Hét blog voor de ervaren assistant

Top 10 populairste secretaressefuncties 2016

Zoals je weet, is het beroep secretaresse door de jaren heen aardig veranderd:

 • Secretaressede administratieve ondersteuning was 100 jaar geleden nog een mannenvak (ja, écht), de jaren daarop werd de secretaresse echt een vrouwenbaan – zoals de functienaam al aangeeft;
 • taken waren vroeger vooral ondersteunend, nu wordt steeds meer gevraagd naar een professional die meer gelijkwaardig is en met haar manager meedenkt;
 • er zijn steeds meer specialisaties ontstaan: qua niveau (zoals de directiesecretaresse) en ook qua expertise (zoals de juridisch secretaresse);
 • we zien ook de management assistent veelvuldig terugkomen. Kunnen we deze onder de secretaresses rekenen of misschien juist andersom?

Nationaleberoepengids.nl onderzocht welk type secretaresse het populairst is en stelde een top 10 lijst samen.

De top 10 populairste secretaressefuncties in 2016

 1. Top 10 secretaressefuncties 2016Secretaresse
 2. Directiesecretaresse
 3. Medisch secretaresse
 4. Juridisch secretaresse
 5. Secretaresse makelaardij
 6. HR secretaresse
 7. Notarieel secretaresse
 8. Junior secretaresse
 9. Bestuurssecretaresse
 10. Internationaal directiesecretaresse

Nummer één is de secretaresse in het algemeen: in maar liefst 52% van de keren dat er in 2016 op deze website naar het beroep secretaresse werd gezocht, betrof dit ‘secretaresse’. Logisch, want de meeste organisaties hebben geen ruimte voor een gespecialiseerde secretaresse en juist behoefte aan allround ondersteuning.

Directiesecretaresse populairste specialisatie

Op nummer twee staat de directiesecretaresse (ruim 27%). Dit houdt waarschijnlijk niet in dat een kwart van de werkende secretaresses voor de directie werkt, maar het geeft wel aan dat dit een zeer populaire kant is waar de secretaresse zich in wil specialiseren of in wil doorgroeien.

De medisch secretaresse neemt de derde plaats in binnen de top 10 populairste typen secretaresses. Aangezien veel Nederlanders werken in de gezondheidszorg, is dit best een voor de hand liggende uitslag. Deze specialisatie vereist absoluut gespecialiseerde kennis, zoals medische termen, de werking van het menselijk lichaam en de werkwijze die binnen de medische wereld gebruikelijk is. Je ziet dus dat er tegenwoordig ook veel aanbod is qua opleidingen voor deze specialisatie.

De 4e populaire functie is de juridisch secretaresse. Deze volgorde is opvallend, omdat er op dit moment meer vacatures zijn voor de juridische secretaresse als de medisch secretaresse. Een verklaring kan zijn dat er binnen deze branche meer verloop is dan in de medische branche.

De verdere specialisaties die we tegenkomen zijn de secretaresse in de makelaardij, de HR secretaresse en de notarieel secretaresse. Hoewel de laatste veel overlap heeft met de juridisch secretaresse, wordt er beduidend minder vaak naar gezocht. Ook werd er gezocht naar de junior secretaresse (door starters). De top 10 wordt afgesloten door de internationaal directiesecretaresse.

Nationale Beroepengids biedt haar bezoekers zeer volledige informatie over bijna 2.500 beroepen en heeft gemiddeld 300.000 bezoekers per maand. Men vindt o.a. informatie over salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken, secretaresse opleidingen en gratis beroepskeuzetesten.

Lees ook het blog: ‘Wat is jouw toekomstperspectief als secretaresse volgens UWV?

Vraag de secretaresse opleidingsgids 2017 aan

Secretaresse Opleidingsgids 2017Ben jij op zoek naar een specialisatie in jouw functie als secretaresse/assistant? En ben je al voorbereid op de toekomstige veranderingen in jouw functie? Zorg dat je je ontwikkelt. In deze opleidingsgids lees je:

 • Het uitgebreide aanbod van (nieuwe) praktijkgerichte opleidingen op hbo-niveau
 • Waardevolle tips die je toepast op je werk (en thuis):
  • De gouden 10 minuten na de vergadering.
  • Meer doen in minder tijd: slimmer werken en mailen.
  • Het verschil in werk- en denkniveau tussen mbo, hbo en hbo+ in jouw functie.
  • Do’s en don’ts voor het werken voor de top.
  • Omgaan met lastig gedrag van anderen.

Maar liefst 84 pagina’s dik: interviews, testjes, proeflessen, het SMI diploma, de meerwaarde van een incompany training en meer!

Vraag de secretaresse opleidingsgids aan

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *