming wordt gedreven. In die gevallen waarin de stop niet van toepassing is, kan degene die eerder het vermogen inbracht in het APV (uiteraard onder voorwaarden) de door het APV in het vestigingsland betaalde winstbelasting verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting.

Belastingstelsel? Het kan gemakkelijker

Het Kabinet heeft een aantal maatregelen ingezet om het belastingstelsel te vereenvoudigen, waaronder:

 • de teruggaafregeling oninbare btw en milieubelastingvorderingen;
 • actoren die (deels) zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting – zoals pensioenfondsen of overheidslichamen – worden ook vrijgesteld van het inhouden van dividendbelasting;
 • de afschaffing van pensioen in eigen beheer. Vanaf 1 januari 2017 hebben DGA’s niet meer de mogelijkheid pensioen te sparen binnen de BV. De DGA heeft een aantal mogelijkheden met het reeds gespaarde pensioen, namelijk omzetting, afkopen of gewoon laten staan.

Dit artikel is opgesteld door Euroforum i.s.m. Fiscaal up to Date. Lees hier het volledige rapport ‘Prinsjesdag highlights: de belangrijkste trends voor de financiële sector‘.

Opleiding: Financieel management voor de management assistent

Houd jij je als secretaresse/assistent in de organisatie bezig met financiële zaken en waardecreatie? Lees dan ook het blog ‘Zo voeg je (financiële) waarde toe als management assistent‘.

Indien je als management assistent een doorslaggevende rol hebt in de waardecreatie, is het van zeer groot belang om de business te snappen. De 2-daagse opleiding Financieel Management op HBO-niveau geeft je inzicht: zowel in financiële verslaggeving (extern) als richting het management (intern). Hierdoor word je pro-actiever en:

 • ken je de business en ben je op de hoogte van financiële zaken;
 • voorzie je jouw manager van adviezen;
 • ben je een succesvolle inhoudelijke sparringpartner;
 • begrijp en lees je rapportages een stuk eenvoudiger;
 • heb je inzicht in hoe cijfers de organisatie beïnvloeden.
Lees meer over de opleiding Financieel Management voor de management assistent

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *