Hét blog voor de ervaren assistant

Voelt thuiswerken te afstandelijk? 3 Tips voor een betere werkrelatie

Ook al gaan we weer wat meer naar kantoor, velen werken en vergaderen nog steeds online. Naast dat dit thuiswerken best vermoeiend is, voel je je soms ook alleen. Je ziet je collega’s weliswaar via een beeldscherm, maar mist toch echt dat fysieke contact. Je voelt de afstand.

Wil jij, ondanks het thuiswerken, je energie terugvinden en de balans herstellen? Verdiep je dan eens in de volgende uitdagingen en ga aan de slag met de bijbehorende tips.

Uitdaging 1: hoe houd je jezelf en anderen betrokken?

Dit is misschien wel de grootste uitdaging – en angst – van heel veel managers wanneer een afdeling of volledig bedrijf online werkt. Hoe bewaar je op afstand de teamspirit? En hoe houd je jezelf bij de les en gemotiveerd? Terechte vragen wat ons betreft. Want wanneer iedereen op afstand werkt, kun je sneller het gevoel krijgen ‘uit het oog te zijn verloren’.

Tip: tref elkaar online

Waarschijnlijk heb je al heel wat geZoomed, geTeamed en/of geSkyped. Deze tools zijn niet alleen goed voor je workflow, maar ook voor je betrokkenheid. Zoek je (directe) collega’s daarom regelmatig online op. En niet alleen voor inhoudelijk vragen, maar ook om tijdens de virtuele koffiepauze eens lekker bij te kletsen over het weekend. Ook dat is belangrijk. Investeer in onderling contact en zoek daarbij de juiste communicatietools.

Uitdaging 2: hoe bouw je aan een persoonlijke relatie, ondanks de onpersoonlijke afstand?

Dat je geen persoonlijke relaties op kunt bouwen wanneer je op afstand werkt, is natuurlijk klinkklare onzin. Het is zeker mogelijk om een hechte band op te bouwen, ondanks dat je elkaar niet fysiek ziet. Maar het vraagt wel net wat meer bewuste aandacht. We voelen verbinding door humor en gedeelde interesses. Dat is er nog steeds wanneer je ‘online gaat’. We maken echter ook verbinding door het oppikken van elkaars lichaamstaal. En dat is online toch wel een stukje ingewikkelder.

Tip: zeg wat je doet.

Aangezien lichaamstaal online moeilijker te lezen is, is goede communicatie essentieel. Omdat je niet zoveel ziet op eens scherm, mis je een groot deel van de lichaamstaal. Waar je eerste je notitieblokje erbij pakte en ijverig begon te pennen, was dat voor je gesprekspartner voldoende om te begrijpen dat je aandachtig luisterde en nuttige informatie filterde. Via het beeldscherm is dat echter niet helemaal zichtbaar. Zeg in dat geval bijvoorbeeld: ‘ik schrijf even mee’. Door dit soort kleine acties, kun je elkaar makkelijk volgen en verbeter je de communicatie, wat je zakelijke relatie alleen maar ten goede komt.

Uitdaging 3: hoe zorg je voor overzicht van waar iedereen mee bezig is?

Samenwerken en communiceren wordt als grote uitdaging genoemd door thuiswerkers. Voorheen werkte iedereen bijvoorbeeld prima op zijn of haar eigen manier, nu is dat best vervelend. Veel verschillende werkwijzen roepen veel verschillende vragen op. En hoe houd je dan nog het overzicht?

Tip: weet wat er verwacht wordt.

Stem met je manager, collega’s en/of team de verwachtingen, doelen, werkprocessen en werkwijze af. Alleen wanneer het voor iedereen duidelijk is wat er van elkaar verwacht wordt, maar ook hoe we dat verwachten, creëer je rust en overzicht. Ook projectmanagementtools als Trello zijn effectiever wanneer je er allemaal op uniforme wijze mee werkt.


Cursus Virtual Assistant

Nu dat je thuis (blijft) werken of voor jezelf wilt beginnen als zzp’er: wil jij krachtiger en professioneler managen op afstand? Na deze cursus Virtual Assistant:

  • Maak je een krachtige en professionele online indruk
  • Draag je bij aan efficiënter virtueel vergaderen
  • Werk je samen met behoud van de menselijke relatie, ondanks de afstand
  • Werk je gefocust en efficiënt (thuis)
  • Weet jij hoe je de spil kunt zijn van jouw projecten als virtuele managementassistent

Cursus: Grip op je werkdruk

Cursus grip op werkdruk

Wil je je niet langer in je werk laten beïnvloeden door je (thuis)omgeving en werkdruk? Je balans terugvinden en de regie weer in eigen hand nemen? Bekijk dan de 2-daagse cursus Grip op Werkdruk:

  • Ervaar stress als vriend en niet als vijand
  • Speel slim in op gespannen situaties en buig het om naar positiviteit
  • Functioneer krachtig als positieve perfectionist
  • Kom voor jezelf op wanneer grenzen worden bereikt
  • Sta met meer energie op de (virtuele) werkvloer, wat aanstekelijk werkt op anderen

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *