Hét blog voor de ervaren assistant

Help, mijn collega is een betweter

Heb jij ook zo’n collega die alles wel weet, de betweter op de werkvloer? De wijsneus, de allesweter, de tegenspreker? Hij of zij weet het altijd beter, zegt regelmatig: ‘Ja, maar…’ en luistert vervolgens niet meer naar de mening van anderen. Wat doet dat met jou?

Betweter

Vaak weet een betweter niet welke impact dit heeft. Ze praten vaak over een onderwerp vanuit zichzelf zonder te onderzoeken hoe een situatie of gebeurtenis voor een ander kan zijn. In ‘trainerstaal’ zeggen wij dan wel eens dat iemand dan alleen vanuit een eerste positie spreekt, alleen vanuit het eigen perspectief. Terwijl er nog legio andere mogelijkheden zijn…

Tips om te communiceren met de betweter

  • Zorg dat je jezelf voor een gesprek goed voorbereidt, zodat je niet buitenspel wordt gezet. Lees je dus goed in over een bepaald onderwerp. Niet om een discussie aan te gaan, maar om te weten waarover je het hebt, waardoor je meer tegenwicht kunt geven aan deze gesprekspartner.
  • Zorg dat je je afstemt op de ander. Zowel in de hardheid van je stem als je houding.
  • De betweter is vaak gevoelig voor complimenten.
  • Werk aan je overtuigingskracht en zelfvertrouwen.
  • Een beetje humor doet wonderen!

Tips voor de betweter zelf

Mocht je nu denken: ‘Hé, ik herken mezelf in de betweter’, zorg dan dat je de 4-secondenregel in acht neemt. Deze regel houdt in dat je 4 seconden nadat de ander uitgesproken is stilte in acht neemt. Dus eerst even wacht voordat je reageert. En, bedenk eens wat de goede intentie van het gedrag van de ander zou kunnen zijn…

Geschreven door: Astrid Kies, trainer Krachtig en Effectief Communiceren en Senior Management Assistent.


Succesvol samenwerken door goede communicatie

Cursus Krachtig en Effectief Communiceren

Leren omgaan met confronterend gedrag verbetert de samenwerking met collega’s enorm. Hoe je dat doet? Je leert het tijdens de 3-daagse cursus Krachtig en Effectief Communiceren.

Je versterkt je communicatie, je relaties, je overtuigingskracht en je succes, omdat je de basistechnieken van communicatie op een praktische, doelgerichte en heldere manier leert toepassen. Je kunt deze vervolgens elke dag in de praktijk gebruiken!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

2 Reacties

  1. Handige tips! Ik heb soms ook last van collega’s die mij overvallen met hun informatie. Er lijkt wel geen rem op te zitten. Bedankt voor het delen.

    Vriendelijke groet,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *