Hét blog voor de ervaren assistant

Praktische checklist voor meer productiviteit

Wil je productiever worden en dagelijks met een beter gevoel van je werk vertrekken? Pas dan dagelijks deze 5 actiepunten toe en krik je productiviteit op!

1. Schrijf op wat je morgen wilt bereiken

Wie de dag begint met een plan krijgt meer gedaan. Voorkom doelloze tijdverspilling in de ochtend door de avond ervoor op te schrijven wat je wilt bereiken vandaag.

Het is niet moeilijk. Pak een notitieboek en noteer de drie meest belangrijke taken die je de dag erna wilt afronden. Het geeft je de volgende ochtend iets om je bed voor uit te komen en het biedt je direct houvast. Je kunt meteen aan de slag zonder dat je jezelf eerst hoeft af te vragen: “Wat zal ik eens gaan doen vandaag?”.

2. Richt je in de ochtend direct op de vervelendste taak

Ruim in de ochtend direct de meest vervelende taak uit de weg. Zodra je op je werk komt begin je direct aan de meest vervelende taak op je lijst. Zodra je deze hebt weggewerkt voel je je geweldig, en krijg je veel energie om aan de slag te gaan met de andere taken.

Als je direct weet waarmee je aan de slag kunt, kom je erg snel op gang. Waar de meeste mensen rond half 11 pas klaar zijn met het mail-checken en koffie drinken heb jij al serieus werk verzet!

3. Werk zonder afleidingen

Werk in een omgeving zonder stoorzenders. Schakel je mailbox uit, zorg dat je geen notificaties kunt krijgen, sluit Facebook af en zet je mobiel in Vliegtuigmodus.

Zet een koptelefoon op met fijne muziek en werk achter elkaar door. Telkens wanneer je gestoord wordt heb je veel tijd nodig om je concentratie weer bij elkaar te rapen en weer verder te gaan. Door te voorkomen dat je afgeleid wordt werk je super productief.

4. Durf beslissingen te nemen

Productieve mensen maken keuzes. In plaats van zaken te laten hangen in je mailbox is het slim om direct beslissingen te nemen. Als iemand je vraagt om deel te nemen aan een workshop zijn er twee keuzes: 1. Je doet mee of 2. Je doet niet mee.

Laat het mailtje niet rondslingeren en maak een keuze. Hak de knoop door. Doe dit de hele dag door en maak ook keuzes voor anderen (“Laten we hier gaan zitten” in plaats van “Zullen we hier gaan zitten? Mij maakt het niet uit, zeg jij het maar, bij het raam?”). Snelle beslissers zijn zeldzaam, en toch is het een zeer productieve gewoonte die je helpt je werk sneller gedaan te krijgen.

5. Beloon jezelf steeds wanneer je iets hebt voltooid

Telkens wanneer je een taak hebt afgerond is het tijd om jezelf een schouderklopje te geven. Je wordt productiever wanneer je jezelf goed beloont. Het motiveert je om meer gedaan te krijgen.

Spreek met jezelf af dat je pas koffie gaat halen als je deze taak hebt afgerond. Je kunt jezelf ook iets anders beloven. Je staat jezelf bijvoorbeeld pas toe om vanavond naar de film te gaan als je je lijst voor vandaag hebt afgerond.

Als je jezelf nooit echt beloont voor je harde werk dan is de lol er snel vanaf! Wees trots op jezelf en sta jezelf toe om te genieten wanneer je iets hebt bereikt, je hebt het verdiend!

Lees verder op: www.sochicken.nl (bron)

Of wilt u uw productiviteit opkrikken met één van onze trainingen:

Over natc

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *