Je functioneert prima en je zit redelijk goed in je vel, maar… je haalt niet meer de voldoening uit je werk zoals vroeger. Je zit in je comfortzone en dit geeft het gevoel van “controle”, een vertrouwd houvast. Het wordt saai en een tikkeltje voorspelbaar, ook al durf je dit niet te uiten. Herken je dit gevoel? Er is een naam voor: sleur. En nu de vraag, hoe breek je hier uit?
Hoe breek je uit de sleur?
We gaan terug naar het begin: jouw jeugd. Weet je nog hoe zenuwachtig je als kind kon zijn voor een spreekbeurt, maar achteraf dolblij was als je een goed cijfer kreeg? Of het moment van je eerste rijles. Het gevoel dat je dolgraag iets nieuws wilt leren en de adrenaline en zelfvertrouwen wat het gaf als je het onder de knie had. Je stapte hierbij uit je comfortzone!
In de basis zijn mensen lerende wezens. Ondanks dat je je misschien prettig voelt in een bepaalde situatie zijn wij, mensen, continu bezig met onze visie, kennis en ervaring te vergroten. Wanneer jij bewust wordt van wat je nog graag wilt leren en daarmee aan de slag gaat, levert dit veel voordelen op. Dus, geef je werk een boost door uit je comfort zone te stappen!
Laat jouw ‘spirit animal’ spreken
Hoe je die stap uit je veilige zone maakt, dat is afhankelijk van jouw persoonlijkheid. We onderscheiden 3 types:
- De onschuldige, maar nieuwsgierige uil
Jij bent blij dat je werk hebt, je waardeert jouw werkgever, kan goed opschieten met alle collega’s en voert het werk zo goed mogelijk uit. Kortom, je bent blij met de positie waar je in zit. Toch vind je sommige werkzaamheden saai en bewonder je collega’s die toffe opdrachten op zich nemen. In jouw ogen zou jij dat nooit kunnen. Wanneer je wél afgaat op je prooi en iets compleet nieuws aangrijpt, doe je dit in het donker zodat niemand het ziet. - De sterke, maar gevoelige wolf
Je bent goed in je werk en bent je daar bewust van. Je durft je mening te geven aan collega’s over jouw vakgebied, maar houdt wijs je mond als het over dingen gaat waar je geen kennis van hebt. Echter is je huidige werk te veel van hetzelfde en ben je soms jaloers op de leuke opdrachten van andere collega’s. Het verlangen naar vernieuwing en verandering is sterk aanwezig, maar je wordt tegengehouden door angst. Angst voor wat anderen van je vinden, of het je zal lukken en of het succesvol zal zijn. Jouw valkuil: je laat kansen schieten. - De levendige, maar ijdele tijger
Jij experimenteert maar al te graag met nieuwe uitdagingen. Je bent aanwezig op de werkvloer, trekt graag werkzaamheden naar je toe en laat dit ook zien aan collega’s. Met jouw goede wil en energie ga je direct op jouw prooi af en grijp je alles aan wat op je pad komt. Je raakt hierdoor soms het overzicht kwijt, het bezorgt je stress en het pakt niet altijd uit zoals je gehoopt had.
Tips om uit je comfortzone te stappen
Per spirit animal geven we je passende tips. Beschik je over een goede dosis lef om jouw persoonlijke grenzen te verleggen en deze tips in de praktijk toe te passen?
Uil:
- Betrek iemand uit je omgeving wanneer er zich een nieuwe kans voordoet. Dit kan een collega, vriend(in) of familielid zijn. Je hoeft het namelijk niet direct alleen te doen. Samenwerken biedt nieuwe inzichten en daarnaast ben je sterker met zijn tweeën dan alleen. Vertel een collega dat je “die ene opdracht” reuze interessant vindt en vraag of hij/zij jou zou kunnen helpen met een aantal taken. Op deze manier kun je ontdekken of dit de juiste stap voor jou is.
- Blijf dicht bij jezelf en je vakgebied. Grijp niet direct iets aan waar je nog geen kennis van hebt, maar kijk eerst waar je goed in bent binnen jouw eigen taken. Misschien kan je deze taken uitbreiden of vanuit een ander daglicht bekijken. Pas bijvoorbeeld eens nieuwe schrijftechnieken toe in jouw communicatie, maak dat ene document eens anders op dan normaal en speel met je planning.
- Verdiep je in de dingen die jou leuk lijken. Wanneer je in de comfort zone zit, voer je werkzaamheden uit waar je bekend mee bent. Iets wat je nog niet kent, is daarom erg spannend. Analyseer en bekijk de opdrachten die jou leuk lijken van een afstandje. Lees je online in over het onderwerp en kijk eens mee met een collega. Wat moet hij/zij ervoor doen? Door je te verdiepen in het onderwerp wordt de afstand met het onderwerp minder groot. De drempel om deze nieuwe kans aan te grijpen wordt dan ook minder hoog.
Wolf:
- Ben impulsief. Wanneer het over jouw eigen vakgebied gaat, vertel jij schaamteloos waar het op staat. Daarentegen is het aangeven dat je iets nieuws wilt proberen voor jou nog lastig. Laat die zelfverzekerde en vakinhoudelijke stem spreken, ook al is het onderwerp nieuw. Geef je mening, meng je in het gesprek en wie weet lever je een grote bijdrage aan iets wat voor jouw compleet nieuw is.
- Overwin je angst. Ben je bang voor kritiek, reacties van anderen of om te falen? Vraag aan een collega, vriend(in) of familielid wat hij of zij van jouw werk vindt en wat eventueel beter kan. Oefen daarnaast jouw reactie, zonder in de verdediging te schieten. Ontspan je lichaam bij het krijgen van kritiek, bedank de persoon na zijn/haar verhaal, vraag naar de verbeteringen en accepteer de feedback. Door dit toe te passen, leer je steeds beter omgaan met feedback en komt die stap richting het aangrijpen van nieuwe kansen steeds dichterbij.
- Visualiseer! Normaal gesproken kaats jij een opdracht al af als het niets met jouw vakgebied te maken heeft. Bedenk vóór dat je iets direct afschrijft wat het op zou kunnen leveren. Houd hierbij ook je huidige situatie in het achterhoofd, want je bent tenslotte op zoek naar verandering. Het kan alleen maar beter worden! Focus je op het eindresultaat.
Tijger:
- Maak keuzes. Ondanks dat je het liefste alle nieuwe kansen wilt aangrijpen, is het soms verstandiger om een keuze te maken. In plaats van dat er meerdere taken door elkaar heen lopen en je continu moet schakelen, stort je je volledig op één of twee grote taken. Kies hetgeen wat een aanvulling is voor jouw als persoon en je werk. Door alle extra aandacht zullen jouw ware talenten beter zichtbaar zijn.
- Niet alles pakt altijd uit zoals je gehoopt had. Laat die keer dat het resultaat minder is een les voor je zijn. Je bent geneigd om dit normaal gesproken snel achter je te laten en door te gaan met iets anders. Echter, het is belangrijk dat je weet waarom iets fout ging en te zoeken naar een oplossing voor een volgende keer. Deze aanpak maakt je bewuster van het moment dat je uit jouw comfortzone stapt en is een goede voorbereiding op toekomstige tegenslagen.
- Geniet van zowel het proces als het resultaat. Je bent gewend om met veel dingen tegelijk bezig te zijn, waardoor je het echte belang soms uit het oog verliest. Uit je comfortzone treden kan soms een enorme verademing zijn, die je niet bewust meemaakt. Sta daarom stil bij die opdracht/uitdaging waar je zo naar verlangde en geniet van het totale proces.
Onthoud: wat jouw spirit animal ook is, het zijn stuk voor stuk roofdieren die op hun eigen manier achter hun prooi aangaan. Wanneer jij op zoek bent naar verandering is het allerbelangrijkste dat je dingen aangrijpt die bij jou passen, die jou leuk lijken en waar je energie van krijgt. Focus je op werken met passie en blijf jezelf. De uitkomst? Je wordt een zekerder, zelfstandiger en onafhankelijker persoon.
Laat het vertrouwde los en ga het avontuur aan, want:
Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met betrekking tot het onderwerp “Uit je comfortzone stappen”. Laat ons in een reactie weten of de bovenstaande tips jou hebben geholpen en of je zelf nog goede tips hebt!
Nationaal Secretaresse Congres 2018
Uit je comfortzone! Dat is het thema van het Nationaal Secretaresse Congres op 6 februari 2018. Wat levert het op en hoe pak je het aan? O.a. Beau van Erven Dorens en Sophie Hilbrand inspireren jou met hun persoonlijke verhalen. Topsprekers Karl Raats en Pacelle van Goethem geven je tips om, op een wijze die geheel bij jou past, meer uit je leven te halen!