Hét blog voor de ervaren assistant

Vind jij dat normaal?

FOTO ERIC BRINKHORST

We zitten tjokvol aannames, stereotypen en vooroordelen. Dat zit een onbevangen kennismaking met mensen die anders in het leven staan natuurlijk in de weg. We zeggen en denken eerder ‘doe normaal’, dan ‘hé, wat leuk dat jij een hele andere mening hebt’. We zoeken vaker mensen op die een beetje op ons lijken, dat praat veel gezelliger. Op een receptie of verjaardag lopen we meestal niet af op de mensen die we nog níet kennen om daar eens flink kennis mee te maken. We klitten meestal samen met bekenden, ook als we die eigenlijk niet zo leuk vinden.

Als anderen een variatie zijn op onszelf, vinden we dat prima. Maar de verschillen moeten vooral niet te groot worden of over principiële zaken gaan. Lopen we met zijn allen rustig naar rechts en zegt er één: ‘We kunnen ook huppelen!’ dan vinden we dat best grappig en creatief, dan vinden we het kunst en aanvullend. Maar gaan we naar rechts en wil er één dat we allemaal naar links gaan, dan vinden we dat vaak helemaal niet leuk en lekker gek. Dat is gewoon irritant, doe even normaal mee zeg. Het zijn bovendien altijd dezelfden die iets anders willen. Dat er mensen naar links willen, is tot daaraan toe, maar ze mogen ‘ons’ niet in de weg zitten, ophouden, te veel afleiden, een spiegel voorhouden, tegenspreken, of vinden dat ze beter leven dan wij. Want dan worden we boos of raken we op zijn minst geïrriteerd.

Het kan een hele uitdaging zijn om er met elkaar een gezellig en goed functionerend geheel van te maken. Dat is iets menselijks en mensen over de hele wereld vinden dan ook allerlei antwoorden op de vragen hoe we goed kunnen samenwerken, hoe we om kunnen gaan met anderen, met verandering, met leiders. Door te reizen vind je vaak verrassende antwoorden op deze hele relevante vragen.

Jitske Kramer

Jitske Kramer is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Hoe kun je samenwerken met mensen die je leuk vindt, maar vooral ook met mensen die je niet zo leuk vindt. Meer informatie: www.humandimensions.nl

Maak het verschil!

Omarm de veranderingen in jouw vak en leer hoe jij het verschil kunt blijven maken. Een dag vol nieuwe inzichten van o.a. Jitske Kramer en Laurentien van Oranje, praktische handvatten en heel veel inspiratie! Benieuwd? Kom dan op 13 februari naar het Nationaal Secretaresse Congres.

Lees meer over het Nationaal Secretaresse Congres

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Tips voor een krachtige zakelijke tekst

Het schrijven van een goede zakelijke tekst is soms een hele klus. Hoe beantwoord je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *