Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe je als ondersteuner machtig kunt zijn

Stel je voor: een teamleider die alles zelf beslist

De teamleider is aangesteld om het team te leiden. Wat betekent dat eigenlijk? Een team leiden betekent dat er iemand is die eindverantwoordelijkheid heeft over de te nemen beslissingen. Hoe zou het zijn als de teamleider in zijn eentje beslist over alles en dat meedeelt in een ‘teamoverleg’. Het overleg heeft een richting namelijk: één richting. De teamleden zijn er aan gewend en ondergaan de beslissingen. De ondersteuner zit met kromme tenen bij het overleg.

Stel je voor: een teamleider die het graag goed wil doen voor iedereen

De teamleider is aangesteld om het team te leiden. De teamleider vindt het belangrijk dat hij/zij door iedereen aardig gevonden wordt. Daarom beslist hij nooit alleen. Hij legt een vraagstuk aan het team voor. Iedereen mag er wat van zeggen en dan komt hij er de volgende vergadering op terug. En nog eens en nog eens. Want het is nooit zo dat iedereen het er mee eens is. Dus beslist de teamleider niet, of halfslachtig. Soms is er iemand die opstaat en nadrukkelijk vraagt waarom het onderwerp alsmaar weer op de agenda staat. De ondersteuner notuleert met kromme tenen het overleg.

Wat kan jij doen?

Jij kunt gebruik maken van jouw macht.

Macht is voor veel mensen een vies woord, zeker voor veel vrouwen. Macht ruikt naar misbruik, achterkamertjes en gekonkel. Dat hoor ik vaak in mijn lesdagen over politiek in organisaties. Het wordt beter met de definitie:

‘Macht is het vermogen om anderen vrijwillig de beweging te laten maken die jij wilt’.

Macht is invloed op beslissingen.

Deze macht hebben we allemaal, jij ook!

Het gaat er om hoe je je macht inzet. Kun jij anderen uitdagen om vrijwillig jouw invalshoek te verkennen? Dat mag, want daarvoor ben je aangesteld. De ander is overigens niet verplicht om jouw invalshoek te kiezen, die is eigenmachtig.

Het inzetten van jouw invloed (lees macht) moet wel aan een voorwaarde voldoen. Als je anderen wilt beïnvloeden, moet je ook zelf te beïnvloeden zijn. Dat heeft kracht!

Als je anderen in beweging wilt krijgen, moet je zelf in beweging willen komen.

Kracht is namelijk:

– het vermogen om zelf vrijwillig van standpunt te veranderen;
– zelf een fout toe te geven of;
– een kwestie van de andere kant te bekijken.

Als je je invloed gebruikt om een beslissing naar een kant uit te laten vallen, dan moet je ook zelf  bereid zijn om mee te gaan met andermans beslissingen.

Machtsposities in organisaties bestaan, of je wilt of niet. Je bent er als ondersteuner altijd zelf deel van. Je kunt je positie ook gebruiken om anderen te manipuleren in je eigen voordeel. Dat heet dan machtsmisbruik.

Hoe gebruik jij je macht integer en intelligent? Stel waardevrije vragen zoals:

Een waardevrije vraag is een vraag waar geen oordeel in zit.

Een goede ondersteuner verzamelt informatie en durft zaken ter discussie te stellen.

  • Waarom doen we wat we doen?
  • Wat is de impact van deze beslissing?
  • Wat is de achtergrond van dit vraagstuk?
  • Welke belangen dienen we?
  • Wat laten we onbesproken en waarom?

Kom zelf in beweging (zo nu en dan), geef het goede voorbeeld en bekijk het eens van de andere kant!

Geschreven door Titia Huisman, Trainer Senior Management Assistent en Hoger Management Support

Extra online coaching voor jouw leerproces

Download brochure Senior Management AssistentNa de opleiding Senior Management Assistent krijg jij een extra coachsessie, ontvang je feedback en word jij extra ondersteund in jouw leerproces. Door de combinatie van trainen en coachen beklijft het geleerde namelijk nog meer. Hierdoor ben jij langer bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling en dit levert altijd betere resultaten op.

Bekijk wat deze opleiding je nog meer te bieden heeft

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

4 Tips: hoe keer je weerstand in je team?

Als coördinator of manager van een team doe je je best om alle neuzen dezelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *