Hét blog voor de ervaren assistant

Help, mijn collega is een betweter

Heb jij ook zo’n collega die alles wel weet, de betweter op de werkvloer? De wijsneus, de allesweter, de tegenspreker? Hij of zij weet het altijd beter, zegt regelmatig: ‘Ja, maar…’ en luistert vervolgens niet meer naar de mening van anderen?

BetweterWat doet dat met jou? Of herken jij jezelf misschien een beetje in de ‘betweter’?

Vaak weet een ‘betweter’ niet welke impact dit heeft. Ze praten vaak over een onderwerp vanuit zichzelf zonder te onderzoeken hoe een situatie of gebeurtenis voor een ander kan zijn. In ‘trainerstaal’ zeggen wij dan wel eens dat iemand dan alleen vanuit een eerste positie spreekt, alleen vanuit het eigen perspectief. Terwijl er nog legio andere mogelijkheden zijn…

Tips om te communiceren met de ‘betweter’

  • Zorg dat je jezelf voor een gesprek goed voorbereidt zodat je niet buitenspel wordt gezet. Lees je dus goed in over een bepaald onderwerp. Niet om een discussie aan te gaan, maar om te weten waarover je het hebt, waardoor je meer tegenwicht kunt geven aan deze gesprekspartner.
  • Zorg dat je je afstemt op de ander. Zowel in de hardheid van je stem als je houding.
  • De betweter is vaak gevoelig voor complimenten.
  • Werk aan je overtuigingskracht en zelfvertrouwen.
  • Een beetje humor doet wonderen!

Tips voor de ‘betweter’

Mocht je zelf denken: ‘Hé, ik herken mezelf wel een beetje in de betweter’, zorg dan dat je de 4 seconden regel in acht neemt. De 4 seconden regel houdt in dat je 4 seconden nadat de ander uitgesproken is stilte in acht neemt. Dus eerst even wacht voordat je reageert. En, bedenk eens wat de goede intentie van het gedrag van de ander zou kunnen zijn.

Geschreven door: Astrid Kies, trainer Senior Management Assistent en NLP


Succesvol samenwerken

Download brochure NLPLeren omgaan met confronterend gedrag kan de samenwerking met collega’s enorm verbeteren. Dat kun je leren tijdens de 3-daagse cursus Overtuigend communiceren en profileren met NLP voor secretaresses.

Je versterkt je communicatie, je relaties, je overtuigingskracht en je succes, omdat je de basistechnieken en gereedschappen van de NLP methodiek op een praktische, doelgerichte en heldere manier leert toepassen. Je kunt deze vervolgens elke dag in de praktijk gebruiken!

Bekijk deze cursus NLP voor secretaresses

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Teveel werk secretaresse

Een berg werk na je vakantie? Weg ermee dankzij deze tips

Eén van de tips om na je vakantie relaxed te beginnen: Wil je je achterstand snel wegwerken? Begin dan met eerst alles weg te gooien wat weg kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *