Hét blog voor de ervaren assistant

Maak jij deze sollicitatieblunders als secretaresse?

Sollicitatieblunders secretaresse

Iedereen maakt fouten tijdens een sollicitatiegesprek. Logisch: in zo’n situatie ben je gespannen en dan doe je soms dingen die je eigenlijk niet wilde. Misschien heb je tijdens een sollicitatiegesprek dingen gezegd waarvan je later spijt had?

Om je voor sollicitatieblunders te behoeden, hebben we er tien op een rij gezet. Zo kun je onbezorgd het gesprek in en zal alles goed gaan. Hopelijk. 🙂

Vertel niet je hele levensverhaal

Wanneer je een leuk sollicitatiegesprek hebt en je voelt je op je gemak, wil het nog wel eens voorkomen dat per ongeluk je hele levensverhaal op tafel komt. Je bent enthousiast aan het vertellen en wijdt uit over allerlei onderwerpen. Dit is een no go. Die verhalen komen later wel een keer, het gaat er nu om dat je jouw secretaresse skills duidelijk maakt aan de persoon tegenover je. Probeer onnodige informatie te vermijden en focus je op de secretaresse vacature.

Aanvullend hierop: zorg ervoor dat je niet continu aan het woord bent. Laat de ander uitpraten en geef dus genoeg ruimte om vragen te stellen.

‘Ik hoor graag van u’

Je hebt een telefonisch kennismakingsgesprek gehad en zegt op het eind ‘Ik hoor graag van u’. Niets mis mee zou je zeggen: in jouw functie laat je altijd wat weten als iemand dat vraagt. Maar in de recruiterswereld heb je de kans dat je niet wordt teruggebeld. Wanneer je vraagt wanneer je een reactie kunt verwachten, heb je zelf de touwtjes in handen. Als deze datum voorbij is kun je zelf contact opnemen. Wees proactief!

Kom niet te… vroeg

Solliciteertips voor secretaresses

Dat je niet te laat mag komen, is evident. Maar te vroeg komen kan ook verkeerd worden opgevat… Probeer 5 tot 10 minuten van tevoren je te melden voor het gesprek (loop anders buiten nog een extra rondje).

Wees niet té eerlijk

Natuurlijk, liegen is het domste wat je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek. Eerlijkheid duurt het langst, maar toch zijn hier ook gradaties in. Wanneer bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de reden van vertrek bij jouw vorige werkgever, vertel dan niet dat je manager een ontzettend vervelende man was. Of dat je niet overweg kon met jouw collega’s. Ook al was het écht zo, plaats die filter tussen je hersenen en mond. En: wanneer wordt gevraagd naar redenen om je niet aan te nemen, kom dan niet met eindeloos goede argumenten.

Let op de dresscode

Als secretaresse heb je waarschijnlijk de juiste sollicitatiekleding al in de kast hangen. En natuurlijk is het belangrijk om bij je eigen kledingstijl te blijven. Toch kan jouw mate van succes voor een groot deel afhangen van je uiterlijk… Wees niet té casual gekleed, laat die overdaad aan accessoires thuis en zorg voor een fris gewassen coupe. Lees hier meer over de 5 meest gemaakte kledingblunders tijdens een sollicitatie.

‘Ik moet solliciteren’

Misschien heb jij je wel eens schuldig gemaakt aan deze onhandige uitspraak. Dit geeft de werkgever of recruiter het idee dat je niet gemotiveerd bent en geen zin hebt in die secretaressefunctie. Je wíl toch een baan in plaats van dat je die moet? Let daarom op je formulering en zeg: ‘Ik wil graag solliciteren’.

Zorg voor acceptabele social media

Wist je dat de meeste werknemers social media screenen om hun beeld van een sollicitant te bevestigen? Je hoeft echt niet alles af te schermen: jij bent ook gewoon een mens, net zoals iedereen. Maar wanneer jouw CV en Linkedin helemaal professioneel is gestyled en je Facebook staat bol van feestfoto’s en aparte deel-en-winacties met de nodige opmerkingen vanuit jouw kant, ga dan bij jezelf te rade wat dit op het eerste gezicht kan uitstralen voor recruiters die je niet kennen. In een kwart van de gevallen wordt iemand hierdoor afgewezen…

Secretaresse aan bureau

Stel zelf ook vragen

Dit geeft aan dat je serieus bezig bent met jouw loopbaan en dat je niet gereageerd hebt op de eerste de beste vacature. Vragen stellen geeft aan dat je kritisch en nieuwsgierig bent. Algemene sollicitatievragen zijn prima, al scoor je wel bonuspunten als je laat zien dat je je verdiept hebt in de organisatie en/of de functie. Persoonlijke vragen aan de recruiter/werknemer zijn een no go!

Doe je jas uit en leg je tas weg

Kleding sollicitatie

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het gebeurt helaas wel. Sollicitanten gaan zitten, houden hun jas aan en leggen hun tas op schoot. Wanneer je niet weet waar je ze moet laten, gooi je jas dan over je arm, zet je tas naast je stoel of vraag het netjes aan iemand. Je jas aanhouden is geen optie en geeft een ongeïnteresseerde indruk. Extra tip: zet het geluid én de trilstand van je telefoon alvast thuis uit, dan kan je dit in de spanning onderweg niet meer vergeten.

Oefen je handdruk

Waarschijnlijk geef je als secretaresse een hoop handen, maar is jouw handdruk stevig genoeg? Of zelfs misschien té stevig? Een handdruk geeft – naast je uiterlijk – één van de eerste indrukken, dus bepaalt veel van het beeld dat de recruiter van je heeft.

Wil je meer tips lezen over solliciteren? Kijk dan op www.sollicitego.nl/sollicitatiegesprek

Op zoek naar secretaresse vacatures op HBO werk- en denkniveau?

Ons secretaresse vacature platform brengt vraag en aanbod van secretaresse vacatures op HBO-niveau bij elkaar. Bekijk of er een leuke vacature voor jou tussen zit!

Bekijk de secretaresse vacatures op HBO-niveau

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *