Hét blog voor de ervaren assistant

Het verschil tussen een uitvoerend en adviserend secretaresse

Adviserend secretaresseJouw kracht als secretaresse is je ervaring, inzicht en (mensen)kennis. Velen van jullie zijn zich echter onvoldoende bewust van dit soort kwaliteiten. Durf jij jezelf dan ook positief zichtbaar te maken op een manier die voor jou lekker voelt? Om zo mee te bewegen en je te ontwikkelen in jouw adviserende rol?

Dit doe je door goed te communiceren en te profileren. Laat jezelf maar horen en zien: ‘Hallo, hier ben ik en ik ben er klaar voor’. Dit maakt het verschil tussen een uitvoerend en een adviserend secretaresse.

Kernkwaliteiten waarmee je het verschil maakt

  • Zelfvertrouwen: Jij doet er toe! Wees zeker over je eigen krachten en kwaliteiten. Met een goede dosis zelfvertrouwen straal je kracht uit, val je op en durf je persoonlijk gewicht in te zetten bij je leidinggevende.
  • Flexibiliteit: Zie het als kneedgum. Als je een groot aanpassingsvermogen hebt, kun je omgaan met tegenstrijdige belangen en hierop inspelen. Dit betekent ook dat je initiatief neemt, kansen ziet en er iets mee doet. Liever pro-actief dan passief afwachten.
  • Organisatiesensitiviteit: Die moet je in achterzak hebben zitten. Begrijpen wat er speelt in de organisatie. Je bent bekend met sturende krachten, normen en waarden van de organisatie. Daarnaast ben jij bewust van je eigen voorbeeldfunctie in jouw rol als adviserend secretaresse. Je bent consequent en consistent in het voorbeeldgedrag.
  • Meester worden in professioneel en doelgericht communiceren: Train, train, train, oefen, oefen, oefen, doen, doen, doen. Communicatie gaat veel verder dan het alleen uitwisselen van informatie. Effectief en professioneel communiceren gaat over het opbouwen, optimaliseren en in stand houden van relaties.

Door te weten hoe je beïnvloedt en hoe je jezelf zichtbaarder maakt, werk je aan een nog sterker ik-merk.

Geschreven door Astrid Kies, docent van de opleiding Senior Management Assistent en cursus NLP voor de secretaresse

Download brochure Senior Management AssistentOpleiding Senior Management Assistent

Wil je nog beter worden in jouw vak? Oftewel: je manager voorzien van goed advies en steviger in je schoenen staan?

De 5-daagse opleiding Senior Management Assistent leert je vaardigheden waarbij je breder leert kijken en werken. Je gaat van rechterhand naar adviseur.

Lees meer over de opleiding Senior Management Assistent

Download brochure NLPCursus NLP voor secretaresses

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) is een krachtige methode om effectief te communiceren, zodat wat je wilt zeggen goed, duidelijk en overtuigend overkomt. Je leert bewuster om te gaan met alledaagse situaties.

Tijdens de 3-daagse cursus NLP voor secretaresses leer je praktische technieken waarmee je jouw communicatie en persoonlijk functioneren verbetert.

Lees meer over de cursus NLP voor secretaresses

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Teveel werk secretaresse

Een berg werk na je vakantie? Weg ermee dankzij deze tips

Eén van de tips om na je vakantie relaxed te beginnen: Wil je je achterstand snel wegwerken? Begin dan met eerst alles weg te gooien wat weg kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *