Hét blog voor de ervaren assistant

De 5 vaardigheden van de succesvolle juridisch secretaresse

Als juridisch secretaresse zorg je ervoor dat het dagelijkse werk van de advocaten of je manager op rolletjes loopt. Je bent de schakel tussen hen en de cliënt, helpt met deadlines en bent betrouwbaar en accuraat.

Of je werkt voor een advocatenkantoor, notariskantoor of rechtbank, je hebt deze vaardigheden nodig om je werk succesvol te doen.

1. Communicatie

Je bent het aanspreekpunt voor je manager en zijn of haar cliënten. Je bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van klantrelaties en voor het communiceren van belangrijke berichten van en naar klanten. Daarnaast moet je vaak aan één woord genoeg hebben en wordt er van je verwacht dat je to-the-point bent. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn daarom een belangrijke vereiste voor jouw rol.

2. Professionaliteit

Je bent het visitekaartje van je manager/de advocaten en het kantoor waarvoor je werkt. Cliënten vertrouwen erop dat jij begrijpt waarover je het hebt, welke processen er spelen en wat voor invloed bepaalde zaken hebben op een zaak. Je bent vriendelijk en brengt een boodschap op een professionele manier over. 

3. Betrouwbaarheid

Het halen van deadlines is cruciaal in een juridische omgeving. Je werk is vaak gekoppeld aan een bepaald tijdsbestek. Als je niet op tijd bent, kan dat een negatieve invloed hebben op het werk van je manager en de zaak van een cliënt. Ze rekenen erop dat jij efficiënt en accuraat te werk gaat.

4. Proactief handelen

Niet alles navragen. Soms moet je dingen gewoon doen! Dat kan natuurlijk spannend zijn. Toch is jouw manager ontzettend blij als je proactief aan de slag gaat. Om sterker in je schoenen te staan, kan meer kennis over recht, de processen en rechtstaal je helpen. Dan weet jij bij een aanvraag meteen wat de vervolgstappen zijn, snel je de juiste vragen en plan je de juiste afspraken in. Kan je al stukken opvragen of ander voorwerk verrichten?

5. Juridische kennis

Voor een succesvolle invulling van jouw functie is het belangrijk dat je over kennis van recht en rechtstaal beschikt. Door te weten welke processen er spelen heb je overzicht. Je weet welke deadlines er zijn en welke stukken je moet opvragen. Dit kan je vertalen naar jouw dagelijkse werk en dat van de advocaat/manager.

Wil jij je manager of advocaat nóg beter ondersteunen?

Cursus Juridisch Secretaresse

Tijdens de verdiepende cursus Juridisch Secretaresse leer je niet alleen over recht en rechtstaal, maar je leert ook effectief te communiceren en een proactieve houding aan te nemen.

Na het volgen van de cursus ondersteun je beter, assertiever en proactiever. Je leert:

  • de essentie van belangrijke wetten en processen in jouw vakgebied;
  • effectief communiceren met cliënten, relaties en de advocaat/manager;
  • beter te ondersteunen door proactief te werken en vooruit te kijken.

De docenten leggen op een eenvoudige en toegankelijke manier de stof uit. Dat doen ze door voorbeelden te koppelen aan jouw dagelijkse praktijk. Daarnaast ga je veel zelf aan de slag met je eigen casuïstiek.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *