Hét blog voor de ervaren assistant

Superfood of superonzin?

Superfood is geen wetenschappelijke term, maar wordt door sommige voedingsdeskundigen gebruikt om voedingsmiddelen aan te duiden die rijk zijn aan gezonde vitaminen en mineralen. Voedingsstoffen dus met een hoge voedingswaarde. Superfoods zijn automatisch laag in (verzadigd) vetgehalte en contaminanten zoals gif en kunstmatige toevoegingen.

Superfood is razend populair
Tegenwoordig praat iedereen over superfood, en dan vooral over de zaden. Zijn al die zaden echt zo goed of moeten we het met een korreltje zout nemen? De consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan onder 8 zaden. Ons advies is; ga niet alleen zaden eten. Als je echt gezond wilt eten, zorg er dan voor dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Dat zijn ook superfoods.

Voorbeelden van superfood
Denk aan blauwe bessen, broccoli en andere groene groenten zoals avocado”s, tomaten, kokosolie en diverse noten en zaden zoals chiazaadjes. Ook vette vis mag je tot superfood rekenen vanwege de hoge waardes aan omega-3 vetzuren.

Junkfood
Het tegenovergestelde van superfood is junkfood, o.a. friet, frikadellen en donuts. Dit zijn de beruchte “lege calorieën”. Het voedsel levert je wel calorieën, maar heeft vrijwel geen voedingswaarde. Je hongert je lichaam uit, terwijl je dikker wordt. Je lichaam krijgt niet de benodigde voedingstoffen om energiek te zijn. De gevolgen van (te)veel junkfood zijn; je wordt ongezond en moe.

Eet jij meer junkfood of powerfood? Zorg dat je genoeg gezond eten binnenkrijgt, dus minder junkfood en meer superfood en groenten. Hieronder 5 simpele manieren om je superfood binnen te krijgen.

5 leuke superfoods:

 • Edamame boontjes, ook wel jonge sojaboontjes.
  Die zitten propvol proteïnen en vezels. Kort koken, af laten koelen en serveren met een beetje zout. Je eet alleen de bonen in de peultjes. Je koopt ze bij de toko (in het vriesvak).
 • Zelf sojamelk maken
  Week de sojabonen, maal ze fijn met water en zeef ze dan door een kaasdoek. Sojamelk bevat net zoveel proteïnen als koemelk, maar geen calcium.
 • Goede olijfolie
  Neem extra vierge, de meest pure, koudgeperste olie zonder toevoegingen. Kies een donkere fles en bewaar hem op een koele plek. Olie oxideert snel door warmte en licht, daardoor verliest hij vitamine E, kwaliteit en smaak.
 • Wakame, arame, nori: groen uit de zee is goed voor je
  Je vind steeds meer Japanse producten: miso, noodles en zeewier. Zeewier bevat meer mineralen dan elk ander soort voeding, kan 10x meer clacium bevatten dan melk en tot 8x meer eiwitten dan vlees. Voeg nori toe aan soep, strooi het over salade of een rijstgerecht.
 • Tijd voor kool
  Kool bevat veel vitamine (vooral C) en minerealen, zit vol met vezels (goed voor je spijsvertering), levert antistoffen voor infecties, is goed voor je huid, maag en zenuwstelsel, verlaagt je cholesterol, lijkt preventief te werken tegen kanker en geeft je bakken met energie.

Krijg meer power op de Secretary Power Class www.secretary.nl/power. Dit event vindt plaats op 30 oktober 2014 in WTC Rotterdam.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *