Hét blog voor de ervaren assistant

Veerkracht is mentale weerbaarheid voor stress

Elke GeraertsElke Geraerts is doctor in de Psychologie en bekleedde verschillende academische posities aan de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Ze is mede-oprichtster van Better Minds at Work, dat de mentale weerbaarheid van medewerkers verhoogt. Ook is ze auteur van Mentaal Kapitaal, dat in België inmiddels een bestseller is.

Haar missie is om mensen te prikkelen om hun eigen mentale veerkracht te versterken. Maar hoe doet ze dat?

Versterken van veerkracht

Hoe maakt zij mensen bewust van hun veerkracht?

Mijn boek heb ik speciaal geschreven om mensen te stimuleren en te inspireren om hun mentale veerkracht te versterken. Daarnaast geef ik vaak lezingen waarin ik mensen laat stil staan bij het belang van veerkracht en hoe dat te versterken.

Volgens Elke Geraerts heeft elk mens het in zich om zijn eigen veerkracht goed aan te voelen en te versterken. Zij stelt dat het deels iets is dat je meekrijgt in je genenpakket, maar dat het voor een groot deel voortkomt uit de dingen die je meemaakt.

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat succesvolle mensen vaak een moeilijke kindertijd kenden, en dat net dát hen aanspoorde om veerkracht te ontwikkelen. De wet van de stimulerende achterstand is daarin interessant: achterstand kan je net prikkelen om een voorsprong te krijgen.

Nationaal Secretaresse Congres tulpWaan van de dag

Elke Geraerts heeft een duidelijk beeld van wat de belangrijkste stressfactoren voor assistants zijn en hoe ze hiermee kunnen dealen.

Ik denk dat assistants vaak flexibel moeten omgaan met de waan van de dag; ik vergelijk het vaak met de konijnen tussen de olifant. Deze dieren-metafoor komt uit een uitspraak van een Texaanse oliemagnaat, Boone Pickens, die ooit zei: “When you are hunting for an elephant, do not get distracted by chasing rabbits.” De olifant is de prioriteit die je op een strategische manier moet najagen, terwijl de konijnen – de waan van de dag – overal tussenin springen.

Volgens Geraerts is het is makkelijk om daar instinctief op te reageren, maar aan het einde van de dag is de olifant alleen maar verder van ons weggelopen en nog moeilijker na te jagen. Dat zorgt voor een onvoldaan gevoel, een knagend gevoel dat je de hele dag maar dingen hebt moeten oplossen en regelen. Elke Geraerts stelt:

Dat creëert uiteindelijk stress. Correct me if I am wrong, maar ik vermoed dat een assistant vaak last heeft van die waan van de dag.

Eigen leermoment

Zelf heeft Elke ook leermomenten gekend waarbij ze veerkracht nodig had.

Toen ik besliste om mijn job in de academische wereld te verruilen voor het onzekere bestaan van een zelfstandig ondernemer voelde ik dat ik veerkracht aan de dag moest leggen. Om iets uit het niets op te bouwen, vergde veel moed en veerkracht.

We zijn inmiddels een paar jaar verder en Elke is heel blij dat ze deze sprong heeft durven wagen. Het bedrijf ‘Better Minds at Work’ groeit fors, zowel in België als Nederland. Het blijkt niet alleen een succesvolle maar ook een bevredigende keuze te zijn geweest.

Ik vind het geweldig om in het bedrijfsleven mensen te stimuleren om net wat meer mentale weerbaarheid voor stress te ontwikkelen.

Elke Geraerts is doctor in de psychologie. Ze verzorgt tijdens het Nationaal Secretaresse Congres op 2 februari 2016 de presentatie: Mentaal Kapitaal: hoe je eigen veerkracht versterken.

Bekijk het Nationaal Secretaresse Congres 2016

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *