Hét blog voor de ervaren assistant

De secretaresse moet meer gaan beïnvloeden

Je baan staat wellicht onder hoogspanning. Kun jij je baan behouden of wordt je baan opgeslokt door de techniek/wegbezuinigd? Probeer zoveel mogelijk invloed uit te oefenen en laat zien dat juist jij onmisbaar bent.

Waarom is het zo belangrijk dat een secretaresse invloed uitoefent?

BeïnvloedenAls secretaresse zit je vaak dichter op het uitvoerende werk en heb je vaak meer contact met klanten en relaties dan het management van een organisatie. Je weet dus heel goed hoe het er ‘in de praktijk’ aan toegaat. Dat is ontzettend waardevolle kennis, maar ondanks die kennis word je niet altijd gehoord.

Om hier – in het belang van de organisatie – verbetering in te brengen, is het goed om te zorgen dat je iets leert over hoe invloed werkt en hoe je zelf doelgericht invloed kunt uitoefenen.

Alvast één tip om meer invloed uit te oefenen

Een heel krachtig mechanisme is wederkerigheid. Wanneer je regelmatig iets vriendelijks of aardigs doet voor een ander – vooral wanneer je dit ongevraagd doet – creëer je steeds meer ruimte en invloed voor jezelf. Zonder dat mensen het doorhebben, zullen ze je meer aandacht gunnen en beter naar je luisteren. Bovendien is dit een hele vriendelijke vorm van invloed: de ander vaart er ook wel bij!

Hoe laat je zien dat je wat te zeggen hebt?

Anderen adviseren werkt één-op-één het best. Het is niet altijd even gemakkelijk om in een groep de aandacht te trekken en iets te zeggen dat door de rest wordt overgenomen. Maar in een tweegesprek met je manager is het veel makkelijker om verstandige suggesties naar voren te brengen. Bijvoorbeeld door gerichte vragen te stellen: ‘Vind je het een goed idee wanneer ik…’.

Denk erover na. Ga ermee aan de slag. Doe er je voordeel mee.

Wil je meer leren over beïnvloeden?

Ben Tiggelaar spreekt tijdens de Secretary Power Class op 3 november 2015 over beïnvloeden: ‘Niet de baas, wel de invloed’. Dit is een belangrijke competentie voor de toekomst van het secretaressevak.

Daarnaast zijn er andere inspirerende sprekers zoals Erik Scherder (bekend van DWDD) en Joseph Oubelkas (auteur van het boek ‘400 brieven van mijn moeder’). Je hebt dus nog maar één week om je aan te melden, wees er snel bij!

Lees meer over de Secretary Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Krachtig overkomen online meeting

Krachtig overkomen in een online meeting: 4 tips

Inmiddels zijn we er een beetje aan gewend om onze vergaderingen en teamsessies online te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *