Hét blog voor de ervaren assistant

Veilig online leren via Zoom, kan dat?

Ja, je leert veilig online via Zoom. De online meeting tool is klaar voor een veilige, kwalitatieve en gebruiksvriendelijke toekomst. We leggen het je graag uit.

In het begin: de Corona-lawine

In het begin van de corona-periode stond Zoom onder vuur: ondanks dat deze tool de ideale optie bleek voor het snel opzetten en volgen van online les, zou het nogal onveilig zijn. Logisch, want Zoom was nooit specifiek ontworpen voor online les. Laat staan voor grootschalig gebruik. Sterker nog, veel veiligheidsfuncties zaten al in de tool, maar dan op plaatsen die de snelle gebruikers over het hoofd zagen.

Verbeteringen van Zoom

Toch waren er wel degelijk verbeterpunten. Zoom heeft haar beveiligingsproblemen sinds half april 2020 intensief aangepakt, denk aan:

  • Alle communicatie is inmiddels versleuteld met de zogenaamde de AES 256-bit GCM encryptie: een van de allerhoogste standaarden. Geen kans meer op ongewenste meeluisteraars of ‘Zoom bombing‘ dus.
  • Bij iedere nieuwe update staat veiligheid voorop, dankzij nieuwe in dienst genomen specialisten op de diverse terreinen van veiligheid en encryptie.
  • Hosts bedienen in één oogopslag alle relevante veiligheidsfuncties. Denk aan: meetings dichtzetten als alle deelnemers er zijn (er kan niemand meer bij), deelnemers toestemming geven om de meeting bij te wonen, etc.
  • Je kunt pogingen van misbruik meteen rapporteren aan het speciaal opgerichte trust and security team.
  • Eigenaars van een betaald Zoom account kunnen bepalen waar de data opgeslagen wordt: naast USA kan dat in Europa, je kunt bijvoorbeeld China uitsluiten.

Ook hosts en gebruikers hebben een rol in veiligheid

Alleen deze aanpassingen van Zoom zelf zijn nog niet voldoende. Ook is het belangrijk dat de host (wij) iedere meeting veilig inricht én dat de gebruiker (jij) veilig handelt. Samen zorg je er bijvoorbeeld voor dat meeting-links en bijbehorende wachtwoorden niet ‘op straat’ komen te liggen. Uiteraard geldt dit voor alle online communicatie tools.

Ik mag Zoom niet gebruiken, wat nu?

Het is goed om te weten dat Zoom beveiliging en privacy heel serieus neemt. De druk vanuit de hele wereld zal Zoom’s motivatie hiervoor alleen maar verhogen. Veel organisaties hebben half 2020 een intern verbod op meetings via Zoom gezet, maar dat is niet langer nodig. Zoom verdient een tweede kans.

Wellicht kan je de betreffende beleidsmaker vragen om opnieuw zijn besluit te overwegen? Ook kun je buiten de werkomgeving van je organisatie (bijvoorbeeld op je privé telefoon of laptop) deelnemen.

Een praktisch advies (dat geldt voor alle software): installeer Zoom alleen vanaf de Zoom-website of de officiële app store. Er zwerven namelijk installatiepakketten rond die naast Zoom ook spyware installeren. Download dus altijd direct bij de maker van software.

Ok, maar is Zoom 100% waterdicht?

Dat durven we helaas niet te zeggen. Maar geen enkele – door derden gerunde – communicatiedienst is waterdicht, zoals Teams of Skype. Meelezen, kijken en luisteren met meetings is gewoonweg een van de rechten die zo’n tool zich toe-eigent. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je online informatie nooit helemaal veilig kunt delen.

Teamcoach Secretariaat

Online lesgeven is relatief ‘low-risk’: Zoom is hiervoor het best geschikt. Wil jouw organisatie 100% op safe spelen (voor bijvoorbeeld interne strategische vergaderingen met bedrijfsgeheimen), dan zal het haar eigen zeer versleutelde communicatiesoftware op een eigen server moeten draaien… Signal is ook een ultraveilige tool, maar helaas niet goed geschikt voor online les.

Zoom: de beste tool voor online les

Zoom is voor Secretary Management Institute dé online leertool: onze docenten kunnen je hiermee de leukste, beste én veiligste online lessen bieden. Dankzij deze tool blijven we jou ontwikkelen in je vakgebied en online verbinden met vakcollega’s: onderwijs gaat gelukkig gewoon door!

Deze reacties van cursisten willen we graag met je delen:

  • Ik was in het begin zeer sceptisch over het online trainingstraject. Het is ook echt nieuw voor de meesten om dit online te doen. Ik ben toch meegegaan met alle veranderingen in deze corona tijd. Mij is het online leren heel goed bevallen! Kwestie van proberen.
  • ‘Fijn dat ik de les via de livestream kon volgen en het werkte perfect!’

Bronnen:

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Hoe behoud jij jouw toegevoegde waarde als managementassistent?

Weet jij wat jouw toegevoegde waarde is als managementassistent? Als je deze niet helder voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *