Hét blog voor de ervaren assistant

1 dag inspiratie, 365 dagen energie. Wie wil dat niet?

Inspiratie laat zich moeilijk afdwingen. Goede ideeën liggen niet altijd voor het oprapen. Ten minste, zo lijkt het. Is het je weleens opgevallen dat je vaak de beste ideeën krijgt wanneer je onder de douche staat, terwijl je hardloopt of wanneer je heerlijk op een tropisch strand ligt? Inspiratie en creativiteit zijn volkomen natuurlijk. Goede ideeën zijn niet schaars. Het enige wat wij schaars hebben gemaakt zijn de omstandigheden waarin goede ideeën naar boven komen drijven.

We belemmeren onze creativiteit
Precies, wij belemmeren onze eigen creativiteit. Hoe? Gewoon, door ons druk te maken over de dagelijkse beslommeringen. Door gespannen te zijn, door ons denken te beperken, door slecht te slapen, weinig tijd voor onszelf te nemen en ga zo maar door. Inspiratie is zo gevonden, mits je weet hoe je het kunt oproepen. Hieronder hebben we enkele tips om je creativiteit een boost te geven en je inspiratie terug te vinden.

5 tips om je inspiratie terug te krijgen
Heb je even geen idee wat je moet schrijven, wat je wilt doen, hoe je je leven wilt inrichten? Ga dan aan de slag met deze tips, en vind je inspiratie terug.

1. Ontspan
De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen bent. Wanneer je hersenen zich niet druk hoeven te maken over allerlei zaken. Ga sporten, stap in een warm bad, boek een weekendje weg, doe een dagje niets. Creativiteit is het resultaat van een ontspannen geest. Dus laat die spanning los.

2. Geloof dat er altijd mogelijkheden zijn
Het is makkelijk om je creativiteit te beperken door te denken dat de mogelijkheden beperkt zijn. Hoe lastig een situatie er ook uit ziet, er zijn altijd meer mogelijkheden dan je denkt. Dus vertrouw erop dat er oplossingen zullen komen, ook al heb je nog geen idee hoe. Blokkeer je creativiteit niet, maar geef het juist vrij spel.

3. Stel jezelf bloot aan vreemde prikkels
Creatieve ideeën ontstaan vaak wanneer twee onwaarschijnlijke factoren gecombineerd worden. Werk jij in de boeken? Bezoek dan eens een theater of film. Werk je in de zorg? Haal je inspiratie dan eens uit de hotellerie of de luchtvaart. Werk je met technologie? Kijk naar de natuur. Je legt bijzondere verbanden als je ogenschijnlijk verschillende (vak)gebieden met elkaar combineert. Dus lees, kijk, luister, voel en ervaar buiten de gebaande paden.

4. Haal je inspiratie uit kleine dingen
Het geluid van je koffiemachine, de geur van het park, de sfeer in de auto, muziek in de boekenwinkel. De wereld zit vol met inspiratie. Het enige dat jij hoeft te doen is luisteren. Stel jezelf open voor al deze informatie. Constant nadenken is vaak niet de beste manier om een idee te genereren. Laat liever het probleem los, ontspan en sta open voor antwoorden. Voor je het weet pik je iets op waarmee je jouw creatieve uitdaging kunt oplossen. Zoek niet alleen in grote antwoorden, verwacht meer van kleine inspiratiebronnen.

5. Blijf zoeken, blijf nieuwsgierig
Neem geen genoegen met het eerste idee dat in je opkomt. Soms is dit het beste idee, maar meestal zijn de ideeën die volgen veel interessanter. Soms kost het even tijd om het uiteindelijke idee vorm te geven. Het eerste idee dat jou te binnen schiet, is meestal ook het eerste idee dat bij een ander te binnen schiet. Met andere woorden, je eerste idee is vaak niet origineel. Leg de lat hoger voor jezelf, blijf zoeken. Het zal je verbazen hoeveel inspiratie je krijgt als je een open houding hebt!

Doordat je geïnspireerd raakt voel jij je energieker. Hierdoor voel jij je fitter en lekkerder in je vel zitten. En dit verhoogt ook nog eens je effectiviteit. Wat houd je nog tegen?

Bron: sochicken.nl

Bekijk de Secretary Powerclass

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *